mąki u mnie była to tortowa orkiszowa ale może to być po prostu pszenna 100 g otrębów 100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego ale delikatnego w smaku np. słonecznikowy 100 g cukru 1 banan 3 łyżki skórki pomarańczowej (możecie zrobić sami, przepis znajdziecie tu, lub kupić np. tu ) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: w misce utrzyj(...)banana, roztopiony olej kokosowy i cukier. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj masę bananową i skórkę. Możesz tez dodać kilka kropel olejku pomarańczowego. Zagnieć ciasto- konsystencją przypomina glinę. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszcz dłonią. Można też wyciskać wzory. Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut. Smacznego! Artykuł Pomarańczowe
greenscarfsłonecznikowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki Mąkę, sól, proszek i cukier wymieszać w naczyniu. Odstawić. W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym. Połączyć zawartość obydwu naczyń, całość wymieszać widelcem, mieszamy tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ok.łyżki ciasta
Smaczne ZdroweCiasto codziennie, banalnie proste do wykonania, ot takie na szybko ucierane (mieszane) wszystko w jednej misce, a jak dodać trochę bajerów to nawet nieźle wygląda. Jest miękkie, wilgotne i aromatycznie dzięki cytrusom, idealne do gorącej popołudniowej herbaty. Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 300 g kaszy mammy 2 średnie banany 150 g cukru 150 ml oleju roślinnego (kokosowy(...)słonecznikowy, rzepakowy) puszka 400 ml gęstego mleka kokosowego 100 g mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duża pomarańcza 300-400 gram lub 2-3 cytryny *opcjonalnie do dekoracji lukier z cukru pudru i soku z cytryny (4 łyżki cukru i łyżeczka lub ciut więcej soku cytrynowego) Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na gładką masę
greenscarfmnie było sojowe) łyżka delikatnego oleju roślinnego (słonecznikowe, rzepakowy) pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pół łyżeczki cynamonu 2 średnie banany Przygotowanie: Zblenduj banana z mlekiem, cukrem i olejem. Dodaj do powstałej masy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Następnie delikatnie wmieszaj w ciasto banana pokrojonego w plasterki. Rozgrzej patelnię, idealnie sprawdzi
greenscarfwody gazowanej, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta soli. Farsz: Twaróg półtłusty, Gęsty jogurt, Brązowy cukier, Esencja waniliowa, Skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli
SzczyptaSmaQciast i ciasteczek , a jego czekoladowe dzieła będą budzić powszechny zachwyt." Wiele razy korzystałam z przepisów pani Doroty jak i porad umieszczonych na blogu, nigdy się nie zawiodłam, a ciasta zawsze wychodzą świetne. Nauczyłam się modyfikować przepisy i nie zawsze trzymam się oryginalnej receptury, lubię coś zmieniać. W gotowaniu czy pieczeniu właśnie o to chodzi. Tym razem przygotowałam babeczki(...)Składniki; 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( w pzepisie są dwie, jak dla mnie za dużo) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jajka 150 ml oleju słonecznikowego lub innego 15 dag cukru drobnego do wypieków 20 dag kwaśnej śmietany skórka otarta z 1 pomarańczy 30 dag świeżej żurawiny 10 dag białej czekolady, drobno posiekanej Przygotowanie; Wszystkie składniki
Radość kipiąca uśmiechem.zabieg chirurgiczny stawu skokowego, więc niestety jest to mój ostatni wpis na jakiś czas.. Korzystając z okazji, chciałam się również pochwalić prezentem, który dostałam od firmy BioPlanet - olej słonecznikowy w pięknym białym opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą(...)skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i przekładamy
My Culinary ArtCiasto na naleśniki z mięsem z rosołu i warzywami proporcje na 8-10 sztuk dość dużych naleśników z solidną porcją farszu. 1 czubata szklanka mąki pszennej uniwersalnej 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej, ale jak akurat nie macie to można dodać wodę z kranu 4 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego szczypta soli(...)przez 2-3 minuty, do chwili kiedy w masie nie ma już grudek. Dodaj olej lub masło, szczyptę soli i miksuj przez chwilę, aż składniki się połączą. 2. Odstaw ciasto na około pół godziny, żeby odpoczęło. Nie jest to niezbędne, ale dzięki temu ciasto na naleśniki ma lepszą konsystencję. 3. Naleśniki smażę na mocno nagrzanej patelni. Czas nagrzewania patelni będzie
Cztery FajeryBezglutenowe muffiny z gruszką i przyprawami. Muffiny lubię przede wszystkim za ich łatwość i szybkość przygotowania. W pół godziny można się cieszyć pachnącym przyprawami ciastem. Są miękkie, aromatyczne, z chrupiącą skórką i lekko wilgotne od gruszek. Ja przygotowałam z małej porcji gdzie wyszło 6 muffinków, ale możecie podwoić składniki i przygotować od razu większą ilość. Nawet na drugi dzień(...)pieczenia 60 g cukru 70 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania Obierz gruszkę i pokrój ją w niedużą kostkę. W jednym naczyniu
Kuchnia bezglutenowarekomendowane, nie będzie potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru, bo banany będą głównym źródłem słodyczy w tym cieście ( cukier można całkowicie zastąpić miodem ). Chlebek jest z dodatkiem czekolady i orzechów - wybierzcie po prostu swoje ulubione, zarówno czekoladę jak i orzechy. Ciasto obłędnie pachnie bananami, a na drugi dzień smakował mi trochę jak...piernik :). Dodatkowym atutem jest to, że jest proste(...)mąki żytniej razowej ( można zastąpić mąką pszenną razową ) 2 jajka 50 g drobnego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 3 bardzo dojrzałe banany średniej wielkości 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli
Opowieści z piekarnikapraktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę) może postać kilka(...)coraz bardziej smakowało. Składniki na blachę 20×24 cm: 100 g obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody
greenscarfdodatkowo przełożony powidłami. Nic mu nie brakuje... smakuje równie dobrze, jak te dojrzewające! Zapraszam. Składniki; 120 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu 2 łyżki miodu słonecznikowego Skworcu 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 3 łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu 2 łyżki kakao Skworcu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Skworcu 2 jajka(...)było grudek. Foremkę keksówke o wymiarach ok 12x25 wyłożyć papierem. Masę przelać do foremki, piec około 40-45 min w temp 180C. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto przekroić na trzy blaty po całkowitym ostudzeniu. Jeden posmarować, przykryć drugim, posmarować, przykryć trzecim, polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Jeśli polewa jest
Radość kipiąca uśmiechem.zrobiłam placuszki, bo jakoś na naleśniki to ciasto było wg mnie za gęste. 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie [dałam 2 łyżeczki cukru] 300 g wody, mineralnej, niegazowanej 4 jajka 150 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki oleju słonecznikowego Do naczynia miksującego thermomiksa włożyć jabłka, cynamon
Moje domowe kucharzenieHortex ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 gałązki selera naciowego 1 papryczka chili lub więcej jeśli lubicie tabasco do smaku 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki wódki Wykonanie: Z mąki, wody i soli (0,5 łyżeczki) zagnieść ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki
Pociąg Do KuchniDodajemy słonecznik i mieszamy całość łyżką. Z ciasta tworzymy kulki , które układamy na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy (ja robiłam to tłuczkiem do mięsa lekko obsypanym mąką) na powierzchni ciasteczek odbija się wtedy wzór z tłuczka, posypujemy ciasteczka dodatkowo słonecznikiem. ręką lub łyżką, tworząc kształt ciasteczka. Pieczemy słonecznikowe ciasteczka około 20-25 minut, w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię