ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:148/881)

Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 206

etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Z miłości do słodkości
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 202

wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów(...)proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy

Mieszam w Garnku
Brownie z białą czekoladą i porzeczkami (blondie) 112

Brownie z białą czekoladą czyli blondie. Smakuje zdecydowanie inaczej niż brownie, jest wyższe i bardziej przypomina ciasto na babkę. Zdecydowanie wolę ciemniejszą wersję chociaż ta też

tyfranbox
Gruzińskie ciasto herbaciane z powidłami 113

Jak jeszcze w ciąży segregowałam swoje powycinane z gazet przepisy, gdzieś mignął mi przepis na gruzińskie ciasto. Niestety, jak przyszło do pieczenia, nie byłam w stanie

Mieszam w Garnku
Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata 150

Czerwcowe i lipcowe weekendy rządzą się w naszym domou swoimi prawami. Na stole musi pojawić się ciasto z owocami. Nie ważne z jakimi, nie ważny rodzaj

Mieszam w Garnku
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 110

wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów(...)proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Instructions Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy

Mieszam w Garnku
Ciasto kokosowe z jabłkami 146

cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka "Brzoskwinie" 104

Składniki na dekorację (wersja II): 40-50g gorzkiej czekolady 100g kolorowego cukru w kolorze pomarańczowym lub czerwonym 100ml dowolnego jasnego syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów

Mania Wypiekania
Babka caffe latte 147

pudru 3 łyżki bardzo mocnej kawy (zaparzonej najlepiej w ekspresie lub kafetierce) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody kakao do posypania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy wraz z cukrami (białym i waniliowym). Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dolewamy mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy

Mania Wypiekania
Kostka firmowa Ewy 232

biszkopcie z przyczyn technicznych. Przepis podam wam taki jaki zrobiłam sama a jak chcecie zrobić ciasto z biszkoptem to polecam zaglądnąć  na blog z cukrem pudrem  Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 250 g masła Masa kakaowa: 0,5 l śmietany(...)galaretki cytrynowe paczka delicji Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. gdy połącza się składniki dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.  Galaretki zalewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 264

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania : Miękkie masło ucieramy z cukrem , szczyptą soli mielonej kurkumy na konsystencję kremu. Dodajemy skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po 1 jajku a potem żółtku. Przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia,wsypujemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Foremkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane

Słodkości i nie tylko
Budyniowe ciasto owocowe 98

borówek amerykańskich, garść malin, masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, kruszonka: 25 g masła, 50 g maki, 50 g cukru Przygotowanie: Spód  ciasta: Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy

Lena Gotuje
Keks bezglutenowy 78

Pora na jedno z tradycyjnych, bożonarodzeniowych ciast. Keks bezglutenowy to ciasto, które opracowałam z myślą o nadchodzących świętach. Szukałam czegoś dopasowanego do mojej aktualnej diety, czyli

365 dni dookoła kuchni
Cwibak, przedwojenny przepis na mega ciasto 227

Cwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy

Moje Małe Czarowanie
Piwne muffiny 188

Niecodzienne muffinki z dodatkiem piwa są ciekawa propozycją na „coś” innego ;) gdyż piwne "bąbelki" sprawiają, że ciasto jest lekkie i puszyste. Smak i zapach piwa po

Kulinarna (nie)codzienność