słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp. /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę sera i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto
Zakamarki mojej kuchninasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) i ziarenka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z drożdżami, ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli jest
W kuchni Katieszybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika.700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej) 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru(...)ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta. Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Spryskuję
Z butelką mleczka w tleszklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może
Kulinarne przygody Gatityczarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około
Proste Potrawywoda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny(...)zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet
pyszne zdrowościwałkujemy ciasto - podsypujemy mąką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy lekko boki i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Masa orzechowa: 4 łyżki masła orzechowego 2 białka Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do nich masło orzechowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na przestudzony spód. Dekorujemy według uznania - ja użyłam płatkó kwiatów, słonecznika, orzechów
Czarnawisienkaciastach, naleśnikach, czy innych deserach. Maliny mogą zastąpić również słodycze, warto zaznaczyć, że mają niewiele kalorii. Są doskonałym produktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne. Składniki (na jeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb): 2 garści mixu sałat (sałatka doskonale będzie smakować z roszponką),1/2 kulki sera mozzarella,1/3 czerwonej cebuli, duża garść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy
Kuchnia Pełna Pasjiziaren słonecznika 5 dag ziaren siemienia lnianego 5 dag ziaren sezamu białego 1 i pół łyżeczki soli ok 450 ml wody Dodatkowo; mak do posypania czarnuszka do posypania Przygotowanie; Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda. Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.łyżka słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni ½ – 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do dużej miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać
KuchniaWeDwoje.pldyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód lub cukier) i ciągle mieszamy Dodajemy olej, sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć
Proste Potrawymiseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około 3 cm. Każdy z tych pasków nacinamy prawie na całej długości co 1 cm. Powstałe kawałki zaplatamy w warkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem
Kolizje SmakówCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej
Kuchnia PROzdrowotnadałam słonecznik, siemię lniane i sezam) oraz nasiona chia i zamieszać, następnie dodać ciepłą wodę. Ja wlałam od razu 500g (ml), dokładnie wymieszałam, następnie dolałam partiami jeszcze 50g. Masa była dość rzadka, ale taka jakby lepka (to za sprawą nasion chia). Masę przykryć w misce i odstawić na ok.30-40 minut, w dość ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Smaczne Zdrowesiemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto wyrabiamy
chleba naszego