ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:31/86)

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 114

posypujemy bułką tartą. Na spód trzemy na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju  słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru - cukier puder Kiedy podpieczony spód jest(...)ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę.  Na pianie układamy pokrojony w kostkę rabarbar, na wierzch trzemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 40 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne życie
Dżem jeżynowy z domowych chlebem słonecznikowym 74

mieszance BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny – efekty smakowe i wizualne mnie zaskoczyły. A do dobrego chleba nic tak świetnie nie smakuje jak domowy dżem, u mnie kolejny raz jeżynowy, ze skórką cytrynową – najlepszy. Składniki (na około 5 słoików): 3kg jeżyn 1,5kg cukru 1 duża cytryna Na chleb słonecznikowy (na formę o wymiarach 25x11x7cm): mieszanka BioChleb Słonecznikowy Polskie Młyny(...)dżem przechowujemy w ciemnych, chłodnym miejscu.   Gdy dżem mamy gotowy, zabieramy się za chleb – mieszankę BioChleb Słonecznikowy przesypujemy do dużej miski. Do letniej wody wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy zaczyn do suchej mieszanki i mikserem dokładnie wyrabiamy ciasto, wstępnie na wolnych obrotach, a następnie na szybkich, przez około 5 minut, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta

Smaczna Strona
Chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym 131

chlebie bezglutenowym ale nie takie chleby mam na myśli. Te inne mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, dyniowa, słonecznikowa, kokosowa, migdałowa, gryczana, ryżowa, kukurydziana, sojowa, kasztanowa...Może zapomniałam o jakiejś? Te inne wymienione są tylko uzupełnieniem do wypieku chleba, dodane do ciasta w niewielkiej ilości, sprawiają, że chleb staje się bardziej wartościowy w składniki mineralne i witaminy. Mieszanie ze sobą wielu

Leśny Zakątek
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 138

cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder  A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać

Kuchnia w opałach
Ciasteczka z nasionkami i miodem 142

złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć je tak aby powstały okrągłe ciasteczka. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć

FitKot
Faworki - chruściki 334

otrzymania gładkiej kuli. Odłożyć na 20 min w folii tylko nie do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem  ( wybić wałkiem -tzn.  rozwałkować składać w pół i ubijać wałkiem tak kilkanaście razy). Smażymy w głębokim oleju rzepakowym lub słonecznikowym , z obu stron , nadmiar tłuszczu odsączyć na papierze papierowym Na końcu posypać cukrem pudrem

Wypieki Uli
Włoska pizza na cienkim cieście 94

Łodzi . Nie odwiedziłam nigdy tego miejsca, ale zaciekawiło mnie to, że pizza wyrasta w lodówce i to zdecydowanie dłużej niż moje poprzednie ciasto. Jaki jest efekt? To ciasto to strzał w dziesiątkę. Idealnie się z nim pracuje, ciasto możecie zrobić poprzedniego wieczora lub z samego rana, a na obiad będzie przepyszna cieniusieńka i bardzo chrupiąca pizza, taka jak we Włoszech(...)ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 3 spore pizze Składniki ciasto: – 425 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania – 215 ml ciepłej wody – 25 ml ciepłego mleka (w temperaturze pokojowej) – 1/4 łyżeczki suchych drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżka oleju słonecznikowego (staram się

nietylkopasta.pl
Galuszka czyli kluski z jaja i mąki 141

kluski, które podaje się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, głównie dań z dodatkiem sosu. Kluski wykonane są z jajek, mąki oraz wody a swój kształt uzyskują poprzez przeciśnięcie ciasta przez specjalną tarkę. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz(...)wody 50 dkg mąki pszennej 1 łyżka soli 2 łyżki oleju słonecznikowego Serowy dodatek : 25 dkg sera białego 1/2 łyżeczka soli pęczek szczypiorku 250 ml kwaśnej śmietany Jak przygotować kluski z jajka i mąki . Kluski: jajka wbić do miski, dodać mąkę, 1/2 łyżeczkę soli oraz wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą masę używając widelca lub ubijaczki. Do dużego garnka wlać wodę

mecooks
Placek z jabłkami i orzechami 182

Składniki na blachę  25 x 35 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki sody spożywczej 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej 6-7 dużych jabłek antonówek 1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze

peggiwkuchni
Ciasto pomarańczowe z migdałami 110

sycylijskim Arancello. Wówczas dodajemy 30 ml soku i 30 ml likieru pomarańczowego. Ciasto pomarańczowe z migdałami - składniki - proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm lub keksówkę o wymiarach 30x10 cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2 jajka 200 g cukru pudru 125 ml oleju - słonecznikowy, rzepakowy lub winogronowy 3-4 krople aromatu pomarańczowego 240 g pulpy pomarańczowej(...)pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu, ale można więcej duża szczypta soli cukier puder i płatki migdałów lub lukier i smażona skórka pomarańczowa do dekoracji Ciasto pomarańczowe z migdałami przepis Pulpę pomarańczową blenduję z sokiem pomarańczowym do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Jajka ubijam na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto czekoladowe z gruszkami 102

Ciasto czekoladowe z gruszkami szybkie ciasto bez miksera. Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa. Przepis na szybkie ciasto(...)laski cynamonu i 2 goździków, ale nie jest to konieczne. Przepisy na łatwe ciasta sernik z blendera - idealny dla początkujących kubeczkowe ciasto jogurtowe , które możesz upiec razem z dziećmi ciasto drożdżowe dla leniwych czyli kolejne ciasto łyżką mieszane szybkie ciasto na niedzielę łatwa babka majonezowa Ciasto czekoladowe z gruszkami 3 łyżki dobrej jakości kakao  1 łyżka bardzo drobno zmielonej

Cztery Fajery
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 547

Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać.  Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Masa słonecznikowa: 750ml mleka,  2 budynie waniliowe,  łyżka mąki ziemniaczanej,  szklanka cukru(...)masła,  50g mlecznej czekolady,  50ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru,  łyżka kakao.  Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kawa i czekolada

Z miłości do słodkości
Muffinki kokosowo-migdałowe. 130

Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. wiórków kokosowych 50 g posiekanych migdałów 2 jajka 1/2 szkl. oleju (u mnie słonecznikowy) 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Popękane ciasteczka czekoladowe 57

przygotowanie jest super proste. Popękane ciasteczka czekoladowe powstają z obtoczenia dość gęstego w konsystencji ciasta czekoladowego w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka wyrastają i rozchodzą się tworząc na ich powierzchni popękany wzór. Czas pieczenia ciasteczek zależy od tego jaki efekt końcowy konsystencji ciasta w środku chcecie uzyskać. Mi najbardziej smakują ciasteczka wypieczone i takie ciasteczka potrzebują w piekarniku około(...)mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Popękane ciasteczka czekoladowe Składniki na popękane ciasteczka czekoladowe. 30 dkg cukru kryształu 10 dkg ciemnego kakao 100 ml oleju słonecznikowego 4 jajka (średni rozmiar) 25 dkg mąki pszennej 6 dkg cukru pudru 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Jak zrobić popękane ciasteczka czekoladowe

MeCooks
vegan bounty z chałwą 182

bounty. Jak? Sama nie wiem, efekt był niezamierzony, aczkolwiek wyszło to na plus. Ciasto zdecydowanie uzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo.  SKŁADNIKI: MASA: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 270g chałwy naturalnej (słonecznikowej) banan SPÓD: 175ml mleczka kokosowego 2 szklanki płatków migdałowych 2 szklanki wiórków kokosowych(...)dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym ciasto przekładamy do chłodnego pomieszczenia na kilka godzin

healthy dreams

Proponowane wyszukiwania