taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła 1,5 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 4 jajka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)pianą, partiami dodawałam mąkę, na sam koniec proszek, sodę i moje domowe powidła śliwkowo-czekoladowe. Masę przełożyłam do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1h. Wystudzone ciasto nakłułam w wielu miejscach wykałaczką i udekorowałam polewą czekoladową – czekoladę, śmietankę rozpuściłam z odrobiną masła, polałam nią wierzch ciasta w taki sposób, aby polewa mogła przez dziurki nasączyć wnętrze ciasta
Raj dla PodniebieniaBardzo aromatyczne ciasto w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;) Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 6 dojrzałych bananów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 jajka 1,5 łyż. sody oczyszczonej 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych(...)wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez
Wypieki Ulipół szklanki mąki kokosowej 4-5 łyżek oleju słonecznikowego słód: ksylitol/agawa Rabarbar Rabarbar obrałam i pokroiłam w kostkę. Następnie przełożyłam do garnka, dodałam odrobinę wody i ksylitol, a następnie dusiłam pod przykryciem, do miękkości. Kruszonka: Do miski wsypałam mąki, dodałam ksylitol, agawę i olej. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Spód ciasta: Do miski wsypałam mąki, dodałam proszek, sodę, olej
nietadietaciasta był przepis Doroty . Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżka przyprawy korzennej Wszystkie składniki powinny być(...)buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej
Czerwień i błękitchlebowej 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na pomadę : 100 ml wody czubata łyżeczka mąki szczypta soli Przygotowanie: Ze składników dobrze wyrobić ciasto aby było gładkie i sprężyste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół
W garach u GosiPieczywo jest aromatyczne, wypieczone i pysznie nadziane. Ponti to: • dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym •mają wszechstronne zastosowanie ( sałatki, zapiekanki, pizza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wloskakuchnia #wloskiesmakiponti Składniki: 350g mąki pszennej typ 00 154g Słoiczek pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym Ponti 3 nieduże cukinie 250g wędzonej mozzarelli 3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano 120ml mleka 15g świeżych drożdży 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia Płaska łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli
W garach u GosiPieczywo jest aromatyczne, wypieczone i pysznie nadziane. Ponti to: • dojrzałe, czerwone włoskie pomidory suszone w promieniach sycylijskiego słońca (słodko-kwaskowaty lekko dymny smak) zanurzone w najwyższej jakości aksamitnym oleju słonecznikowym •mają wszechstronne zastosowanie ( sałatki, zapiekanki, pizza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)wloskakuchnia #wloskiesmakiponti Składniki: 350g mąki pszennej typ 00 154g Słoiczek pomidorów suszonych w oleju słonecznikowym Ponti 3 nieduże cukinie 250g wędzonej mozzarelli 3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano 120ml mleka 15g świeżych drożdży 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia Płaska łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli
W garach u Gositrzeba rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone. Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują obłędnie, Dzieciaki mruczą podczas konsumpcji a to niepodważalny dowód że są pyszne 🥰😋☕ Zapraszam!!! 2 jajka 200 ml mleka roślinnego, u mnie napój jaglany bez cukru ( może być krowie) 70 ml oleju słonecznikowego 25 dag maki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego(...)pieczenia i wanilię, mieszam w misce, osobno mieszam jajka z mlekiem i olejem. Przelewam je do suchych składników i lekko mieszam, tak aby składniki się połączyły, nie miksować! Gotowe ciasto wykładam do papilotek, ciasta wystarczy na 12 sztuk. Na wierzch ciasta daję po troszku jagód. Wkładam do nagrzanego piekarnika, 200 st, piekę 25 minut. Po upieczeniu trzeba je zostawić
Takie tam pichceniechlebowej 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Składniki na pomadę : 100 ml wody czubata łyżeczka mąki szczypta soli Przygotowanie: Ze składników dobrze wyrobić ciasto aby było gładkie i sprężyste. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół
W garach u Gosikiedy potrzebuję upiec coś na szybko do kawy czy herbaty, wybieram takie przepisy, które wymagają jedynie wyłożenia ciasta łyżką lub uformowania ręcznego. Te ciasteczka są dla mnie zupełną nowością, bo nigdy nie piekłam takich na bazie zmielonego słonecznika. Są naprawdę mocno słonecznikowe (chociaż po degustacji usłyszałam: "a to z sezamem?" :D) i dość dobrze się je formuje. Kolejny przepis bezglutenowy
FitKotzrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWilgotne, puszyste ciasto pomarańczowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne na każdy dzień. Składniki: 3/4 szkl, cukru 2 szkl. mąki tortowej 3 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego 3 łyż. jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyż. sody oczyszczonej 1 łyż. proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka starta
Wypieki UliCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)będą ubite na sztywno dodajemy cukier partiami i miksujemy do momentu, aż przestaniemy wyczuwać cukier między palcami. Następnie dodajemy żółtka cały czas miksując. W następnej kolejności wlewamy olej słonecznikowy - w tym momencie piana trochę zmniejszy swoją objętość. Na końcu partiami wsypujemy przesiane mąki, które delikatnie musimy za pomocą szpatułki lub łyżki musimy wmieszać w masę jajeczno -olejową. Masę
Blondynka GotujeCiasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się
królestwo garówwyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) -1 opakowanie(...)czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp. 190 stopni
Smaczne Zdrowe