Pyszne, uzależniające, podzielne, nieskomplikowane ;) Długo zachowuje świeżość, chociaż szybko znika ze stołu. Znane i lubiane, obowiązkowo z kremem na bazie lekko słonawego kremowego serka. Bardzo polecam
Domowa cukiernia EwyKolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę
codojedzeniaZa oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym
Mia Cucina SofietaImbir , jakże cudowna to przyprawa, która jest nie tylko skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości (głównie stosowany podczas przeziębienia- herbatkę z cytryną i imbirem zapewne każdy zna
Kraina Miodem Płynącanieco później, gdy będzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru(...)żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyLubię poszaleć w kuchni (gdy mam na to czas, oczywiście). Znaleźć jakiś bardziej skomplikowany przepis, albo - jeszcze lepiej - próbować wymyślić coś samemu. Najczęściej leżąc już w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż do Was wracam, po tej krótkiej przerwie. Koleżankę odwieźliśmy na lotnisko dziś o czwartej rano, wróciwszy do domu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepsze i najpiękniejsze, moim zdaniem ciasto to keks. Dobrze nadziany ulubionymi bakaliami, wilgotny, przepyszny, zachowuje świeżość bardzo długo. Im starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów(...)margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami. Delikatnie
Moja smaczna kuchniaKlasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2
Praktyczna plJeśli czytacie bloga często to wiecie, że szczególnie lubię proste ciasta, takie "babcine". Takim właśnie ciastem jest ucierane z owocami. Doskonałe do codziennej herbatki, nie trzeba czekać na specjalną okazję, żeby je upiec. Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami ale pamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące. *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła 160 g cukru pudru(...)cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Do przygotowania najlepiej użyć mocno dojrzałych bananów. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski wraz
AleTorcikPostanowiłam sobie, że Święta w domu zacznę przygotowywać od pierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto to jedno z najszybszych ciast. Proste, ucierane, można dodać do niego dowolne owoce i będzie idealne dla niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je ostatnio dosłownie w 15 minut (nie licząc pieczenia), może i Wy się skusicie, w końcu mamy urodzaj na śliwki :) Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy margarynę i mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C. Prawda, że prosto
Cynamonowe szczęścieJesienią w kuchni króluje dynia. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z przepisami z jej użyciem, gdyż do tej pory był to dla mnie produkt znany
Smakołyki Berenikimowa, wyglądem przypomina zakalca. No nic nie poradzimy, taki jego urok. Nie próbujmy jednak zmieniać tego i dodawać proszku do pieczenia, bo wyjdzie nam wtedy najzwyklejsze ucierane, suche ciasto, a tego przecież nie chcemy. Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj coś dla osób na diecie. Pyszne i pachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak
Mieszam w Garnkuciast, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie już przepis na pyszne pierniczki, oraz na piernik z pyszną masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na piernik z polewą czekoladową dżemem i galaretką. Piernik, który nie wymaga leżakowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernik z polewą czekoladową i dżemem Składniki Składniki na ciasto(...)ulubionego dżemu, (powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, agrestowy itp) 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki na polewę: 150 g gorzkiej czekolady 120 ml śmietanki 30 lub 36 % Instrukcje Ciasto: Masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 żółtku, cały czas ucierając masę, kiedy składniki się połączą. Wlewamy miód, a na końcu łyżka po łyżce dodajemy przesiane
To co lubię - gotuję i polecamCiasto ciemne rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy okręgi .( ma ich być 24). Na każdy nakładamy nadzienie Orzechowo - rodzynkowe. Zlepiamy i formujemy kulki. Kulki rozkładamy na cieście białym z dżemem: po 4 w szerokość i 6 w długość blachy Pieczemy 50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy Składniki na krem cappuccino: 2 szklanki mleka(...)pudru ucieramy do lśniącej białości z 2 łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego i ponownie ucieramy. WYKONANIE: ciasto z kulkami krem biszkopty nasączone w herbacie rumowej lukier + pokruszone pierniki( w szpary między biszkoptami) Smacznego
Domowe ciasta