wody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut. Fasolkę mrożoną zalej wrzątkiem, lekko posól,dodaj
Gotuj Sam!Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela
Karo in the Kitchenpszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: 1. Rozgrzać gofrownicę. 2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce
Proste Potrawymnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Ilość : ok. 16 szt. Skłaniki ( na podstawie: MW ) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki(...)migdałowego Przygotowanie Nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Kruszonka. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż utworzą się grudki. W razie potrzeby dodać jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki. Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę
coolinarnastrefa.blogspot.compuszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka(...)masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut). Wyjąć ciasto
maniapieczeniamałe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła 82% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 żółtka 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie cytrynowe: 1,5 cytryny 1 łyżeczka oleju słonecznikowego ½ łyżeczki masła 10 dag cukru(...)olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość zagnieść
Wanilia i Kardamonczas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego(...)oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj. Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto
Chilli Czosnek i Oliwapysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 4 jajka(...)jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce
Made By Mom And Sonnadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :) Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki) : 3 duże jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)dekoracji W misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie rozsmarować. Udekorować połówkami orzechów włoskich i posypać świeżo otartą skórką pomarańczową i cynamonem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli tylko dotrwa do tego czasu
Food Squarezakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia kukurydziana, rodzynki 8,2% (rodzynki, olej palmowy, dwutlenek siarki (SO2)), margaryna (oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea, kokosowy, w różnych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyna słonecznikowa, mono i glicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta karoten)), skórka pomarańczowa 5,7% (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas(...)substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat), inulina, maka ryżowa, cukier, drożdże, mleko pełne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), sól, białko ziemniaczane, aromaty naturalne, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu). Masa netto: 210g Wartości odżywcze: 100g/ 255 kcal, tłuszcz – 7,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,2g, węglowodany
Candy Pandaszmienia oczywiście faktu ,że ciasto jest Boskie! A jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową: 5 białek 1 szklanka(...)szklanki oleju słonecznikowego (może być najtańszy) Dodatkowo: około 0,5 kg malin - w zależności kto ile lubi cukier puder do posypania Wykonanie: Wysypujemy na stolnice lub jak kto woli do miski, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Kroimy w kawałki zimny tłuszcz wprost na mąkę dodając wcześniej oddzielone żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Oczywiście
W Moim Magicznym Domuwody Do smarowania placków 1/2 kostki masła 1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy 100 g masła 4-5 łyżek miodu Masło podgrzać dodać miód i podgrzewać chwilę, aby smaki się połączyły. Wykonanie Z podanych produktów zagniećcie miękkie, elastyczne ciasto. Mimo że Fatima nie odstawiała ciasta do wyrośnięcia, ja odstawiłam na 20 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmargaryny * ok. 1 i 1/3 szklanki mleka * 3 łyżki cukru * marmolada * cukier puder * olej słonecznikowy do smażenia Sposób wykonania margarynę rozpuścić i ostudzić. Do sporej miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajka, wsypać 3 łyżki cukru, rozkruszyć drożdże, wlać margarynę i wszystko razem wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ścianek miski. Miskę z ciastem
Mix smakuŚliwki, śliwki, śliwki... Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja tak :-) i to bardzo :-) A tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem jaki znalazłam na stronie Moje W ypieki :-) Ciasto wręcz błyskawiczne, zapach niesamowity i znika z patery błyskawicznie :-) Wróć! Na paterę nawet nie zdążyłam położyć :-) Do oryginalnego przepisu dodałam - tak od siebie - cukier z wanilią... mmmm... to teraz(...)oleju słonecznikowego lub rzepakowego dodatkowo: śliwki ewentualnie cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukry. W drugiej mieszamy pozostałe składniki. Następnie suche składniki przesiewamy do miski z płynnymi składnikami i mieszamy widelcem na jednolitą masę - wyjdzie gęsta, naprawdę gęsta. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej
Czary - gary w kuchnijajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia(...)objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem
moj przepis nałyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego) 2 łyżki miodu ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego średnie jabłko 3 łyżki mąki razowej lub migdałowej ½ łyżeczki cynamonu ¼ imbiru szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Pyry na Gaz