ciasto slonecznik - 2003 przepisów (strona:67/134)

Kąski z kurczaka pod brokułami 356

Propzycja na prostą, szybką, bardzo efektowną sałatkę, słonecznik nadaje wspaniałej chrupkości, brokuł cudownego koloru, kurczak konkretnych wartości, jak widać stanowi wspaniałe, efektowne połączenie smaków... Składniki: 1

kgwjanczewo
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 209

minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku(...)się moczyły, dodaj karob, masło kokosowe, jęczmień, ostropest i siemię lniane. Zblenduj powstałą masę ze skiełkowaną kaszą. Do powstałej masy dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie dużą łyżką. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schowaj do lodówki najlepiej na noc, jeżeli umieścisz je w zamrażalniku będziesz mieć batoniki! Jak widzisz, trzymane przez noc w lodówce nieźle trzyma

greenscarf
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 145

normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie. Do dzieła, działać mi tam, bo naprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu (40 g) 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (40 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (80 g) 2 łyżki otrąb(...)świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant (ja użyłam świeżych) 1 łyżka płynnego miodu (użyłam gryczanego) 500 ml ciepłej wody Wykonanie: No to lecimy: Pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika i otręby wsypałam do miski. Przemieszałam sobie łyżką. Pokruszyłam do tego wszystkiego drożdże, wlałam miód i zalałam ciepłą wodą, wszystko wymieszałam, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 minut

Blondynka Gotuje
Domowe batoniki proteinowe 120

miałam mieszankę: płatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 120

pyszne.   Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka  mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła   Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut w 150 o C. Jeżeli przygotowałaś

Słodki Zakątek
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 212

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 212

letniej wody  łyżka oleju  1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać.  Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być. Formę

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb na drożdżach, najprostszy 142

rośnie. Chleb wyrasta wspaniale, ma chrupiącą skórkę i mięciutki, treściwy miąższ. Można dodać do niego słonecznik, otręby albo inne rzeczy, na które mamy ochotę. To będzie mój ulubiony chlebowy wypiek. składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży łyżka miodu 0,5 szkl ciepłej wody ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 20 g siemienia lnianego

6niebo
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 95

szklanki, m ą ka pszenna 2 szklanki, płatki owsiane 1 szklanka, słonecznik pół szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce

kulinarne odsłony pati
Chleb graham z ziarnami 122

łyżeczka cukru   4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)   2 łyżki otrąb  Sposób wykonania: Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec

Smaki Natalii
wegański chlebek turecki 211

ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę

ladykitchen
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 159

rozgnieć w moździerzu.  Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny

Smiling Shrimp
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 140

drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 169

ręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytni chleb na drożdżach 172

wody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia

codojedzenia