ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:36/86)

Cytrynowe muffinki z lemon curd 95

Muffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki(...)wypełnić muffinki. składniki na muffinki: 2 jaja 100 ml oleju słonecznikowego 12 dag cukru 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać. Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec

Z Marcepanem
Prawie jak masło orzechowe;) 205

mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Korzenne ciasto dyniowe 129

dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :)   Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g puree z dyni 4 jajka 200ml oleju słonecznikowego 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów laskowych(...)mniejsze kawałki i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki

Pyry na Gaz
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 121

Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie(...)Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo

Moja Mama Gotuje
pasta słonecznikowa z papryką 102

składniki: 150 g pestek słonecznika 1 papryka czerwona 60 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Słonecznik zalewamy wodą

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 86

dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru. 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego Dodatkowo:   ok 500g truskawek lub innych owoców(...)całkowitego połączenia. Na podpieczony spód wyłożyć ubitą piankę.Wyrównać,na nią dać truskawki,przekrojone na pół,dosyć gęsto.Truskawki delikatnie wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zmrożonego ciasta i upiec w 190stC ok 40 min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 184

wbijaj kolejno jajka, ubijając po każdym jajku przez chwilę. Wlej ekstrakt i połącz z masą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę(...)obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel na 3 równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas

Food Square
murzynek z truskawkami 76

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 320 g mąki 200 g masła 3 łyżki oleju np. słonecznikowego 3 łyżki kakao 300 – 320 g cukru 80 ml wody 5 jajek (żółtka oddzielone od białek) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ok. 500 – 600 g truskawek (ilość zależy od ich wielkości) dodatkowo(...)turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą i dodajemy w dwóch turach do ciasta mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – tyko dno, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą – boki i dno). Na wyrównanym cieście układamy kawałki truskawek

Domowy Smak Jedzenia
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 179

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć(...)lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 2 mm, obficie oprószyć mąką, zwinąć płat ciasta w rulon. Następnie pokroić poprzecznie na grubość 7 – 8 mm (tak uzyskamy domowy makaron tagiatelle). Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy 4 minuty. ŚMIETANOWY SOS Z TUŃCZYKIEM

Kierunekuchnia
Ciasto pomarańczowe 60

semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa i pomarańczy. Po upieczeniu ciasto polewamy syropem cukrowym, który jest charakterystycznym dodatkiem dla smakołyków z Bliskiego Wschodu. Syrop można pominąć, ale zachęcam do spróbowania ciasta nasączonego nim i odrobiną jogurtu naturalnego doprawionego skórką z pomarańczy. Z podanej(...)zawsze możecie upiec więcej 🙂 Smacznego! Print Ciasto pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne ciasto ze wspaniałą nutą pomarańczy. Course Desery Cuisine Izraelska Keyword pomarańcza, wiórki kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients 90 g oleju słonecznikowego 80 g dżemu z pomarańczy najlepiej

SprawdzonaKuchnia.pl
ciasto marchewkowe z ananasem i wiórkami kokosowymi 101

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 250 g marchewki, startej na drobnych oczkach 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 4 jajka 200 ml oleju np. słonecznikowego 150 g wiórek kokosowych 180 g ananasa, odsączonego z zalewy 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody wykonanie: Ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy dodajemy na przemian olej oraz składniki suche i miksujemy do połączenia się z masą jajeczną. Następnie dodajemy marchewkę oraz ananasa. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 134

klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery części.  Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao 1 łyżeczkę(...)uzyskania gładkiego sosu. Schłodźcie do temperatury 30-34 stopni Wykonanie Pierwszy czekoladowy blat połóżcie na podstawce, nasączcie kawą z alkoholem i posmarujcie czekoladowym ganache.  Przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączcie i posmarujcie cienko kremem czekoladowym, następnie poukładajcie owoce i posmarujcie cienko kremem kawowym.  Przykryjcie blatem czekoladowym, nasączcie  i posmarujcie kremem kawowym. Ostatnim blatem przykryjcie nasz tort nasączcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezglutenowe bułeczki z chia 168

świeżych drożdży 440 g letniej wody 6 g soli 20 g oliwy z oliwek olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczka z chia 95

letniej wody  6 g soli  20 g oliwy z oliwek  olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek  Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj

Kuchnia bezglutenowa
Chleb pszenny pełnoziarnisty 81

łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody   Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania