ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:146/881)

Jogurtowy murzynek 1398

Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt

Smakołyki Bereniki
ciasto „truskawkowe pole” 2335

składniki na ciasto: 500 g dobrego wiejskiego kefiru 350 g mąki pszennej 350 g mąki krupczatki 4 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny (4

Domowy Smak Jedzenia
Babka z twarogiem 53

użyć kakao i zrobić babkę łaciatą. Składniki ciasta: 2 płaskie szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego 125 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego           Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz cukier wanilinowy

Praktyczna pl
Budyniowiec ze śmietankową pianką 223

szkl. mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Pianka: 0,5 l śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny 0,5 szkl. gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy wodę i olej. Ciasto przekładamy do blaszki (25x25cm) wysmarowanej masłem

Pyszności Słodkości
BABKA W KROPKI 167

każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie  mleko i olej. Miksujemy

Walijskie Pichcenie
Ciasto z brzoskwiniami 192

brzoskwinie, które bardzo lubimy :) Macie ochotę na pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram  z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 171

Z każdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz

Posadzone i zjedzone
Białkowe ciasto z żurawiną 127

Mamy piątek czyli za chwilę zacznie się weekend i nasze cotygodniowe wydarzenie Ciasto na niedzielę wkroczyło w kolejny etap. Tym razem "Wypieki z białek"

Moje Małe Czarowanie
Ciasto cytrynowe z makiem 202

Upiekłam go tydzień temu, po cieście zostały tylko okruszki i wspomnienie a ja dopiero teraz wrzucam ten przepis na bloga. Gdzieś mi się zapodział w kolejce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik kalifornijski wg siostry Anastazji 132

łyżeczki cynamonu 500g śliwek kalifornijskich Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy gęstą śmietanę (najlepiej stopniowo dodawać po 1 łyżce, gdyż może nie będzie potrzeby dodawać całej śmietany). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą(...)21x32cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Posypujemy cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Suszone śliwki drobno kroimy. Połowę z nich rozkładamy na cieście. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po 1 żółtku. Mikser wyłączamy, dodajemy proszek budyniowy oraz twaróg. Całość ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia, nie dłużej. Białka ubijamy na sztywną

Smaki Na Talerzu
Drożdżowa strucla z makiem 136

przelewamy na sitko a następnie trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z makiem, rodzynkami, skórką pomarańczową oraz jajkami i cukrami. Gdy nadzienie gotowe możemy zabrać się za zrobienie ciasta. Masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże i wlewamy do masy jajecznej. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy

Zainspirowana w kuchni
Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami 170

mąki 300 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Przepis 1 Czereśnie drylujemy i zasypujemy połową cukru. 2 W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz mleko. Energicznie mieszamy, aby wytworzyły się bąble i nie było grudek. 3 Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy na nią owoce i zalewamy

Kuchnia Bazylii
Makowiec drożdżowy 172

Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą, wtedy wszystkie ciasta były w niej  ucierane. Dzisiejsze gospodynie mają wiele udogodnień, między innymi – gotowy mak. Tym razem ja też skorzystałam z tego dobrodziejstwa. Gotowy mak  potrzebuje, mimo wszystko, nadania „ostatnich szlifów”, więc dodaję(...)rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita. Możliwość wcześniejszego przygotowania

mojewypiekiinietylko
DWUKOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 149

kokosowymi. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną

słodki bratek
Słodkie bułeczki pomarańczowe. 141

Hortex Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni