Tarte tatin z czerwoną cebulą 183mieć koło zakrywające dno (ja po prostu odciskam formę) Na cebulę kładziemy ciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi. Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam cebulę wrzuciłam rukolę dosłownie na kilka sekund. Smak
greenscarf
Toskańska sałatka z chleba i pomidorów 216Uwielbiam Toskanię! Kolor Sieny, słoneczniki, winnice i złote, malownicze wzgórza. No i jedzenie - wino, sery, pomidory, oliwa... i ten ich chleb bez soli. Przyzwyczaiłam się do niego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić
Kulinarne Inspiracje
FIT batoniki owsiane z bakaliami 269płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać
Kraina Miodem Płynąca
Pszenne bułeczki z rozmarynem i słonecznikiem 166łyżki miodu - 3 łyżki oliwy z oliwek - listki rozmarynu posiekane - 2 garście słonecznika W kubeczku przygotowujemy rozczyn z drożdży i mleka, wylewamy do miski z mąką, robimy dołeczek, mieszamy z częścią mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podwoi objętość, mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po podwojeniu
SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 174trwa to nawet kilkanaście godzin, wszystko zależy od tego jak mocny mamy zakwas. Dlatego zawsze warto wcześniej wybrać sobie taki dzień, żeby mieć w zapasie tyle czasu ile nasze ciasto na chleb będzie od nas wymagało. Ja z reguły piekę chleb w weekend, wtedy mogę spokojnie go doglądać i sprawdzać czy już jest gotowy do pieczenia. A gdy mamy już(...)nasion siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Zakwas mieszamy z 600 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc jeśli jest zbyt
Kulinarne przygody Gatity
FIT OREO CIASTECZKA 204długiej nieobecności na YouTube wstawić nowy film! Co z tego wyszło? Zobaczcie sami! pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego 1 duże jajko 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody(...)wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez 20 s i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej. Zagniatamy z mąką ryżową, jajkiem, cukrem pudrem i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy
Kuchnia Ellie
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 250mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty
moj przepis na
Chleb razowy na maślance 273łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie 45 - 50 stopni).W 100 ml ciepłej maślanki rozpuścić drożdże.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól, ziarna i wymieszać. Wlać pozostałą część ciepłej maślanki oraz drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto (ja wyrabiam robotem przy pomocy haka(...)spuścić powietrze i ponownie wyrobić przez krótką chwilę.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około
Gospodyni Miejska
Bułki drożdżowe z ziarnami 216200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze
Tagebuch po polsku
Uczta mola książkowego: Ciastka owsiane z bakaliami i "Chemia śmierci" Simona Becketta 213bakalii (u mnie suszona żurawina, posiekane orzechy włoskie i migdały, słonecznik) W misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować w kształt ciasteczek. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160 stopni
Simply Food
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 182słoika i schować do lodówki do kolejnego użycia. Dodać ziarna słonecznika, odcedzone ziarno żyta, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane, mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz . Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h. Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia (papier lekko
Moje Qulinaria
Bułeczki pszenne z ziarnami 217ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dolewamy pozostałą wodę, dodajemy sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie, dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
Maminek kulinarny
domowa granola 189składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak Jedzenia
Prosty pszenny chleb 183Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni
Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 245drożdży;2 łyżki ziaren siemienia lnianego;2 łyżki otrębów żytnich;1 szklanka ziaren słonecznika;2 łyżki oleju.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć
Gospodyni Miejska