Proponuję dziś niezwykle orzeźwiający koktajl owocowy ze składników łatwo dostępnych , mogą być owoce mrożone , lub świeże , ale chodzi głównie o owoce jagodowe czyli jagody , maliny , truskawki
Kawa z mlekiemOd prawie roku posiadam wyciskarkę wolnoobrotową , w której wytwarzam dwa warianty soku: owocowy i owocowo-warzywny. Ten owocowy zdecydowanie bardziej przypada nam do gustu i taki
Kawa z mlekiemJestem ogromną fanką soków owocowych przygotowywanych samodzielnie. Jest on bez konserwantów i sztucznych barwników. Wiem co piję. Jest to moja witaminoza, pomimo że mam świadomość, że
Emskie SmakiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itkilaktozy) i staram się unikać glutenu, bywają takie dni kiedy skuszę się na kawałek ciasta czy schabowego w panierce. Nowy Rok rozpoczynam zatem dość lekkim i zdrowym przepisem. Zostawiam Was z lekturą przepisu na eskalopki z indyka, które podałam z pysznym sosem owocowym na bazie moreli i soku pomarańczowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia
mecooksNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniePowiało jesienią mi zachciało się konkretniejszego wypieku. Troszkę już zbrzydły mi galaretki i lekkie owocowe desery. Naszło mnie na makowiec. Ciężki, wilgotny, z dużą ilością kremu i polewą na wierzchu. Jako bazę wykorzystałam przepis na mój ulubiony makowiec japoński. Wyszło duże, podzielne ciasto. Można je dłużej przechowywać w lodówce, dzięki czemu starczyło nam na kilka dni do kawy. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex 1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu ciasto: około 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1 duże jajko
Gotuj Sam!szkl.cukru 19dag.margaryny 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek marmolady owocowej 2łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę,jajka i cukier utrzeć.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,zimne mleko i przyprawy korzenne,marmoladę.Wymieszać.Przelać ciasto do foremek o kształtach domków.Piec 60min. w 180st.Udekorować domki lukrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasę do natłuszczonej foremki Piec w temp. 180*C przez ok.40 min. W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi. Można upiec w większej foremce, będzie wtedy bardziej owocowe, a mniej "ciastowe" :) Ja polałam je sokiem z jagód. przepisa stąd
Proste PotrawyTarta, w której łączą się różne smaki: kakaowy spód z lekko kwaśnym owocowym wnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie
Passions hobbies lifewiem kiedy, nie wiem jak ale moje szafki kuchenne dość mocno zaobfitowały w galaretki owocowe. Zrobiło ich się naprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie
Made By Mom And SonWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota
W kuchni Karmel-itkiCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliokarmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja. Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram truskawek 80 gr cukru 4 łyżki białego wina biszkopt: 3/4 szklanki cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml oleju 60 ml lekkiego octu owocowego ( jabłkowy, malinowy) skórka i sok z 1 cytryny Truskawki umyć, odszypułkować(...)proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Za pomocą drewnianej łyżki zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta – następnie dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć
Smaczny zeszyt