ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:147/881)

Ciasto z agrestem 171

Przepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne

Moje Małe Czarowanie
Zebra 104

Zebra 2016-04-06 23:02:21 Ilość porcji: 12 Puszyste i wilgotne w smaku ciasto, które pamięta jeszcze ponure czasy PRL-u. Zapewne każdy z

Wędrówki po kuchni
Wielkanocna babka z zajączkiem 150

Dopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z

Świat Ciasta
Babka piaskowa 132

Babki nieodłącznie kojarzą mi się ze Świętami Wielkiej Nocy. To w zasadzie wtedy piekę ciasta o tym kształcie. Babka piaskowa – puszysta babka o charakterystycznym smaku

Mieszam w Garnku
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 195

W zimowe wieczory nie ma nic lepszego jak szklanka dobrej herbaty i kawałek aromatycznego ciasta. Zapraszam na banana bread- ciasto bananowe. Ten anglosaski smakołyk na dobre

Mia Cucina Sofieta
Migdałowa babka z żurawiną i morelami 124

wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej...;). Polecam z całego serca na świąteczny stół(...)puszysta babka. Ucierać minimum 10 minut. Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem/śmietaną w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wsypać żurawinę i morele, wymieszać. Ciasto przełożyć

Opowieści z piekarnika
Ciasto z płatkami pszennymi 150

Dzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie(...)łyżka mąki pszennej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
ciasto cytrynowe z makiem i śliwkami 149

Kolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe

6niebo
FALE DUNAJU 116

rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni drylowanych w zalewie, 3 łyżki wódki CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części

słodki bratek
Pączki hiszpańskie 130

pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ściągnąć ciasto z gazu i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sobie kwadraty wycięte z pergaminu lub papieru do pieczenia, wielkości

Mania Wypiekania
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 284

drobny – 0,5 szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną(...)godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy

Ostra na Słodko
Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 210

etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Z miłości do słodkości
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 213

wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów(...)proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Mleko gotujemy, dorzucamy mak  i gotujemy 5-10 min. Do masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch  z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy

Mieszam w Garnku
Brownie z białą czekoladą i porzeczkami (blondie) 142

Brownie z białą czekoladą czyli blondie. Smakuje zdecydowanie inaczej niż brownie, jest wyższe i bardziej przypomina ciasto na babkę. Zdecydowanie wolę ciemniejszą wersję chociaż ta też

tyfranbox
Gruzińskie ciasto herbaciane z powidłami 120

Jak jeszcze w ciąży segregowałam swoje powycinane z gazet przepisy, gdzieś mignął mi przepis na gruzińskie ciasto. Niestety, jak przyszło do pieczenia, nie byłam w stanie

Mieszam w Garnku