ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:95/134)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 193

łyżeczki skrobi kukurydzianej - wszystkie składniki wymieszać ze sobą 1/3 szklanki dowolnej melasy i 1/4 łyżeczki sody (doskonale pasuje do piernika, ale należy pamiętać, że melasa spowoduje, iż ciasto będzie słodsze. W razie potrzeby zmniejszyć ilość cukru i ilość płynów. Sodę dodać do suchych, a melasę do płynnych składników. Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, gorzki ogórek (w krajach GCC - bitter gourd(...)moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca karczochów Można zastąpić: słonecznikiem bulwiatym (topinambur) sercami palmowymi kalarepą Sos rybny Można zastąpić mieszając ze sobą 3 części anchois i 1 część sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po wymieszaniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Granola - tylko dla dorosłych! 173

polskich plażach (koniecznie rozstawionych bladym świtem!), albo też zwiedzają wszelkiej maści zabytki, ja pracuję. Od rana do wieczora, po dziesięć, dwanaście godzin dziennie. A po powrocie do domu... Piekę ciasta. W sobotę (choć właściwie była to już niedziela) skończyłam dwupiętrowy tort na chrzest o piątej nad ranem, żeby o ósmej ruszyć z nim w drogę. Małej Astrid, myślę sobie, było(...)się jednym z Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryżowe sakiewki a la pierogi ruskie. Wyśmienite, wegańskie. 189

wiele czasu upłynie, nim znajdę ich odpowiednik w jakiejś wegańskiej, bezglutenowej restauracji. O przygotowywaniu ich w domu nie myślałam, bo po pierwsze odstraszała mnie myśl o rezultacie przygotowywania ciasta bezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz nie będzie już tak samo smakował. A jednak... Nie widziałam takiego przepisu na żadnym z blogów, być może ktoś już(...)pewnością, "pierogi ruskie" w tej wersji gościć będą u nas często. Od przygotowania pierwszej partii jedliśmy je już 3 razy. Składniki (na 16 sztuk): - 1 szklanka ziaren słonecznika (zalanych gorącą wodą na min. 3 godziny, przepłukanych kilka razy i odsączonych) - 1 szklanka ugotowanych ziemniaków - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - 8 arkuszy papieru ryżowego przeciętych na pół (u mnie

Smakuje zdrowo
Chleb - najprostszy z najprostszych! 862

upływie pierwszej godziny wyrastania włączamy piekarnik, nagrzewamy do 220 stopni. Kiedy piekarnik jest już nagrzany wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką - i nagrzewamy około 30 minut. Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony mąką blat, formujemy okrągły bochenek - w tym momencie możemy go również naciąć - następnie wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy(...)kratce.  Smacznego :)  * korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750 ** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony *** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła

Plate of Joy
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 191

przyjaciółmi.Przepis na KROKIETY;SKŁADNIKI:2 jajka150 ml mleka150 ml wody200 g mąki pszennejszczypta soli (około 1/2 łyżeczki)WYKONANIE:Wszystko razem wymieszać i smażyć naleśniki na małej patelni. Jeżeli ciasto jest za gęste, można dodać mleka.Farsz pieczarkowo-serowy;SKŁADNIKI:0,5 kg pieczarek200 g żółtego seraszczypioreksól, pieprzWYKONANIE:Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy(...)sera żółtego.Farsz nakładamy na na naleśniki i zawijamy.Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety.Przepis na SAŁATKĘ;SKŁADNIKI:1 woreczek brokuł1 opakowanie sera feta1 opakowanie słonecznika łuskanegoWYKONANIE:Brokuły ugotować w osolonej wodzie.Ser pokroić w kostkęSłonecznik uprażyć na patelni.Następnie połączyć składniki naprzemiennie. Przepis na SOS CZOSNKOWY;SKŁADNIKI:1 duży jogurt naturalny4 łyżki majonezu2 łyżki soku

Serce zamknięte w formie pyszności
Chałwa domowa z pistacjami 196

sezamu. Wprost niewiarygodne wydaje się przygotowanie chałwy z tak niewielkiej ilości składników. Chałwę można również przygotować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie. Składniki: - 300g ziaren sezamu - 6 łyżek nektaru z agawy - orzechy pistacjowe niesolone bez łupinek (dałam 40g ale można więcej(...)połączą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ubijamy (użyłam szklanki), przykrywamy szczelnie i wstawiamy do stężenia, do lodówki. Chałwa została zrobiona w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Ciastem co prawda nie jest, ale wyjątkowym łakociem – na pewno. Chałwą domową z pistacjami mogą się rozkoszować diabetycy, weganie, wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Jest

mojewypiekiinietylko
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny(...)włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu. Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWA ŻYWNOŚĆ ZE SKLEPU GALERIA HERBAT 142

nać suszona 40g   Sól czosnkowa 300g   Tzatziki 100 g     Przyprawa do piernika 300 g     Kurkuma mielona 50g     Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast,  placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :)     Nasiona Chia 250g      Mak Biały   Mak Niebieski    Mąka arachidowa(...)Mung 200g     Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :)  Orzeszki ziemne prażone    Orzechy Ziemne w karmelu 200g      Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda?    Dla mnie ten SKLEP jest idealny i na pewno nie są to moje ostatnie

Gotowanie Patki
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 142

miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy, w odpowiedniej odległości od siebie, pamiętając, że nasze pierniczki będą trochę rosnąć(...)jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się

Moja Mama Gotuje
BUŁKI Z CZARNUSZKĄ 106

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką.  Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką(...)dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.  Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.          Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciastka owsiane 173

łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz bakalie. W niedużym rondelku rozpuściłam masło, dodałam  płatki owsiane i mieszałam(...)pozostałymi składnikami - wymieszałam. Na końcu dodałam 2 jajka - całość dobrze wymieszałam. Wyłożyłam papierem do pieczenia blachę i łyżeczką nabierałam małe porcje, formowałam najpierw kulkę, a na blaszce spłaszczałam - ciasto się klei, więc ręce można zwilżyć wodą. Ciastka można układać blisko siebie - nie rosną podczas pieczenia. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni

apetytnapieczenie
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 200

Dzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To

Oryginalny smak
SAŁATKA Z BURACZKÓW, RUKOLI I KOZIEGO SERA 155

orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami  to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa.  Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada(...)Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Burak gotowany : buraka ugotuj

Słodko-Słony Świat Ilony
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 172

żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam go i pod kątem kroję ostrym nożem małe kluseczki w kształcie rombów. W garnku zagotowuję około 1,5 l wody(...)kluseczki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 2 minuty i następnie odcedzam. sos dyniowy:  szklanki startej na grubych oczkach dyni 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki oleju roślinnego 8-10 listków świeżej szałwii sól, pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy odrobina imbiru i kolendry Słonecznik prażę na suchej patelni

W kuchni Karmel-itki
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 151

talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie(...)podana z kawiorem z budyniu waniliowego   Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania