ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:48/86)

Chlebek bananowy z rabarbarem 119

Chlebek bananowy już od dłuższego czasu podbija cały internet. Jest to naprawdę wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tylko najlepsze cechy: robi się sprawnie, tylko z kilku składników i przecudowne w smaku. Tym razem zaszalałem i podbiłem smak tego ciasto wyjątkowo wiosenno-letnim składnikiem. Jak myślicie czym? Rabarbarem rzecz jasna.  Obawiałem się, że to połączenie nie zagra(...)opisać smak tego ciasta, ale dopóki nie spróbujecie, to nie zrozumiecie. Jest mega puszyste, a zarazem wilgotne. Wierzch chlebka jest lekko przypieczony i chrupiący. A smak, to zwyczajnie bomba. Najpierw odczuwamy lekko gorzką czekoladę, potem słodkość i wszystko to dobija kwaśność rabarbaru. Chlebek bananowy z rabarbarem - przepis:  4 średnie dojrzałe banany 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 3 jajka

Kuchnia Łukasza
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2855

dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: W rondelku rozpuść masło(...)średnim ogniu, często mieszając masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę, najlepiej tę po pieczeniu biszkoptu, wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej równomiernie masę słonecznikową. Wyrównaj wierzch szpatułką. Piecz słonecznik 10-15 minut do zezłocenia się wierzchu, uważając przy tym, aby słonecznik się nie przypalił. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw słonecznik do całkowitego ostygnięcia

Słodko-Słony Świat Ilony
Puszyste ciasto marchewkowe 155

Ciasto marchewkowe w poniższym przepisie jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Intensywne i aromatyczne w smaku. Kolor ciasta jest dość ciemny, nie żółty jak spotkać można czasami w innych ciastach marchewkowych (tych sama osobiście też nie lubię). Śmiało polecam ten przepis. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie(...)szklanka orzechów włoskich 300 gr brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 240 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 260 gr mąki pszennej Masa z serka kremowego: 150 serka kremowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku cytrynowego plus otarta skórka z jednej cytryny Dodatkowo forma

mecooks
Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem 126

takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu(...)rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny

greenscarf
Gofry 83

cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić, aby odpoczęło na około 15 minut. Rozgrzać gofrownicę

Świat Domowej Kuchni
Chleb słonecznikowy 196

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego
Muffiny ze śliwkami 151

roztrzepane 100 g cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego śliwki (w oryginale 5 sztuk) u mnie więcej Dodatkowo: cukier demerara do posypania babeczek 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Do mokrych wsypujemy suche, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone drobno śliwki. 2. Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, prawie

kruche babeczki
Domowe gofry 108

szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białek należy zmiksować na gładką masę, następnie ubić białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pieczenie: Gofrownica

Z notatnika
Chleb markook czyli saj bread 143

szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka cukru  półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 194

Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.   Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)cukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy i słonecznikowy) utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników. Oczywiście można to robić mikserem. (jeśli masa zacznie się warzyć to nie należy

Ze smakiem bez glutenu
GOFRY BANANOWE 143

delikatnie, z dodatkiem cynamonu przypominają chlebek bananowy. Podaliśmy je z bitą śmietaną, orzechami i świeżymi owocami. Polecamy! GOFRY BANANOWE (przepis na 10 sztuk) 1 duży banan 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200g) 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1 pełna szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli(...)masą bananową, dodaję ubite białka i delikatnie łączę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Odstawiam na 15 min do napęcznienia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Rozgrzaną gofrownicę smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wylewam porcje ciasta do foremek i piekę do momentu, aż kontrolka zmieni kolor na zielony.  Ciepłe gofry bananowe podaję z bitą

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z burakiem cukrowym i bakaliami. 96

Kiedyś przeglądałam strony kulinarne i natrafiłam na przepis na ciasto z burakiem cukrowym. Produkt już zapomniany ale jak najbardziej "zjadliwy". Ostatnio w moje ręce wpadło to warzywo więc nie mogłam się powstrzymać i go wykorzystać. Przepis jest lekko zmodyfikowany a pochodzi ze strony Karola Okrasy. A zatem zapraszam!  Składniki; 1 większy burak cukrowy ( 35 dag) 4 jajka  4 łyżki(...)cukru trzcinowego  Skworcu 5 łyżek miodu wielokwiatowego  Skworcu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki kardamonu w proszku  Skworcu 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia  Skworcu 1 łyżeczka z górką sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich  Skworcu 2 garstki suszonej żurawiny  Skworcu 17 dag maki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru  Skworcu Przygotowanie; Buraka

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry twarogowe 155

łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki oleju, np. słonecznikowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miski lub garnuszka wsypać mąkę, sodę, cukier (zwykły oraz z wanilią), wbić jajka, dodać pokruszony twaróg i wlać mleko oraz olej. Za pomocą blendera wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Rozgrzać gofrownicę. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta (niepełna chochla = 1 gofr). Po wylaniu ciasta, zamknąć gofrownicę

Ugotować
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 88

ziemniaczanej 2 łyżki masła kokosowego 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło kokosowe, olej, miód i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam. Na sam koniec dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Piekarnik rozgrzałam do temp. 160°C. Z ciasta uformowałam

nietadieta
Chleb drożdżowy 143

odpowiednim naczyniu zmieszać ciepłą wodę, miód i olej słonecznikowy. Płynną część wlać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę i zostawić ją w ciepłym miejscu na 20 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie odkryć miskę i ponownie wymieszać. Masa ma powrócić do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem 1,5 litrowej formy keksowej. Odstawić

Corner With Recipes