Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki pszennej
Radość kipiąca uśmiechem.drugiej, nadzieniem do góry. Gdy już mamy gotowe kromki z obu placków ciasta, składamy je razem i przenosimy do keksówki. Przykrywamy ciasto ściereczką i dajemy mu podrosnąć 40 minut do godziny. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190⁰C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć
Karo in the Kitchensławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej. Mój dzisiejszy bochen to samo zdrowie, spróbujcie upiec a piecze się go bez problemów. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa. Jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ] Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLiczba porcji: 7 naleśników Przygotowanie: Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów. Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Banana kroimy
Weganka gotujemąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć
Corner With Recipesmisie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano. Podajemy ciepłe oprószone cukrem
Moja Galeria Smakuczasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy, w miseczce mieszamy mąkę z cukrem i wlewamy gorące masło, szybko mieszamy i kruszonka gotowa :-) Wyrośnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem (bez termoobiegu do 175 stopni). Pieczemy około 40 minut na złoty kolor, studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Rozpustne gotowaniepost jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego
Wanilia i Kardamonumiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty? ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki stewii 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwierzch ostudzonych babeczek najpierw przy pomocy nożyka bądź łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki by nie widoczne były prześwity z ciasta. 2. Następnie nakładać przy pomocy szprycy/rękawa małe gwiazdki bardzo blisko siebie- tak jakbyśmy robili malusieńkie bezy. 3. Gdy zapełnimy całą przestrzeń babeczki, bierzemy mały ostry nożyk i kroimy poprzeczny otwór na około 1,5-2 cm w zależności
KreatywnePinypowstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi
Milion SmakówProsto. Jedna bułka była bez niczego, druga z serem na życzenie mojego syna. Myślę, że spokojnie można tutaj poeksperymentować. Przepis na ciasto z tej strony. 700 g mąki pszennej 25 g miękkiego masła 300 ml ciepłej wody 150 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo : tarty żółty
Polska Zupasernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka
Smaczne Zdroweolej, mleko i jogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać. 3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika
Kto ugości moich gości?Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
Kuchnia z widokiem na ogród