ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:401/901)

Ciasto z lodówki zwane Rocky Road Fridge Cake 208

Asda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam

W kuchni u Moniki
Torcik lekki jak chmurka 136

koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie

Wielki apetyt
Kruche ciasteczka z ziarenkami 173

pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj .   Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik jabłkowo-cynamonowy 278

roku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona.   Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny i deszczowy dzień. Kawa i kawałkiem takiego ciacha rozgrzeje nasze dusze i ciała:) Składniki: kruchy cynamonowy spód(...)masa sernikowa: 500 g sera z wiaderka 100 g cukru 2 jajka opakowanie budyniu waniliowego bez cukru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cynamon przesiać. Wymieszać. Dodać sól, margarynę i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie tortownicę

na moim stole...
Tort rajska wyspa 220

trafiona. Wystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym, których kochamy, nie tylko w dzień jak dziś - Walentynki. Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przepysznie.pl jednak dokonałam kilka zmian.Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki tortowej5 łyżek kakao1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:25 dag masła1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy3 łyżki cukru pudru1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo:puszka(...)nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubiłam na sztywno, następnie dodałam cukier i ubiłam na sztywną bezę. Do ubitych białek dodałam żółtka i delikatnie wymieszałam. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i z kakao, połączyłam z jajkami, gotowe ciasto wylałam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy - wyszły dwa blaty im mniejsza tortownica więcej blatów ciasta). Piekłam

NA MOIM TALERZU
Ciasto Czekoladowe Twix 243

wypróbujcie to oto ciasto. Ciasto czekoladowe Twix z karmelowym kremem, masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni   Biszkopt : 280 g mąki pszennej 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru kryształu(...)misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce, na wolnych obrotach miksera łączymy mokre składniki ( bez wody). Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z gorącą wodą do mokrych składników. Miksujemy delikatnie do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, lub to tzw. suchego patyczka

Made By Mom And Son
Drożdżowe wg przepisu mojej mamy 117

mleko podgrzewamy w mikrofalówce żeby było letnie około 30 s (w oryginale składniki na ciasto czyli jajka, drożdże, mleko muszą mieć temp pokojową) ,w mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki i dodaje szczyptę soli (w oryginale w 1/2 szklanki mleka i bez soli) . Całość przykrywam ściereczka odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 min. Do robota(...)dodać resztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek

Piekielna Kuchnia Pati
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 143

łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł(...)oraz cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Polecam wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, ale oczywiście można także wyrobić mikserem z końcówką z hakami przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości). Wykonanie farszu: Borówki opłukać na sicie i odstawić do odcieknięcia wody. Po odcieknięciu wody

Mania Wypiekania
Dorsz w chrupiącej panierce 157

Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach. Składniki: -filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb -przyprawa do ryb -sól -1 i 1/3 szklanki mąki -1 szklanka bardzo(...)godzinę.         Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.    W garnku rozgrzewamy olej. Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.    Smażymy do zrumienienia z obu stron. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.    Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły

Maminek kulinarny
Mazurek chałwowy z czekoladą i orzechami 180

formy (kwadratowej o boku 24cm) wyłożyć równomiernie ciasto. Piec przez około 30 minut w temperaturze 160ºC (tak, by się zarumieniło). Odłożyć do wystudzenia.  Składniki na masę chałwowo - orzechową: 200 g chałwy (najlepiej orzechowej, ale może też być waniliowa) pół szklanki śmietany kremówki 30% 100 g orzechów (włoskich, laskowych bez skórki, fistaszków, pekanów) 3 łyżki cukru pudru Wykonanie masy: Wszystkie

Mania Wypiekania
Czekolaowe ciasto z nutellą i M&M's 143

opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki nasion chia 1 łyżka jogurtu naturalnego  szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na pianę. Resztę składników zmiksować razem blenderem. Dodawać pianę i przemieszać. Przelać do foremki. Najlepiej sprawdza się sylikonowa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. 180 stopni, góra i dół. Dla synka kawałek ciasta wysmarowałam nutellą i dodałam cukierki czekoladowe

ClauditteMissCooking
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 225

         Za oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 216

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 191

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 200

     Ostatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak

W kuchni Karmel-itki
JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPA - ŚNIADANIE 299

     Maj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne

W kuchni Karmel-itki
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 202

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 198

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWO-KOKOSOWYM NA SZPARAGACH 226

    Żyjesz z dnia na dzień, w swoim zharmonizowanym świecie, który tak dzielnie budowałeś/-aś przez lata. Wiesz, co chcesz zrobić dziś, jutro, za

W kuchni Karmel-itki
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 175

    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni

W kuchni Karmel-itki
TOFU MARYNOWANE NA OSTRO-KWAŚNO 180

Tofu zalicza się do skrajności. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Specyficzny produkt, któremu trzeba nadać smak. Dopiero wtedy staje się niepowtarzalne. Tofu, "ser" pozyskiwany z soi

W kuchni Karmel-itki
SER HALLOUMI Z BOTWINĄ 198

Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować

W kuchni Karmel-itki