Składniki: 1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju
kgwjanczewozakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis podpatrzyłam na blogu zamieszana.com , która z kolei podejrzała go jeszcze gdzie indziej. Przyznaję, że recepturę odrobinę zmodyfikowałam ilościowo pod swoje potrzeby, aby ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę. Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g(...)orkiszowych - można zastąpić otrębami pszennymi lub innymi + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni 2 łyżeczki soli - płaskie 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% WSP "Społem" Kielce 500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie
Grunt to przepis!mąki orkiszowej białej -1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 kopiasta łyżka -18g drożdży świeżych -1,5 szklanki letniej wody -3/4 szklanki ziaren(m.in mak, siemię lniane, słonecznik) -2 żółtka + jedno białko -3/4 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -1,5 łyżeczki soli morskiej -3 łyżki oleju kokosowego(lub masła) Drożdże rozkruszyć i zrobić zaczyn z małą(...)żeby odpoczęło) i wyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem
Smaczne Zdrowewymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba(...)wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce
kuchnia doskiWitajcie. Ostatnio trochę słodziłam na blogu deserami i ciastami. Dlatego dziś zapraszam na smaczną i zdrową pastę do pieczywa. Pasta wyszła bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi fety. Polecam Składniki: 500 g brokuła 150 g fety 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/4 szkl prażonego słonecznika sól do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie
słodkie i nie tylko historie kulinarnenasion/pestek (u mnie pestki słonecznika ) 2 łyżki soli (płaskie) 1 łyżka cukru (płaska) 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% 500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą
Di gotujecynamonu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać. Dodać płatki i bakalie - wymieszać. Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia smakówłyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam ziarna siemienia lnianego i sól. Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas. Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski
potrawyregionalneMazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie. Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 duży por (biała część) 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 marchewka
pieprzny smaczekprzemiału np. Basia 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia
Kubki smakupłatków owsianych220 g mąki pełnoziarnistej/razowej200 g rodzynek100 g słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny).Ręką formujemy kluki, spłaszczamy
Czarnawisienkasceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga...Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy(...)troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.Składniki:- 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka)- 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik)- 300ml chłodnej wody- 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych)- 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia
Smaczne Zdroweskładniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie
Domowy Smak Jedzeniamojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych
moj przepis naskładniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz
Domowy Smak Jedzenia