ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:84/134)

Chleb wieloziarnisty 177

łyżek otrąb pszennych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu złotego 2 łyżki sezamu czarnego 0,5 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto

Ala piecze i gotuje
Chleb 3w1 169

nasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane) Przygotowujemy 3 miski. Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy

Maminek kulinarny
chleb wieloziarnisty na krupczatce 136

łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie) - 4 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły) Wszystkie składniki wrzucić do miski ,dolać wodę i mieszać 5 minut aż składniki się połączą , odstawić na 20 minut do wyrośnięcia Wyrobić ciasto ponownie  i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej

Wypieki Rene
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 156

rodzaju mąki) 50g kaszy gryczanej Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia

Di gotuje
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 174

oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione

Gotowanie jest łatwe
Chleb wieloziarnisty I 98

szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić

cucinare
Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 112

Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie

Smaki Ewy
Sałatka ,,Słonecznik" 2297

 Lato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik".  Sałatka jest bardzo

Kuchnia Łukasza
Ciastka owsiane z masłem dyniowym 119

owsianych 10 dag musi 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka orzechów Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło dyniowe. Ciągle mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szczyptą soli. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje ciasta na blaszkę i lekko je spłaszczyć. Piec

My simple kitchen
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 171

Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie z ziarnami 128

lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej(...)szkl. letniej, przegotowanej wody 2 szkl. wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy

Jemy Pijemy
Jesienna sałatka 185

Za oknem  przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do

Niezły Młynek
Bezglutenowy chleb, który zawsze się udaje 166

zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do foremki wyłożonej

Kuchnia bezglutenowa
Bułki orkiszowe pełnoziarniste 186

szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: Ziarna do posypania bułek Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia