ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:409/901)

Dietetyczne pączki orkiszowe z piekarnika,100% bez cukru 1136

tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast(...)łyżeczek ulubionego dżemu       (u mnie jeżynowy bez cukru) Wykonanie: do miski przesiać mąkę,dodać miód,suche drożdże,sól i mleko.Mieszając drewanianą łyżką dodawać po 1 jajku.Gdy składniki się połączą wyrabiać ręcznie lub hakiem do ciasta przez około 7 minut.Po tym czasie dodawać po kawałku masła cały czas zagniatając ciasto.Wyrabiać tak długo, aż ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nocne pszenne bułeczki 95

odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam. 'nocne bułeczki' Składniki: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka(...)chcecie mini bułeczki) lub 8-10 części (żeby otrzymać bułeczki wielkości tradycyjnej kajzerki). Każdą kulkę ciasta rozwałkować i zapleść bułeczkę (patrz tutorial).  Ułożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220C (bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i obsypać makiem/sezamem lub zostawić bez posypki. Piec

CookYourself
DOMOWE JAGODZIANKI 148

Jagody, jagody, jagody !!! Lipiec jest waszym miesiącem. Deszcze napoją was wodą, Słodyczy przyniesie wam słońce... Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :))  Niestety nie mam tutaj w UK dostępu do tych prawdziwych, pachnących lasem jagód, musiałam więc się zadowolić ich substytutem czyli tymi z marketu. Są o wiele większe, jednak pozbawione jagodowego aromatu :( Dopiero przy podgrzewaniu ich po kuchni(...)zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi  stąd . W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne

Walijskie Pichcenie
Jabłecznik z budyniem 410

budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo:- 1,5 kg jabłek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru do budyniu- 750 ml mleka

mojewypiekiinietylko
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 189

końcu musiałam spróbować. I choć wizualnie nie wyszedł idealny, w samku był taki, jaki być powinien. Z chrupiacą skórką i mięsistym miąższem. Z mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki(...)trochę przypaliły mi się otręby, którymi były podsypane keksówki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut w uchylonym piekaniku. Gdy lekko przewyższy krawędzie keksówek (uwaga, żeby nie wyrosło za mocno, bo sie z nich "wyleje"), drzwiczki piekarnika zamykamy i włączamy go na pieczenie (góra i dół, bez termoobiegu) w 200 stopniach. Po 40 minutach od włączenia piekarnika odwracamy foremki

Zawsze głodna!
Ciasto Barbie 183

końcu doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki(...)sztywno. Następnie wsypujemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy tak długo, aż powstanie gęsta i lśniąca beza. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie,ale dokładnie. Gotowe ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

My simple kitchen
Sernik bez pieczenia 96

batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego mielonego, 450 g borówek amerykańskich Migdały i batoniki zmiksować, wymieszać z miękkim masłem. Spód tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Ciasto rozłożyć na dnie tortownicy, docisnąć. Wstawić do lodówki

królestwo garów
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 179

czerwonych,  nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania blachy Łyżka bułki tartej Sposób wykonania: Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną część

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą 149

stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą wersję czekoladowego clafoutis , pomińcie śmietanę i dodajcie do ciasta 300 ml roślinnego mleka, zamiast zwykłej mąki pszennej użyjcie mąkę pełnoziarnistą, zaś brązowy cukier zastąpcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wieniec drożdżowy z tapenadą 195

nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami!Składniki:Ciasto:350 g mąki7 g drożdży instant200 ml ciepłego mleka 75 ml oliwy z oliwek extra virgin Moniniszczypta soli2 łyżeczki cukru1 jajkoTapenada:1 szklanka czarnych oliwek bez pestek2 łyżeczki kaparów2 filety anchois5 łyżek oliwy Monini Four Peppers1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini2(...)pieprzem.Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Mleko trochę podgrzewamy, dodajemy oliwę,  jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie

Smakowity Blog Kulinarny
Moja teoria względności z chałką w tle 114

półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki.  Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam pod spód. Gotową plecionkę umieszczam na blaszce wyłożonej papierem(...)grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce.  Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto na dwie mniejsze chałki i piekę odrobinę krócej. Smakuje pysznie lekko ciepła z zimnym mlekiem Mniam

I tu będę miała takie te
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4018

szczególnie się nadaje, gdyż ma bardzo neutralny smak. Przepis zgłaszony do Domowej Pierogarni Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać 10 minut) szczypta soli 1 łyżka masła lub oliwy Farsz: gotowane mięso z rosołu bez skór, kości i chrząstek (kurczak i wołowina w proporcji 3:1) 1/2 gotowanego korzenia marchewki(...)Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i masło, połączyć je z mąką i solą. Porcjami wlewać do mąki gorącą wodę, wyrabiając drewnianą łyżką. Należy dodać tyle wody, żeby ciasto było zwarte, ale dość miękkie - powinno lepić się do rąk. Zostawić na 5 minut, żeby lekko ostygło i wyjąć na wysypaną mąką stolnicę. 2. Wyrabiać chwilę, lekko podsypując mąką, aż przestanie

Kuchnia Prezydentowej
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 223

           Siwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż

W kuchni Karmel-itki
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 177

ilość zajęć na GUMedzie i dochodzące do tego zmęczenie, po prostu nie byłam w stanie tego zrobić. Po 6h fizjologii i 6h chemii żywności, przypuszczam, że również byście byli bez sił. Wczoraj miałam bardzo ciekawe zajęcia, izolowaliśmy DNA z krwi szczura i ogólnie panowała bardzo przyjemna i pozytywna atmosfera. Dzisiaj pierwsze zajęcia na AWFie minęły dość szybko, pierwsze tygodnie zawsze(...)smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie ją gorąco polecam! *opcjonalnie: ksylitolowy cukier puder lub zwykły Ciasto francuskie

Be Fit Be Strong
Naleśniki IG 164

sprawą dodania mąki cieciorkowej i sojowej. Są to naleśniki dla wymagających i same też są wymagające.  Ciasto nie jest tak elastyczne jak tradycyjne, podczas smażenia może pękać, ale jest na to sposób. Trzeba je smażyć na patelni teflonowej, najlepiej bez tłuszczu, obracać można dopiero gdy wierzch naleśnika będzie już dobrze zwarty a spodnia część swobodnie odchodzi od patelni. Należy(...)sojowej 100 g mąki cieciorkowej 300 g mąki gryczanej łyżka oliwy kopiasta łyżeczka kurkumy łyżka cynamonu - opcjonalnie Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać:) Smażyć z dwóch stron (cienkie ciasto) - szczegóły we wstępie ;)  Smacznego

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania