Clafoutis jest to deser wywodzący się z Francji, oryginalnie podawany z wiśniami. U mnie co sezon to inny dodatek owocowy, aktualnie miałam w domu banany więc przyrządziłam clafoutis bananowy. Oczywiście pyszny, słodki i pożywny. Idealny na śniadanie, szczególnie w pochmurny dzień jak dziś! Składniki: Banany 4 szt. Mleko ½ szklanki Śmietanka 18% ½ szklanki Mąka pszenna 8 łyżek Cukier 10 dag Jajka(...)obrać, pokroić na połówki, ułożyć na dnie tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Mąkę wymieszać z solą i cukrem, wbijać po jednym jajku i ucierać, dodać śmietankę, mleko, ucierać aż powstanie gładkie ciasto. Zalać banany w tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut
Tradycyjna Kuchniajest wyczekany przepis!Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.Wprost rozpływa się w ustach!Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!Zrobi furorę na każdym(...)wygładzamy.W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.Wkładamy do lodówki.Smacznego
Ostra na SłodkoDzisiaj trochę nietypowy wpis, bo raczej nie recenzujemy kilku odmiennych produktów naraz. Jednak od firmy Polskie Skarby otrzymałyśmy zupełnie przedpremierowy box! Box dosłownie pełen skarbów a
Candy Pandasskładniki: 250 g świeżych malin 2 dojrzałe brzoskwinie ok. 50 ml midu 100 ml jogurtu naturalnego wykonanie: Maliny przepłukujemy. Brzoskwinie myjemy,obieramy ze skórki i wypestkujemy
Domowy Smak JedzeniaSerniki już na stałe zagościły w naszej kuchni. Tym razem kilogramowe wiaderko posłużyło do wyrobu dwóch dużych tortownic sernika na zimno. W wersji łatwiejszej/szybszej tortownicę
Z butelką mleczka w tlezostawić je na całą noc do wyrastania. Około 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy na 2-3 godziny, później pieczemy i studzimy. Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g(...)skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców
Gotowanie i blogowanieformujemy wałek. Wałek kroimy na 9 kawałków, które wypełniamy śliwką. Ważne jest, aby w momencie gdy wyrabiamy ciasto, wstawić wodę w dużym garnku. Knedle bowiem należy od razu ugotować. Jeśli szukacie innych dań pozbawionych białego cukru, zapraszam tutaj . Polecam również książkę “ Owocowe historie. Desery i przetwory bez cukru “, zawierającą ponad 130 przepisów , w tym 55 mojego autorstwa. Więcej
Moja DelicjaUltra szybkie, sycące i aksamitne w smaku ciasto z wykorzystaniem mąki ryżowej oraz dżemu brzoskwiniowego. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 4
Truskawkowa Fiestamascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Dodatkowo możemy przyozdobić nasz biszkopt owocami, posypkami itp. Gotowe! Notatki Jeżeli chcecie, aby Wasz tort nabrał dodatkowego, owocowego smaku możecie dodać do kremu trochę świeżych owoców. Ja postawiłam na truskawki, które najpierw rozdrobniłam widelcem, a następnie
Mostek w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieKruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEstołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie
Moniki SmakołykiObrane migdały mielimy na gładką masę, dodajemy cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. Składniki na pralinki możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania
Łycha smakówniejednego małego niejadka. Składniki: 3 jajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 małe kubki jogurtu owocowego 2 łyżki cukru olej do smażenia ulubione dodatki: owoce, dżem, serek Jajka roztrzepać rózgą, dodać jegurt, cukier, mleko i mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców, dżemem lub serkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy kolejne 10 minut, ostatnie 10 minut w piekarniku ciasto spędza w temperaturze 100 stopni. Studzimy również w piekarniku. Możecie go podawać oprószonego cukrem pudrem lub kakaem. Świetnie też pasują do niego lody owocowe, ale wtedy sernik należy podać na ciepło. Pamiętajcie, piękno tkwi w prostocie. Smacznego
Kuba Gotuje