ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:89/134)

Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 202

dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji plasteliny

Quinoa Raz!
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 114

solą, siemieniem, słonecznikiem i wodą. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki (użyłam suszonych pomidorów z torebki, nie z oliwy) i wymieszać z masą chlebową, wyrabiać kilka minut, by wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć ściereczką i odstawić masę na 8-12 h, by zaczęła pracować.  Keksówę naoliwić, obficie oprószyć płatkami owsianymi (spód i boki). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez

Moje Qulinaria
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 161

sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!  Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni

Fabryka pomysłów
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki 173

tylko dodaje dodatkowej zdrowej słodkości, ale także skleja nasze ciasteczka. Nie potrzebujemy żadnej mąki, cukru. Ciasteczkami możemy cieszyć się każdego dnia z różnymi dodatkami. Może to być np. sezam, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, mielone orzechy, daktyle, suszone niesiarkowane owoce, do woli, do smaku. Zapraszam do wspólnego pieczenia:) Składniki: 60 g płatków owsianych, użyłam górskich 60 g suszonej żurawiny (mogą być posiekane(...)suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę, masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, z ciasta formujcie kuleczki i układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka, pieczcie w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez 10-12 minut

Zasmakuj Kuchni
Bułki razowe na zakwasie 98

ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia

Gotuj Się Kto Może
Torcik marchewkowy 104

całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy dokaracje. ja użyłam dodatkowo misiaczków z sezamu i słonecznika w karmelu oraz

Camilla w kuchni
chleb pełen ziaren 141

jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie dość luźne

6niebo
Krakersy sezamowe 83

łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy

Kucharzyca
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 252

uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) - 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej - 2-3 łyżki miodu lub innego słodu - paczka daktyli 150g  - 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika Przygotowanie: Kaszę

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowe placuszki 2.0 i Obca 167

filiżanka pestek słonecznika 1 opakowanie daktyli (25 dag) ½ filiżanki ciemnego kakao (niesłodkiego) kilka łyżek mąki + 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki syropu z buraków cukrowych/innego słodkiego syropu ulubione mleko Zalej na   noc wodą, odcedź na sitku. Wszystko z miksuj/zblenduj, delikatnie wymieszaj z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Następnie dolewaj ulubionego mleka tak, aby wyszło dość gęste ciasto. Dosłodź masę

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb z mąki krupczatki 179

łyżek słonecznika łuskanego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 2 płaskie łyżki soli, 2 płaskie łyżki cukru. Przepis na 2 keksówki. Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę i żytnią. Dodajemy ziarna, sól, cukier,  pokruszone drożdże i zalewamy letnią wodą (nie gorącą!). Mieszamy wszystko łyżką lub ręką (dobrze jest założyć sobie rękawiczkę silikonowa, bo ciasto jest dosyć luźne

Aga w kuchni
Zakręcony kawowo-czekoladowy deser 153

pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć jeden pucharek i rozgościć się na tarsie:) Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 30 fix do śmietany 200 g słonecznika mała puszka masy

ciastkarnia na kruchym spodzie
SZYBKIE CIASTECZKA OWSIANE. 969

półtorej szklanki mąki- 2 jajka- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale niekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ody oczyszczonej- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać(...)łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muszle nadziane kaszą gryczaną 160

Muszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać

kgwjanczewo
Chleb bez wyrabiania, robi się go w 5 min. 190

słonecznik, dynia, siemię lniane,  + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp do miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Dwie średnie keksówki natłuść, oprósz tartą bułką. Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Bagietki rustykalne 129

słonecznik Drożdże zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Wodę lekko podgrzewamy i wlewamy do zaczynu dodając przy tym łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, aby zaczął pracować. Maślankę podgrzewamy do temperatury pokojowej. Kiedy zaczyn lekko podrośnie i pojawią się bąbelki dolewamy maślanki, oliwy, wsypujemy obie mąki, sól, ziarna i zioła. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut

Kuchnia od dwojga
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 246

słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp.  /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do  sypkich składników, dodać połowę sera  i wymieszać do połączenia się składników. -Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również  foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto

Zakamarki mojej kuchni
Chleb pszenny z ziarenkami 242

nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) i ziarenka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z drożdżami, ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli jest

W kuchni Katie
Chleb drożdżowy ze słonecznikiem 158

szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika.700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej) 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru(...)ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta. Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł. Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Spryskuję

Z butelką mleczka w tle
Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie 203

szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej 250 g maki gryczanej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie skadniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno - żytni 123

czarnuszka, dynia, słonecznik, siemię lniane Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiałam i dodałam do niej mąkę żytnią oraz mieszankę ziaren - wymieszałam Dodałam do tego część letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około

Proste Potrawy