glutenu, laktozy, jajek, cukru ani tłuszczu zwierzęcego. Zarówno ciasto na muffiny jak i krem, którym je udekorowałam przygotowałam z dodatkiem melona. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Muffiny melonowe Składniki na muffiny melonowe. 300 ml zmiksowanego melona 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy(...)kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić. Masa melonowa: do garnka włożyć puree z melona, połowę wody oraz
MeCooksużyli. Tak czy inaczej - koniecznie spróbujcie! (Inspiracja na ciasto pochodzi z blogu: Moje Wypieki .) (16 sztuk) 500g mąki pszennej (polecam typ 550) 14-15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) (*) 1 szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80g roztopionego masła lub 60 ml oleju (u mnie olej słonecznikowy) 110g cukru 8g cukru waniliowego Dodatkowo: nadzienie jagodowe (u mnie(...)który należy wlać drożdże i resztę mleka. Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając masło lub olej. Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**). (Powinno podwoić swoją objętość.) Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda
Di gotujePuszysta , lekka i efektowna babka marmurkowa w sam raz na nadchodzące święta. Babka marmurkowa Babka marmurkowa to babka, którą przygotowałam z połączenia trzech ciast. Do pierwszego ciasta dodałam mak, do drugiego kakao a trzecie pozostawiłam bez dodatków. Babka wyrosła pięknie i wyglądała fantastycznie . Co do smaku babki to moja teściowa wysłała mi wiadomość, w której napisała, iż była to najlepsza(...)jajek 30 dkg cukru pudru 100 ml oleju słonecznikowego 150 ml wody 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania formy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maku 1/2 łyżeczka sody dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować marmurkową babkę z makiem i kakao
mecooksproszę składniki przemnożyć przez 3, wtedy ciasto będzie też odpowiednio wyższe: 300 g marchwi (waga przed obraniem) 100 g mąki bezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana 50-80 g cukru 1 duży banan 50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 30-50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan)/ można pominąć(...)banana, cukier i olej. Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Dorzuć posiekane orzechy, wiórki i startą na drobnych oczkach marchew. Wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz 30 minut (jeżeli dokładnie z podanej ilości), jeżeli zwiększysz proporcje to około 45 minut, ale dla pewności sprawdź patyczkiem
greenscarfpięknie rośnie więc nie przejmujemy się, że ciasta jest troszkę mało;) Najbardziej smakuje mi tutaj kruszonka, która jest Mega pyszna z aromatem cynamonu. Najlepsza jaką do tej pory robiłam w tym połączeniu. Zapraszam... Składniki: mąka pszenna - 2,5 szklanki maślanka w temp. pokojowej- 1 szklanka cukier biały - 1 szklanka olej słonecznikowy - 0,5 szklanki jajka całe(...)drugim naczyniu maślankę połącz z olejem i jajkami. Dodaj powoli sypkie składniki i delikatnie zmiksuj. Blaszkę o wymiarach 26x20 cm lub tortownicę 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia, Wyłóż ciasto. Ciasto przykryj połówkami śliwek skórką od dołu. Składniki na kruszonkę zagnieć do czasu utworzenia się grudek. Ciasto posyp kruszonką. Piecz w 175 stopniach C przez ok. 45 minut
Kubki smakusuchych drożdży lub 15 g świeżych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml wody Dodatkowo 1 małe jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn. Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około
SprawdzonaKuchnia.plwody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je na 30 minut. Fasolkę mrożoną zalej wrzątkiem, lekko posól,dodaj
Gotuj Sam!Upiekłam chleb pszenny, słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela
Karo in the Kitchenpszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: 1. Rozgrzać gofrownicę. 2 .Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. 3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. 4. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce
Proste Potrawymnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Ilość : ok. 16 szt. Skłaniki ( na podstawie: MW ) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki(...)migdałowego Przygotowanie Nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Kruszonka. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż utworzą się grudki. W razie potrzeby dodać jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki. Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę
coolinarnastrefa.blogspot.compuszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka(...)masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut). Wyjąć ciasto
maniapieczeniamałe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła 82% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 żółtka 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie cytrynowe: 1,5 cytryny 1 łyżeczka oleju słonecznikowego ½ łyżeczki masła 10 dag cukru(...)olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość zagnieść
Wanilia i Kardamonczas przygotowania: 1 godz. + 45 min pieczenie Składniki: na ciasto: 3 jajka 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego(...)oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj. Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj je z ciastem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Dwie blaszki do pieczenia nasmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli masz tylko jedną blaszkę, upiecz blaty na dwa razy. Podziel ciasto
Chilli Czosnek i Oliwapysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 4 jajka(...)jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy początkowo w formie a następnie na kratce
Made By Mom And Son