ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:82/134)

Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie 125

Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie

Smaki Ewy
Sałatka ,,Słonecznik" 2310

 Lato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik".  Sałatka jest bardzo

Kuchnia Łukasza
Ciastka owsiane z masłem dyniowym 130

owsianych 10 dag musi 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka orzechów Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać masło dyniowe. Ciągle mieszając wbić jajko, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szczyptą soli. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Za pomocą łyżeczki kłaść niewielkie porcje ciasta na blaszkę i lekko je spłaszczyć. Piec

My simple kitchen
Chlebek ziołowy z suszonymi pomidorami 183

Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z oregano,bazylią i solą. Pomidory suszone osączyć z zalewy drobno pokroić, dodać do rozczynu drożdżowego. Wymieszaną z przyprawami mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie z ziarnami 137

lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej(...)szkl. letniej, przegotowanej wody 2 szkl. wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy

Jemy Pijemy
Jesienna sałatka 198

Za oknem  przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do

Niezły Młynek
Bezglutenowy chleb, który zawsze się udaje 180

zamienić na siemię lniane) 3 łyżki słonecznika 1/2 łyżki soli 1 łyżka cukru 20 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do foremki wyłożonej

Kuchnia bezglutenowa
Bułki orkiszowe pełnoziarniste 196

szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki ziaren słonecznika 0,5 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: Ziarna do posypania bułek Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży i wody robimy zaczyn, odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenno - żytni razowy na drożdżach 111

łyżeczka soli łyżeczka cukru dowolne ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, siemię lniane. Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce

Cakes By Kejt
Chleb wieloziarnisty 186

łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 1szkl. otrąb pszennych lub żytnich 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 5 dkg świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki. Kruszymy drożdże wlewamy wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20min. Dwie keksówki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb bananowy 178

proszek do pieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera łyżke miodu.  Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej

Lubczyk i Wanilia
Chleb z ziarnami 191

garście pestek słonecznika, dyni i sezamu   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.Rozczyn wyrósł.   Dosypujemy 3 łyżeczki soli i dolewamy 500 ml wody.Wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna

Maminek kulinarny
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 217

innej)- 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane)- 400ml ciepłej (nie gorącej) wodyDrożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też niezbyt

Smaczne Zdrowe
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 189

Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w  okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na  słodko  w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na  wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)wiele osób nie potrafi uwierzyć - pomaga  leczyć anemię  (podnosi poziom hemoglobiny poprzez wysoką zawartość żelaza) Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych:  - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich

Pland based fille

Proponowane wyszukiwania