ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:34/86)

Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 83

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 105

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 133

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 200

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno

moj przepis na
Szarlotka z bitą śmietaną 278

cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka 80 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru 40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół łyżeczki proszku(...)śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli

Opowieści z piekarnika
Ciasto cinamon rolls 222

każdych ilościach. Być może dlatego to ciasto to jedno z moich ulubionych. A i zapomniałam dodać – to ciasto przygotowałam w wersji wegańskiej, dlatego mogą go jeść również osoby na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. A jeśli zamiast ciasta wolisz bułeczki to wypróbuj ten przepis: Japońskie cynamonki oraz bułeczki cynamonowe z patelni . Ciasto cinamon rolls Składniki na tortownicę o średnicy(...)mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80 g erytrolu szczypta soli 250 ml mleka roślinnego łyżka octu jabłkowego 6 łyżek oleju słonecznikowego łyżeczka ekstraktu waniliowego + 60 g masła roślinnego lub kokosowego + 40 g erytrolu + 2 łyżki cynamonu Sposób wykonania: Mleko roślinne wlej do szklanki, dodaj do niego ocet jabłkowy i odstaw na 15 minut

365 dni dookoła kuchni
Ciasto ze śliwkami 182

Doroty z Moich Wypieków ! Składniki: 160 ml oleju słonecznikowego, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 duże jajko, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 600 g jogurtu greckiego, 500 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 600 - 700 g dowolonych owoców ( u nas duże śliwki) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej! W misce wymieszać

Plate of Joy
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 154

tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej  Wszystkie(...)wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera. Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm  wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Przestudź w formie, następnie wyjmij i wystudź na kratce

Kuchnia bezglutenowa
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 400

żywy", jeżeli oczywiście można tak powiedzieć.. :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Polecam na weekend. W końcu sezon na śliwki w pełni, trzeba to wykorzystać :)   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%  1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej(...)cukru 2 płaskie łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu ) Wykonanie: Kruszonka : W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.    Ciasto : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania

Opowieści z piekarnika
Bułki drożdżowe z ziarnami 191

suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem  i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy.  Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany

Tagebuch po polsku
Placki z cukinii z jogurtem naturalnym, łososiem,szczypiorkiem 181

łyżeczki   olej słonecznikowy  –  100 ml                                             Sposób przygotowania: Na tarce trzemy cukinię i szalotkę, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy przyprawami. Następnie wszystko razem mieszamy. Na patelni podsmażamy olej, wlewamy nasze ciasto, formujemy według uznania. Smażymy

pichciszto
Cytrynowe muffinki z lemon curd 145

Muffiki na cieście biszkoptowym nadziewane lemon curd, z cytrynowym kremem -lekkie, orzeźwiające w smaku i po prostu pyszne : ) Lemon curd: 3 jaja sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (lub 3 małych) skórka otarta z 2 cytryny 150 g cukru 70 g masła składniki włożyć go garnuszka i zagotować cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia. Jeśli pojawią się grudki(...)wypełnić muffinki. składniki na muffinki: 2 jaja 100 ml oleju słonecznikowego 12 dag cukru 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka Jajka,cukier i olej zmiksować,dodać mąkę z proszkiem oraz mleko, wymieszać. Foremki napełnić do połowy, następnie nałożyć po łyżeczce lemon curd, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C, piec

Z Marcepanem
Prawie jak masło orzechowe;) 264

mąki orkiszowej (k) 2. szczypta kurkumy (g) 3. jajko, 1/2 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki pasty słonecznikowej (sł) 4. szczypta imbiru (o) 5. woda zimna do konsystencji gęstej śmietany i trochę soli morskiej (sn) Po kolei dodawałam i mieszałam, a potem wylałam ciasto na rozgrzaną patelnię (muśniętą oliwą) robiąc 3 placuszki i powoli smażyłam z obu stron. Na koniec polałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Korzenne ciasto dyniowe 170

dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :)   Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 400 g puree z dyni 4 jajka 200ml oleju słonecznikowego 1 szklanka rodzynek 1/2 szklanki orzechów laskowych(...)mniejsze kawałki i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki

Pyry na Gaz
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 165

Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie(...)Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka minut dodając stopniowo

Moja Mama Gotuje