grzankami lub pieczywem czosnkowym. Ja lubię jak mi w sałatach chrupie coś między zębami a tutaj wszystkie składniki w miarę miękkie. Następnym razem dodam podprażone pestki dyni lub słonecznika. Składniki na 1 porcję Drukuj Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado Składniki 2 garście miksu sałat 1 pomidor 1/2 kuli mozzarelli 1 kiwi 1/2 awokado sok z ćwiartki cytryny(...)sałacie. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i spryskujemy oliwą 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-mozzarella-pomidorami-kiwi-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego
Mała CukierenkaWiosenna aura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia
kulinarnyJadodatkowo przemawia za jej walorami zdrowotnymi i smakowymi. SKŁADNIKI 600 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 400 g mąki orkiszowej graham typ 1850 200 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) 20 g soli 600 ml wody 25 g świeżych drożdży dodatkowo: płatki owsiane lub inne do posypania WYKONANIE Do niewielkiej miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże(...)mąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut), w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno
Passions hobbies lifestanie płynnym do ubitej śmietany, cały czas mieszając mikserem, nie muszą być to już najwyższe obroty, aby ze śmietany nie zrobić masła ;) Poncz: - mocna herbata, u mnie czarna ze słonecznikiem i nagietkiem by Tesco, pięknie pachnie :) potrzebujemy filiżankę takiej herbaty, aby nasączyć biszkopt. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy zimną herbatą, jeden i drugi blat, od strony masy. Biszkopty następnie(...)ognia, natychmiast wrzucamy posiekane ptasie mleczko i energicznie mieszamy. Środek ptasiego mleczka nie rozpuści nam się tak łatwo dlatego, masę należy zblendować i chłodną ale jeszcze płynną polać ciasto. Wstawić ponownie do lodówki, ciasto po około 2 godzinach nadaje się do pokrojenia na piękne trójkąty, polewa jest błyszcząca, miękka i pysznie waniliowa. Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarkapszenna typ 500 - 150gmąka orkiszowa typ 750 - 175g *mąka żytnia typ 2000 - 175gotręby żytnie - ok 25 gpestki dyni lub słonecznika - ok 25gsól - 2 łyżeczkikminekwoda - 400mlzakwas żytni - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000przygotowanieRano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę się ogrzeje - dokarmić(...)dodać zakwas (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić
Stare Garysamo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy(...)Wtedy poczujecie prawdziwą moc mieszanki. Ziarenkowo się postarało i "odwaliło kawał dobrej roboty" łącząc wszystko to co kryje się pod nazwą "Piekło - niebo". A co to takiego??"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia
Wypisz WymalujJuż proponowałyśmy na naszych łamach blogowych kaszę bulgur, a oto kolejna jej odsłona w sałatce, oprócz walorów zdrowotnych, zaletą tej kaszy jest to, że wystarczy
kgwjanczewoIlość porcji: 1 bochenek (1,2 kg) Składniki: 215 g mąki żytniej 270 g mąki gryczanej 115 g razowej żytniej 50 g siemię lniane 50 g pestek dyni 50 g słonecznika 50 g płatków owsianych 50 g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki wody zakwas: 10 g drożdży 125 ml letniej wody Przygotowanie: Zakwas: Drożdże wymieszać(...)wlać zakwas, który po wymieszaniu z odrobiną mąki stworzy zaczyn. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto: Następnie dodać olej i wodę. Łyżką przez 15-20 minut wyrabiać ciasto na chleb. Formę (9 x 33 cm)wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć
KuchniaWeDwoje.plteż świetnym dodatkiem do deserów. Możne je też ładnie zapakować jako prezent pod choinkę. Składniki: 100 g migdałów w płatkach 100 g żurawiny suszonej Ale-raj 50 g ziaren słonecznika 50 g rodzynek Ale-raj 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 30 g kokosu 50 g mąki pszennej 120 g masła 120 g cukru 50 ml kremówki 30% Przygotowanie: Wszystkie(...)bakali i wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać w odstępach po łyżce masy lekko spłaszczając. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni. Ciasto pod wpływem temperatury się rozleje więc po około 8 minutach wyjąć i za pomocą łyżki uformować ciasteczka. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 8-10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe
Ala piecze i gotujeDziś bardzo spóźniona recenzja wreszcie ma swoje 5 minut 😉 Wszystkie trzy batony otrzymałyśmy od Ani i Oli . Bardzo cieszyłyśmy się na ich testy, ponieważ jest nam
Candy PandasPyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki, ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch, drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)miski i mieszamy do czasu połączenia się składników. Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, to dolewamy go do suchej mieszanki i mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta,dodajemy ocet... potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski, jeżeli jest za suche dolewamy kilka łyżek wody, jak jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki
chleba naszegoświeżutki, podany z twarożkiem i rzodkiewką smakuje wspaniale! Poniżej filmik z przygotowania, może pomogę tym co się boją podjąć takiego wyzwania ;) Przepis po mojemu (dodałam oliwy z oliwek, zamiast słonecznika płatki żytnie), inspiracja stąd: klik Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki ciepłej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki soli(...)się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z rozczynem, mieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto będzie dość rzadkie). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze
coolinarnyWczoraj był chlebek żytni ze słonecznikiem- prosty, szybki i bezproblemowy. Dzisiaj mam dla Was również przepis na chleb, jednak już troszkę bardziej skomplikowany- na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia ". Jest po prostu wyborny! Ciężki, lekko kwaskowaty za sprawą zakwasu i z mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Taki chlebek utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Przed(...)Składniki: (na 2 bochenki) Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody Ciasto właściwe: 350 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 500 g mąki żytniej typ 720 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g) 100 g orzechów
Nastoletnie Wypiekanielepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach. Uwaga: Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę(...)łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia