Coś dla wielbicieli rabarbaru :) W zasadzie sezon na rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko
Domowa Cookierenka Agiskładniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 125 g masła w temperaturze pokojowej 50 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniajakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem(...)szkl. kisieli truskawkowych w proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec
Moje domowe kucharzenieBardzo smaczna, bardzo cytrynowa babka na piwie ;) Jest lekka i puszysta - dzięki piwnym bąbelkom. Samo piwo nie jest wyczuwalne w smaku ciasta, ma jednak zasadniczy wpływ
Domowa cukiernia Ewyteż musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko i wanilię i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i solą, dodajemy do utartych składników i miksujemy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy
Smak mojej kuchniMamy maj a wraz z nim pojawił się rabarbar Te kwaśne łodygi świetnie się sprawdzają w słodkich wypiekach. Dziś chciałam zrobić ciasto , które nie wymaga dużo
Malinowa Kawiarenkaprzelać do rondla, wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku, dalej ucierać. Składanie ciasta: Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużeliny wyłożyć połowę kremu z kaszy manny. Przykryć drugim plackiem, frużelina malinowa i reszta kremu. Przykryć trzecim plackiem
Kuchnia Danusiłyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 12 herbatników (lub słonych krakersów) – kakao do posypania ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Połowę mleka należy zagotować. Do żółtek dodajemy obie mąki i resztę mleka i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy do żółtek cappuccino, jeszcze raz krótko miksujemy(...)budyń będzie bardzo gęsty. Zdejmujemy z gazu i całkowicie studzimy. Miękkie masło ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń ciągle miksując. Budyń wyszedł mi na tyle gęsty, że powstały niewielkie grudki, po zmiksowaniu z masłem prawie zniknęły, a te co zostały nie wpływały na smak ciasta. 3/4 masy przekładamy na ciasto z orzechami. Następnie układamy warstwę herbatników lub krakersów
Relaxtimedrugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlewać rozpuszczoną i chłodną margarynę Kasię. Kiedy margaryna połączy się z masą jajeczną dodać startą dynie i wymieszać. Na koniec dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24/30cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika
Mix smakumąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać(...)minut. Polewa Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu. Krem Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAKrajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo
codojedzeniaZepsuty piekarnik..a słodkości się chce...innego wyjścia nie było...trza było wyciągnąć automat do chleba i w nim upiec ciasto..Już kiedyś oprócz drożdżowych wypieków
Moje domowe kucharzeniemąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną
Aga w kuchniNaszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto
Mieszam w Garnku