Po kilku dniach spędzonych na wprowadzaniu zmian bloga i oczekiwaniu na lepszą pogodę, a co za tym idzie odrobinę światła, wracam z nowym przepisem. Chociaż za
brunetkawkuchniTeraz w mojej kuchni na zmianę raz truskawki, raz rabarbar bo jak już wcześniej Wam pisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że
Moje Małe CzarowanieBabka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe. Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki(...)masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę
Cukiernia PychotkiO babce z majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to
Czary - gary w kuchniTak, wiem, nudna już jestem z tymi truskawkami. Poza tym, sezon już się dawno skończył, a ja tu wyskakuję jak Filip z konopi . Ale co ja
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi. Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru, a na rynku można dostać cudowne kształty. Babka może być „goła”, polana(...)wysmarowania formy Ucieramy margarynę, stopniowo dodając jajka, następnie cukier. Do masy powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko i aromat oraz wsypujemy suchy mak. Ucieramy dokładnie ciasto. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (masło lub margaryna) i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem
Rusty ForkKolejna fajna nazwa..cyganka..ale czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie
Moje domowe kucharzenietorebki proszku do pieczenia 25.dag.kremówki 3 dag.płatków migdałowych 1 cukier waniliowy pół łyżki cukru pudru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śliwki myjemy,suszymy,dzielimy na cząstki.Usuwamy pestki jeśli posiadają. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać(...)wagę i odmierzyłam)Wszystko razem dobrze wymieszać na gładkie ciasto.Tortownicę 26 cm.smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą,wypełniamy po brzegi ciastem.Wierzch gładko wyrównujemy,gęsto obkładamy śliwkami.Posypujemy ciasto równomiernie płatkami migdałowymi,cukrem waniliowym oraz pozostałym cukrem.wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st.na 50-60 min. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno,wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Ciasto wystudzić całkowicie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do masy dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać - na koniec dodać pianę(...)formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt
Smakołyki BerenikiBabka migdałowa z krążkami ananasa na wierzchu. Jej słoneczny kolor może choć na chwilę rozjaśni te zasnute chmurami niebo :-) Całkiem prosta do zrobienia, wilgotna, aromatyczna i
Arabeska waniliowaSkładniki masło, 220g cukier, 2 szklanki jajka, 4 duże sztuki cukier waniliowy, 1 opak mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1 szklanka sok
Gotowanie moimi oczamiszkl proszek do pieczenia, 2 łyżeczki mak, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki dżem morelowy, 2 słoiczki biszkopty, 2 opak cukier puder, do posypania Przygotowanie W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do margaryny. Jak masa będzie jednolita, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy
Gotowanie moimi oczamiblaszkę 28x24 Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie rabarbaru Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej 1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej (jeśli nie chcesz zdrowszego ciasta zastąp mąką pszenną) 1 i 1/3 szklanki cukru 20g cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka EKO 0,5 szklanki mleka 200g śmietanki kremówki 30%tł Rabarbar(...)Zasypujemy cukrem, czekamy kilkanaście minut a następnie zalewamy rumem. Odkładamy zakrytą miseczkę do lodówki na kilka godzin. 2/ Do garnka przekładamy mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka. Ucieramy mikserem ciasto dodając na przemian mleka i śmietanki. Na koniec dodajemy zamarynowany rabarbar i krótko mieszamy mikserem. 3/ Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut
Kuchnia PROzdrowotnaW ramach wydarzenia Truskawkowo Mi! a dodam że mi jeszcze czekoladowo! upiekłam to pyszne brownie z truskawkami. Jest mega czekoladowe a jak ogólnie wiadomo truskawki z
Moje Małe CzarowanieW grudniu na blogu pojawiały się niemal same ciasteczka. Totalnie mnie wzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne
Pożeraczka, czyli raz adobrze