ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi. PODANIE Ciasto kroimy w solidne kawałki, smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz
Nerds Kitchenzgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku! To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE
KUCHARNIAwbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.Gorzką czekoladę(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzygotowania do Świąt czas zacząć ;) Oczywiście przygotowania kulinarne trzeba rozpocząć od testowania potencjalnych świątecznych ciasteczek. Ciasteczka miodowe, ale bez korzennych przypraw, jako pierwsze poddane zostały testom. Jak dla mnie robi się je bardzo szybko i po chwili są gotowe do zjedzenia;)Mąż już też przetestował ;) A resztkę zostawiliśmy na wabik dla Świętego Mikołaja...Ciasteczka miodowe Składniki(...)wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe Niebogodziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasikawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju(...)wymieszać krótko mikserem (patrz FILM ). Następnie dodać purée z dyni wymieszać. 4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Mała CukierenkaMakaron domowy - najsmaczniejszy, najpyszniejszy, najlepszy na świecie! Smaku domowego makaronu nie da się zastąpić. Po prostu się nie da i już! Bez domowego makaronu nie ma też dobrego rosołu i w ogóle dobrej zupy.Makaron kupny, zamiast wzbogacać i dopełniać bukiet smakowy zupy, czy wywaru, tak naprawdę okrada ją z bogactwa aromatów i smaków. Kto raz zasmakuje(...)podsyp obficie mąką i pozostaw do wyschnięcia na 30 minut po tym czasie zwiń ciasto w rulon i pokrój na jak najdrobniejsze paseczki gotowy makaron rozrzuć po stolnicy obsypanej mąką w garnku zagotuj dużą ilość wody dodaj parę szczypt soli na wrzącą wodę (bez dodatku oleju!) wrzucaj makaron kiedy woda ponownie zagotuje się, zamieszaj łyżką makaron gotuj
Szybko Szybkowarwarto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna
Ogrodnik w podróżydalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć na blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło
Moja Delicjasię sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił serca wszystkich. Do tego świeże maliny i mus malinowy, różowe bezy nadające całości chrupkości i kakaowy biszkopt. Całość niezbyt słodka(...)bez, ja użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto
Mango PapajaAsda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam
W kuchni u Monikikoniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie
Wielki apetytrobię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze(...)DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ. Składniki na 2 duże blachy: Zaczyn: 100 g drożdży 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 - 4 łyżki ciepłej wody Ciasto właściwe: 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania 6 łyżek oleju 250 ml ciepłej wody łyżeczka soli Przybranie na 1 pizzę: kilka plastrów kiełbasy żywieckiej 5 - 6 sztuk
Zakątek rozkoszy kulinarnychpieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam je i sklejam z ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka(...)ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO, gdzie znajdziecie
Tradycyjna kuchnia Kasi