cytryny szczypta kurkumy kolorowa posypka Ważne by wszystkie składniki znajdowały się w temperaturze pokojowej Wykonanie : 1. Jajka wybijamy do miski i ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę dodajemy ekstrakt waniliowy,sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. 2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut. 4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką
vaniliowoczekoladowacynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki czyli mąka, soda, sól, kakao, cynamon(...)kostkę mieszam ze sobą w osobnej misce. Do utartego masła dodaję jajka i maślankę mieszam chwilę i kolejno dosypuję łyżką zmieszane ze sobą suche składniki aż powstanie jednolita ciasto które wlewam do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką formy. Piekę w 160oC przez 55-65 minut - sprawdzam patyczkiem gotowy wypiek. Przygotowanie - polewa : Masło i śmietanę podgrzewam lekko w rondlu
Mechanik w kuchnimleka w proszku cukier (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 3 łyżki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao Połówki orzechów do zdobienia Sposób przygotowania Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy kajmak. Ucierając dodajemy partiami mleko w proszku. Dolewamy kawę. Próbujemy masy. Jeśli trzeba dodajemy cukru. Masą przekładamy wafle. Odstawiamy pod obciążeniem, aby wafle ładnie się scaliły. Polewa WSzystkie składniki(...)rozpuszczamy w garnku. Polewamy polewą wafle. Ozdabiamy orzechami. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-kawowo-kajmakowe-z-mlekiem-w-proszku/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle kawowo kajmakowe z mlekiem w proszku pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkucukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego 30 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: ciasto: Cukier ucieracie z masłem. Musi być ono miękkie, możecie je też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba(...)Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie 45-60 min w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie, żeby się nie spaliło. Gdy ostygnie, wyjmujecie je z foremki. pralina: Cukier wsypujecie do rondla, dodajecie wodę i robicie karmel
GRUBY WAŁEKPrzy okazji buraczkowej zupy wspomniałam, że zostało mi całe mnóstwo tego cudnie barwiącego wszystko wokół warzywa. Prosiłam o pomoc w wymyśleniu zastosowania dla niego - i za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeschłodzonej śmietanki 30%250 g mascarponełyżka cukru pudrułyżka konfitury pomarańczowej3 banany2 łyżki soku z cytrynypolewa:120 g masła2 łyżki mleka2 łyżki kakaołyżka cukru pudruNa początek przygotowujemy ciasto.Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek(...)przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”).Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder).Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.Banany kroimy
Mienta blogTą babkę piekłam w sumie jakiś czas temu. ale nazbierało się sporo przepisów i sama już pogubiłam w tych przepisach...no i tak w wolnej chwili
Moje domowe kucharzenieTrochę mnie nie było, nie miałam nawet czasu zajrzeć na ulubione blogi, na swoją stronę na fejsie ani opublikować posta
Zakątek rozkoszy kulinarnychMorele to moje ulubione owoce i czekam na nie z utęsknieniem cały rok. Mówię tu o naszych polskich morelach, natomiast przez resztę roku raczę się tymi
Moje Małe CzarowanieLekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w
maniapieczeniaSpecjalnie za dynią nie przepadam. Ale skoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl
bistro mamaPowiem szczerze, że zdjęcie tego ciacha mignęło mi na jakimś blogu i zaparło dech. Przyglądałam się mu, jak dziełu sztuki. To połączenie kolorów, ta zieleń i
Mieszam w GarnkuElegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki
Kulinarna (nie)codziennośćZawsze nakupuję tyle bananów, że nie zdążymy ich wszystkich zjeść dopóki nie zrobią się brązowe lub przynajmniej z plamkami. A, że nie znoszę marnować i wyrzucać
Cakes By KejtWczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze
Pożeraczka, czyli raz adobrze