ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:373/901)

Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 146

manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się.   Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki

Grunt to przepis!
Jaki był ten rok? 227

ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym

Brzuszki Łakomczuszki
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 178

bitej śmietany dodałyśmy śmietan fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Przepisy Aleksandry
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 216

mielenia ksylitolu i kaszy jaglanej. Możemy dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 243

kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :)  Orzechy

Sajkofanka smaku
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 191

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.  Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki

Grunt to przepis!
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala 215

Szybka i pyszna tarta z łososiem wg Pascala . Składniki Ciasto francuskie 200g Jajko 4 duże jajka Śmietana 30% 100ml Pomidor 2 duże pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę Wędzony łosoś 150g Szczypiorek Ser mozzarella 125 g mozzarelli (1 opakowanie Mozzarelli Galbani) Masło do wysmarowania blaszki Mąka do posypania Liście […] The post Szybka tarta

Kulinarne Przeboje
leniwa drożdżówka ze śliwkami... 131

śliwki drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko i zostawić przykryte talerzem BEZ MIESZANIA na całą noc na blacie kuchennym do zaczynu wsypać przesiana mąkę i sok z cytryny drewnianą łyżką wyrobić ciasto z 5 minut forma silikonowa 26 cm - ciasto przełożyć do formy i na wierzchu poukładać połówki śliwek piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Łącki przekładaniec 743

ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek(...)budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500 g suszonych śliwek bez pestek; Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski. Przełożenie ciasta: Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową

In my kitchen
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

czym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy jesteś Polakiem, Syryjczykiem, Hindusem, Australijczykiem czy Szkotem. Każdy z nas za czymś tęsknił. Mieszkaliśmy w niewielkim compoundzie w Al-Khobar,  ale i tak był to prawdziwy tygiel narodowości. Tradycją stały się wspólne piątkowe biesiady(...)potrawę, którą znam z kraju jej pochodzenia. Tym razem wybór padł na samosy, na których różne wersje podawałam wcześniej przepisy na tym blogu. Tradycyjnie już nie skorzystałam z gotowego ciasta filo, ale przygotowałam własne - na które przepis znajdźcie na końcu tego wpisu. Składniki - na 28 sztuk. Przepis oryginalny z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1673

białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g); 0,5 szklanki oleju słonecznikowego (125 ml); Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej); cukier puder do posypania upieczonego ciasta; Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier

In my kitchen
Jak przygotować gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem? 156

pieczenia 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta) 5 łyżek oleju 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej cukier puder do oprószenia gofrów szklanka śmietanki do ubijania 30% 3 łyżki kakao w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Przygotowanie:  Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem

Moja smaczna kuchnia
Ladenia, czyli pizza z Grecji 221

oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich wysp(...)Przygotowanie: Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi. Wodę dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić.  Wyrabiaj ciasto na blacie obsypanym mąką przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa przyprawa do piernika (dwa przepisy) 156

Dwie stare receptury na niezwykle aromatyczną mieszankę korzennych przypraw, bez której piernik nie miałby racji bytu. Pewnie jesteście zdania, że szkoda waszego czasu na jej przygotowanie, skoro można kupić gotową przyprawę w sklepie? Otóż na rynku jest dostępna tylko jedna przyprawa do piernika bardzo dobrej jakości, więc zamiast tracić czas na jej poszukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :) Składniki(...)angielskiego 15 g anyżu 5 g kardamonu lub kolendry 5 g gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić, wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku. Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe

Domowa Cookierenka Agi
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 299

może nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz  INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka 2 łyżki(...)masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania