ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:77/134)

Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 168

czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki

Powiedz dietom nie
Chleb owsiany z siemieniem i słonecznikiem 144

łyżek płatków owsianych Kupiec 500g mąki pszennej 2 łyżki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i nasiona,dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto  przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 145

łyżeczka soli  3 dkg drożdży 1 łyżka ziaren słonecznika do posypania Sposób wykonania :   W odę wlej do miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które

Przepisy i porady kulinarne
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 169

orkiszową oraz pszenną wsypać do dużej miski. Dodać ziaren sezamu, słonecznika oraz otrębów żytnich. Suszone pomidory pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. 3. Zaczyn chlebowy. Wyrośnięte drożdże dołożyć do suchych składników. Dodać 0,5 l letniej przegotowanej wody oraz 2 łyżeczki soli morskiej. Wyrobić ciasto za pomocą łyżki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe

Pij soki wyciskane
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 158

łyżeczki soli 4 łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki

kruche babeczki
Granola 214

klonowym, owsianką, jaglanką, naleśnikami, placuszkami, serkiem wiejskim, jako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego

Jaglusia
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 162

pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy

upichcona
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 174

również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej FBOP z zieloną herbatą cejlońską YH z dodatkiem słonecznika i mango.  Puszka dolna natomiast, to mieszanka czarnej herbaty cejlońskiej

Z Kuchni Do Kuchni
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 130

owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka  250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto  było gęste na tyle, aby racuchy

Jadło i czytadło
CIASTECZKA OWSIANE 176

rozdrabniam na mniejsze kawałki. Natomiast ziarenka słonecznika zostawiam   w całości. Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i  mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam.       Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce

Zdrowo i kolorowo
Roladki naleśnikowe 211

produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki:   ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese  200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera

NaKońcuJęzyka
Chlebek powszedni :) 127

litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych,6 łyżek ziaren słonecznika,6 łyżek siemienia lnianego,3 łyżki pestek dyni,3 łyżki sezamu,5 dag drożdży,4 łyżki cukru,1,5 łyżki soli.Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki

Delicious Titbits
Ciemne bułki wieloziarniste 147

duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka wymieszać i wlać w zagłębienia w mące , odstawić na 10minut do wyrośnięcia Wrzucić resztę składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę

Wypieki Rene
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 238

Kolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że

Kuchnia Pełna Pasji
Warzywa korzeniowe 2017 - zaproszenie do akcji kulinarnej 134

Można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Mogą być to ciasta, słodkości, dania wytrawne lub napoje. Wszystkie opcje dozwolone, byle z korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania