Precel to pieczone ciasto drożdżowe uformowane w dowolny kształt, najczęściej z węzłem w środku, posypane posypką. Jako posypki użyć można ziaren, przypraw czy soli. Precle smakują dobrze zarówno ze słodką jak i z wytrawną posypką. Ja tym zdecydowałam się na zrobienie precli z posypką z drobno siekanych migdałów . Po raz pierwszy tego typu precle jadłam dawno temu w Anglii. Bardzo(...)łyżki cukru pudru odrobina oleju słonecznikowego 6 dkg drobno siekanych migdałów Jak zrobić precle z posypką migdałową. Do miseczki włożyć drożdże, cukier kryształ, 1-ą łyżkę mąki oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski przesiać pozostałą mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut
MeCooksJedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim - z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem. Źródło przepisu Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć
Czerwień i błękitdzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać nieduże sztuki mające około 20 cm długości. Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami około 15 sztuk źródło Cake(...)proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru ( 163 g ) 1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) ( 107 g ) 2 szkl. cukini startej na grubych oczkach ( 227 g ) 1/2 szkl. rodzynek ( 72 g ) W misce połączyć mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i rodzynki. W drugiej
Posadzone i zjedzoneszklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić(...)wsypać resztę mąki, resztę wody, olej, sól, dodać rozczyn. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić 10 min na 2 prędkości (KMX), następnie przełożyć na wysypaną mąką stolnice i wyrabiać, tak aby ciasto było miękkie, elastyczne i żeby nie kleiło się do rąk, prawdopodobnie trzeba będzie podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować
moj przepis naszybki i smaczny deser Myślę, że ciasteczka do deser, którym mało kto pogardzi Są bardzo uniwersalne, bo z łatwością można je zakapować i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Z ciastem jest już trudniej, bo czasem nie tylko ciężko je zapakować, ale także trudno zjeść w każdych warunkach. Dlatego ciastka piekę dość często. Przygotowując je w domu mam pewność, że znajduje(...)oleju roślinnego, np. słonecznikowego lub kokosowego jajko szczypta soli Sposób wykonania: Do miski przełóż puree z dyni, dodaj erytrol, aromat migdałowy, śmietankę kokosową, olej oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Powinnaś otrzymać jednolita masę. Do masy dyniowej dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość zagniataj dokładnie do czasu aż powstanie jednolita i zwarta masa. Gotowe ciasto podziel
365 dni dookoła kuchnimieszanki Mix per dolci Nutrifree 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko 100 ml maślanki 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga(...)mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połącz zawartość obu naczyń, wymieszaj tylko do połączenia się składników np. widelcem , wmieszaj owoce. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Z wierzchu posyp cukrem demerara. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut. Wystudź. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaproszku do pieczenia. Dla odmiany, moja mam z kolei używała zawsze do ciasta na racuchy drożdży. Ja używam proszku do pieczenia głównie, natomiast czasami zdarza mi się przygotować ciasto na drożdżach. Wybór należy zatem do Was Jedno jest pewne. Sięgnijcie po dobre jabłka. Nie wybierajcie jabłek twardych, bez smaku. Najlepsze będa jabłka miękkie i lekko kwaskowate. Jeśli zdecydujecie się(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżeczka cukru kryształu 1 jajko 2 średnie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować racuchy z jabłkiem . Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w bardzo cienkie plastry. Do miski wbić jajko. Dodać mleko, sól, cukier kryształ, mąkę oraz
mecooksmąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Składniki na farsz: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 pierś z kurczaka 1 duża cebula 5-6 pomidorów suszonych mały por oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt
nietadietałyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba: Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia). Gdy automat zakończy pracę, wyłączyć
Domowa Cookierenka Agismalcu lub 1 – 1 ½ litra oleju np. słonecznikowy) Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy
Smakowy Rajokoło 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując dwa spody do pizzy. Dodatki: Pomidory suszone w oleju słonecznikowym (pomidory oczywiście SKWORCU) 1 kulka sera mozarella kilka listków świeżej
Blondynka GotujeSkładniki: 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową) 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju kokosowego (standardowo słonecznikowy) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przypraw do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu + dwie garści orzechów włoskich powidła korzenne Stovit (o smaku śliwki korzennej i pomarańczy korzennej) Wykonanie: Składniki mokre(...)olej kokosowy, mleko, jajka. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie dodawać do składników mokrych -cały czas miksując. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać ciasto do połowy wysokości formy na babeczki, następnie 0,5 łyżeczki powidła śliwkowego albo pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Piec 20 minut w temp
Tradycyjna Kuchniamarchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki ( MW ). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. ( click(...)mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka, • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich • 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny
Mia Cucina Sofietaszklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić(...)wsypać resztę mąki, resztę wody, olej, sól, dodać rozczyn. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić 10 min na 2 prędkości (KMX), następnie przełożyć na wysypaną mąką stolnice i wyrabiać, tak aby ciasto było miękkie, elastyczne i żeby nie kleiło się do rąk, prawdopodobnie trzeba będzie podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować
moj przepis naszklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić(...)wsypać resztę mąki, resztę wody, olej, sól, dodać rozczyn. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić 10 min na 2 prędkości (KMX), następnie przełożyć na wysypaną mąką stolnice i wyrabiać, tak aby ciasto było miękkie, elastyczne i żeby nie kleiło się do rąk, prawdopodobnie trzeba będzie podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować
moj przepis na