ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:371/901)

Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 169

łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp

Kubki smaku
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 177

babeczki ze śliwką czy w końcu precle z cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik

Plate of Joy
Kasza jaglana z pistacjami i rodzynkami 113

Królowa kasz w wersji słodko-słonej. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam pieczone ziemniaki, ale spokojnie można się bez nich obejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju

Powiedz dietom nie
Pierogi z wiśniami 90

lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda 1 łyżka oleju szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana  cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wiśnie ze słoika do ciast, kompot 136

roku robię takie jakie pamiętam z dzieciństwa czyli woda z pod nich może być kompotem a same idealnie pasują do ciast. Ten kto wymyślił letnie słoiki na zimę jest dla mnie mistrzem!  Składniki: 1 kg wiśni bez pestek 2 nie pełne szklanki cukru 0,5 litra wody Wykonanie: Wiśnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypestkować i przełożyć do słoików

Pychotkaaa
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 129

cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem w rondlu/garnku podczas podgrzewania. Lepiej od razu robić

Right Behind The Kitchen
PIEROGI UKRAIŃSKIE 138

krwi i kości Ukrainki. Genialne, oryginalna receptura od jej babci. Moje wyszły identyczne, bo tak naprawdę są mega proste do zrobienia, bez żadnych udziwnień. Wystarczą ziemniaki, tłuściutki boczek i duża biała cebula. No to zaczynajmy.  Składniki na ciasto :  Jak zrobić najlepsze ciasto jest  T U T AJ  także już nie będę powielała, bo za bardzo

pieprzny smaczek
Ciasto śliwkowe na weekend. 137

ulubionych.    I wizyta na targu sprawia wiele radości. Jak zwykle nie mogę się pohamować w czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę.  Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet

Przysmaki Karolki
chleb z serwatką i drożdżami na liściach pokrzywy 135

pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić  za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast.  W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć płaską kamienną płytę i na niej umieścić bochenek, dzięki temu mamy pewność ze spód

Miód i pieprz
Murzynek z orzechami i gruszkami. 113

cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy  pokrojone gruszki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
Placuszki na serkach homogenizowanych. 150

użyłam złocisty syrop ( golden syrup ). Przygotowanie:  Przygotować odmierzone składniki. Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać .  Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto ( dwie łyżki na jeden placek). Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu to tak usmaż placuszki. Natomiast jeżeli nie posiadasz takiej patelni, lekko ją naoliw. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor

W kuchni u Moniki
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 238

Witajcie kochani. Dzisiejszy post poświęcony jest zielonym, drobnym jabłuszkom. Kwaskowate papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć

Symfonia Smaków
chleb z serwatką na pokrzywie 122

pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić  za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast.  W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć płaską kamienną płytę i na niej umieścić bochenek, dzięki temu mamy pewność ze spód

Miód i pieprz
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 139

słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in. zielona herbata i kawa z mlekiem roślinnym

Bananowe Pole
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji 142

świeżych drożdży 300 ml letniej wody 5 łyżek oliwy 50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie 150 g czarnych oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania