mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Dodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe! Notatki Jeżeli chcecie, aby Wasz tort nabrał dodatkowego, owocowego smaku możecie dodać do kremu trochę świeżych owoców. Ja postawiłam na truskawki, które najpierw rozdrobniłam widelcem, a następnie
Mostek w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieKruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEstołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie
Moniki SmakołykiObrane migdały mielimy na gładką masę, dodajemy cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. Składniki na pralinki możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania
Łycha smakówniejednego małego niejadka. Składniki: 3 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 małe kubki jogurtu owocowego 2 łyżki cukru olej do smażenia ulubione dodatki: owoce, dżem, serek Jajka roztrzepać rózgą, dodać jegurt, cukier, mleko i mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców, dżemem lub serkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni. Studzimy również w piekarniku. Możecie go podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło. Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie. Smacznego
Kuba GotujeSkładniki 8 łyżek granoli owocowe 2 banany sok z cytryny 2 łyżki miodu 4 łyżki konfitury owoce leśne 300 ml śmietanki 30% 100 gram serka mascarpone
kgwjanczewowlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód
psgotujemyMaj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne
W kuchni Karmel-itkicukrem, dodać masło sezamowe i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do reszty masy. Na patelni rozpuścić masło, wylać ciasto i smażyć na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony (przy przekręcaniu może być ciężko dlatego ja po porstu rozgrzewam drugą patelnię z odrobiną masła i na nią przerzucam(...)opłaciło się - masło nadało fajnego posmaku tradycyjnemu omletowi:) Koktajlu owocowego: 1 dojrzały banan 1/2 awokado 3 gruszki sok z 1 dużej pomarańczy 1 łyżka masła sezamowego 1 łyżeczka sporoszkowanego młodego jęczmienia Rafex Tu również maśło sezamowe dodało fajnego chałwowego posmaku i słodyczy. Masło sezamowe genialnie skomponowało się z domowym ciastem drożdżowym: Jeszcze troszkę mi go zostało i mam zamiar
Kto ugości moich gości?Od dawna chciałam zrobić sobie taką pyszną sałatę w zastępstwie za jakieś wysokokaloryczne ciasto :D Tak, wiem, ciasta u mnie na blogu to podstawa, lecz
Ciasteczkowy Potwórmiksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.Podajemy z ulubionym sosem owocowym, masłem, albo bułką tartą i cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK. Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki
Apetyczna babeczkadodatkowo : bita śmietana i owoce Przygotowanie : Ubić białka. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować, lekko wymieszać z pianą z białek. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać porcje ciasta i piec na złoty kolor, przestudzić. Dowolnie udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladą. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia dla naszej blogowej koleżanki Paulinki z okazji urodzin! Wszystkiego co tylko sobie zamarzysz by się
Magiczne Życie MartyTa drożdżówka zawsze się udaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami, teraz z truskawkami, smakowała idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikU mnie dzisiaj truskawkowo. Pyszne letnie danie, proste i jakie dobre:)składniki: ciasto350 g mąki pszennej200 ml wrzącej wody2 łyżki margaryny1 jajkoszczypta solitruskawki - średniej wielkości
Monia miesza i gotujemniejszej blaszce. Na konsumpcję znaleźli się chętni, więc skoro już go "opchnęłam", to musiałam pomyśleć o czymś zastępczym na niedzielę. Zrażona poprzednikiem nie chciałam zbytnio kombinować i postawiłam na ciasto bez pieczenia, które zazwyczaj 😆 zawsze mi wychodzą. Święcie przekonana, że mam w domu masę kajmakową, postanowiłam zrobić 3 bita. Wyobrażacie sobie już moją minę, kiedy po ułożeniu pierwszej warstwy(...)pootwierałam szafki i stwierdziłam, że owszem, będzie 3 bit, ale w wersji owocowo sernikowej. Mleko i masło do masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny
Kuchnia w czekoladziejajka szczypta soli 1 łyżka cukru zmiksowane truskawki lub dowolny mus owocowy Wykonanie : 1/2 szklanki mleka lekko podgrzać,wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać(...)mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotowujemy wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania na parze, układamy po kilka bułeczek i parujemy
Sama słodycz i szczypta chiliblachę lub dużą tortownicę: ciasto: 800 g mąki (u mnie standardowo mieszanka, 400 g gryczanej, 100 g żytniej i 300 g pszennej białej) puszka 400 ml mleka kokosowego (do ciasta weź tylko gęstą, białą część, „wody” nie wylewaj bo świetnie nadaję się no do risotto) 100 g cukru 300 ml oleju roślinnego 1 rozgnieciony banan 30 g proszku(...)masz to nic się nie stanie złego 50 ml soku owocowego (użyłam domowej roboty z aronii, możesz również to pominąć i dać 0 50 ml więcej mleka) Przygotowanie: Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki, a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce
greenscarfrazem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki mąki(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do gorącego budyniu i mieszamy dokładnie. Budyń wylewamy na ostudzone ciasto. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody i znów odstawiamy do napęcznienia. Herbaty zalewamy 1/2 litra wrzątku, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Gdy herbaciana galaretka zacznie gęstnieć wylewamy
Cynamonowe szczęściedodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia
Świat CiastaDzisiaj mam dla was przepis na ciasto z morelami w roli głównej. W naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko dojrzewają, że z kuchni zrobiło się domowe przetwórstwo dżemowe w ostatnim czasie. I właśnie ten wspaniały urodzaj zmotywował mnie do zrobienia jakiegoś ciacha z morelami w roli głównej. Ale żeby nie było od początku(...)końca morelowo przemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
W kuchennej krainiemieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie temperaturę zmniejszyć do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa(...)można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym. Smacznego! Uwaga: ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22cm), należy ją dobrze owinąć z zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie przesączyła się do ciasta
Obiad gotowyszybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się(...)promocyjnej cenie 79 zł. A ja w ten upalny, letni dzień zapraszam Was na 2 szybkie przepisy, które przygotowałam przy użyciu nowego blendera wraz z córeczką. Moje dzieci kochają owocowe desery i placuszki. A Wy? Zdrowy deser owocowy: Składniki: 2 średnie banany 3 małe brzoskwinie 12 truskawek + 1 na ozdobę Z podanych proporcji wychodzi 1 duży pucharek. Ja przygotowałam
Słodkie okruszkiskładniki na żelki z soku: 100 ml dowolnego soku owocowego 20 g żelatyny wykonanie: Sok zagotowujemy i ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego żelatynę i mieszamy
Domowy Smak Jedzenia