ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:91/134)

Pieczone jabłka jesienne. 163

kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 107

piekarniku! Testujcie i próbujcie!  SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:  3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych  170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika  30 g mielonych orzechów  10 g nasion sezamu  50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu(...)łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego  Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut

Kuchnia bezglutenowa
Odrywany chlebek z pesto szpinakowo słonecznikowym i fetą 119

słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta  Przygotowanie :  zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać 1 łyżkę mąki odstawić na 15 minut, aż zwiększą dwukrotnie swoją objętość Następnie w misce wymieszać mąkę, sól, oliwę, jajko i zaczyn wyrobić ciasto

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 197

też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie

Monia miesza i gotuje
Jogurtowe placuszki otrębowe z musli - bez mąki i cukru :) 129

Barmar w swojej ofercie posiada wysokiej jakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze(...)pierwszym miejscu w składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany

Zdrowie na języku :P
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 195

ciasta ptysiowego. U mnie jest to groszek ptysiowy firmy BRZEŚĆ . Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki - średnie 1/2 kalafiora - małego 2 pietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu kiełki słonecznika

Grunt to przepis!
Przepisy na Wielkanoc 302

Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik

Kuchnia Łukasza
chleb na zsiadłym mleku 129

mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 60 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania Do miski wkładamy drożdże, dodajemy świeże mleko, łyżeczkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość).  Następnie do zaczynu dodajemy mąkę pszenną i żytnią, podgrzane kwaśne mleko, oliwę oraz sól, całość mieszamy dłońmi tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Wtedy chlebowe ciasto  formujemy w kulę, nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej półtorej godziny. W tym czasie zagniatamy je jeszcze dwukrotnie. Następnie

Miód i pieprz
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 197

słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10 minut. W misie miksera umieścić pozostałe mąki, dodać otręby, oliwę, sól, ziarna (15g wymieszanych ziaren odłożyć do dekoracji bułek), dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży i dodać część wody (ok.200ml). Dokładnie wymieszać ciasto

Smaczne Zdrowe
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 234

której dodajemy sok z pomarańczy oraz świeżo zmielony pieprz. Odstawiamy do lodówki na ok. 10min.  Przygotowujemy pesto: do głębokiego i wysokiego  naczynia wsypujemy uprażone migdały, ziarna słonecznika, plastry czosnku i oliwę, rozdrabniamy za pomocą blendera do "piaskowej" konsystencji. Dodajemy rukolę oraz groszek i dalej blendujemy. Jeśli otrzymamy zbyt zbitą konsystencję dodajemy jeszcze trochę oliwy i mieszamy. Doprawiamy(...)smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę

Symfonia Smaków
Chlebek 126

domowego pieczenia. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 500 ml letniej wody - 25 g świeżych drożdży - 1/2 szklanki otrąb - 4 łyżki siemienia lnianego - 3 łyżki pestek słonecznika - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 C i wstawiamy chlebek na 15 minut. Następnie zmniejszamy

Zainspirowana w kuchni
Orkiszowe ciasto marchewkowe 115

ciasta. Zamiast cukru pudru, na wierzchu jest posypka słonecznikowo-migdałowa. A zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa. Zapraszam! Składniki: 2,5 szkl mąki orkiszowej 4 duże marchewki 5 jajek 1/3 szkl cukru brązowego 2/3 szkl oleju 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody garść płatków migdałowych garść ziaren słonecznika

Trufelkowo
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 202

uwagi. Takim sposobem na śniadanie wybrałam bezglutenowe pieczywo z pastami – masłem orzechowym, wegańską tradycyjną kiełbaską (nie pytajcie co to było, ale nijak mi to przypominało kiełbasę;)) oraz serkiem ze słonecznika. Wszystkie pasty robione są na świeżo, a aktualnie dostępne zawsze wypisywane są na małej tablicy. Standardowo śniadanie to podawane jest z owocami, ale ja poprosiłam o dodatkową sałatę. O dziwo(...)bardzo smakowała mi tu kawa. Jako, że dobrze toleruję owies (w małych ilościach), zamówiłam cappuccino na mleku owsianym, jednak dostępne są też inne mleka roślinne. Dodatkowo zjecie tu bezglutenowe ciasto tiramisu, są też bezglutenowe ciastka i brownie (podawane na ciepło) z lodami. Uwaga! Podobnie jak w większości lokali, nie można tu płacić kartą. Jest za to internet, ale za skorzystanie

Fill The Bowl
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 510

płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 banany im bardziej dojrzałe tym lepiej garść orzechów laskowych garść różnych ziaren, u mnie: siemię lniane prażone, ziarno sezamu prażony, pestki dyni prażone, ziarno słonecznika prażone garść rodzynków (tym razem u mnie bez rodzynków) jajko 70 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem(...)Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Smacznego życzy Aga.   Wiewiórkowy chlebek bananowy

Kocham Czekoladę
Krakersy wieloziarniste 106

Krakersy wieloziarniste Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda(...)Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą rumiane

Kucharzyca