Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera 218Jeśli dość macie tradycyjnych strucli makowych, albo po prostu szukacie nowego a do tego bardzo prostego przepisu, to zdecydowanie sięgnijcie po przepis na prosty makowiec na
Mieszam w Garnku
Piernik staropolski długo dojrzewający 215Czas płynie nieubłaganie - więc pomału zaczynam odczuwać przedświąteczną gorączkę :) W tym roku zdecydowałam się na prawdziwy, staropolski piernik przekładany powidłami. To wyjątkowe przepyszne i rozpływające się
Świat Ciasta
Babka majonezowa z budyniem 233Przepis na babkę majonezową, przyniosła pewnie z pracy moja mama naście lat temu. Mam jeszcze oryginalną kartkę, z połową strony zatłuszczoną, z licznymi plamami i śladami
Mieszam w Garnku
Mini babeczki na mleku skondensowanym. 206pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych babeczek: 1. Masło lub margarynę ucieramy(...)cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej. 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek
Izabelawkuchni
cynamonowe gofry z ciasta ucieranego 165cytryny 1 szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon i miksujemy. Następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę i miksujemy do połączenia się składników. Gofrownicę nagrzewamy, nakładamy porcjami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy
Domowy Smak Jedzenia
Podwójnie czekoladowy chlebek bananowy 235Teraz jak słońca brak i szybko nie wyjdzie na dłużej warto ratować się czekoladą. Przynajmniej ja tak mam, czekolada jest dobra na wszystko. Ten chlebek który
Moje Małe Czarowanie
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi żurawinami 133kwaśnej śmietany 18% - 100 g posiekanych migdałów - 100 g posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu u mnie ze sklepu ze zdrową żywnością www.bee.pl - 1 łyżeczka cynamonu - 1 szczypta soli Ciasto: Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz przesianą mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Daktyle i żurawinę kroimy, po czym wrzucamy
Z Kuchni Do Kuchni
Keks z białek 242Dobry sposób na wykorzystanie białek...Tego keksa piekłam jakiś czas temu..Przyszykowałam wszystkie składniki, rozpuściłam margarynę i odstawiłam do wystudzenia...i potem całkiem o niej zapomniałam
Moje domowe kucharzenie
Puszyste, maślane ciasto z jabłkami 226połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta *** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko
Blog z Apetytem
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 538smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. W pozostałej śmietanie rozpuszczamy sodę i dodajemy
Tagebuch po polsku
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 132Kiedy okazało się, że mam sporo marchewki, ale nie mam mąki pszennej, to do końca nie wiedziałam czy dobrze robię, decydując się na mąkę owsianą. Mąka
bistro mama
Ciasto z jabłkami 233Dziś zaproponuję taką trochę zdrowszą wersję zwykłego jabłecznika. Piszę zdrowszą bo z dodatkiem mąki żytniej i cukru prostego jakim jest glukoza. Jabłecznik zaskoczył mnie swoją kruchością
Moje Małe Czarowanie
Piernik przekładany 193Nie ma prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy
Świat Ciasta
Ciasto pomidorowe z żółtą renklodą 210Znalazłam w sieci, zobaczyłam i chciałam upiec ale składniki nie trzymały się kupy. Zaprzestałam poszukiwań i raptem natrafiłam na przepis u Nich STS czyli Szybko, tanio
Moje Małe Czarowanie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką 535Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego(...)śliwki węgierki *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia
Blog z Apetytem
Jogurtowe z rabarbarem 150łodygi rabarbaru *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia
Blog z Apetytem