ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:415/901)

Sernik Wiedeński 196

Sernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.Sernik Wiedeński - Składniki:1 kg tłustego twarogu1 i 1/5 szklanki cukru pudru5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej(...)końcu wmieszać mąki wraz z cukrem z prawdziwą wanilią.Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku

Słodka Strona
Kruche ciasto - baza 175

kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;)Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę wielu ciekawych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi 403

stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych. W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha

Codzienna kuchnia niecodzienna
317. 159

też coś innego) można zrobić samemu, to poszły w niepamięć. 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych?   Chyba dań głównych. 8. Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?   Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie. 9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce?   Patelnia, piekarnik, garnki, mikser. 10. Gdzie

More food, love and dreams
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 210

serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki. A to dlatego, że wyrastało w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką...  P.S.Ten

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada bezowa z mascarpone 368

Rolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego

Poezja smaku
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 175

temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany , dziękuję. Jako, że sezon na świeże

Proste Potrawy
Pub Św. Michał - opinia 148

popularnych napoi na jednej z tapet. Ale przymknijmy na to oko i zajmijmy się menu. Jedna duża karta, bez przewracania stron ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała.  Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy

Pasja Smaku
Liebster Blog Award 183

byś wybrała/wybrał? Mój mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz

Smaki Edyty
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym 193

U mnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:) składniki:  ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki margaryny 1

Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 183

Dzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki

Monia miesza i gotuje
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 219

ostudzeniu masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję płynnego toffi.   PODANIE Ciasto kroimy w solidne kawałki, smarujemy obfitą porcją solonego karmelu i pałaszujemy w imię swojej frakcji. Przysmak przywraca aż 21,252 punktów zdrowia przez 30 sekund, więc to idealny pretekst, aby opychać się nim bez ograniczeń! OM NOM NOM!   * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz

Nerds Kitchen
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 238

zgubić. I zapomnieć, że to nie był dobry dzień. I koniecznie, bez względu na dzień, nastrój i pogodę pamiętać o różowym obowiązku!   To jeden z warunków, by dni jakie na nas czekają, nigdy się nie zaplątały na dobre .... RÓŻOWY TYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE

KUCHARNIA
Podwójnie czekoladowa tarta 353

wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy, gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.Śmietanę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.Gorzką czekoladę(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania