ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:126/277)

Jabłecznik królewski 145

pieczenia delikatnie mieszając, żeby nam piana nie opadła.Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wylewamy ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.150°  ok.20 min. Najlepiej jest biszkopt upiec dzień wcześniej . Masa jabłkowa: -1,5 kg jabłek (antonówki lub renety ) -galaretka owocowa np.cytrynowa lub agrestowa -łyżka żelatyny -cukier Jabłka dobrze wysmażyć. Zdjąć z ognia i do gorących wsypać(...)wyłożyć na jabłka. Polewa: -pół kostki margaryny -4 łyżki cukru -łyżka wody -2 łyżki kakao Składniki polewy podgrzać w garnku do wrzenia ( nie gotować!) i ciągle mieszając ostudzić. Oblać ciasto zimną polewą. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 229

gruszkach o połowę mniej i fruktoza, czyli cukier owocowy a jabłko i gruszka należą do owoców zawierających dość wysoką ilość tego cukru. Te dwa składniki w połączeniu z bakteriami kwasu mlekowego znajdującego się w tej niewielkiej ilości kwasu dodanego do zaczynu powodują, że zaczyn fermentuje szybciej, jak również ciasto właściwe wyrasta o prawie połowę czasu krócej. Czy warto mówić

Leśny Zakątek
Ciastka Grzybki mleczno- owocowe 140

ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka J   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 300 g margaryny cukier waniliowy 150 g cukru pudru

Domowe ciasta
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 145

regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką na grubość około 1,5 cm, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut.   Upieczone ciasto wyłóż na ściereczkę i zwijaj od razu w rulon, odrywając delikatnie papier do pieczenia. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu :   Schłodzoną śmietanę ubij na szytwno. Mascarpone ubij trzepaczką, połącz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Słodkie, walentynkowe, czekoladowe „Conieco” stopi lód z każdego serca 239

jabłek, wyciąć otwór w centrum owocowego kwiatka. Delikatnie umieścić owocowego kwiatka nad warstwą cukru pudru i udekorować po bokach listkami ziół. Używając pipety lub pałeczki ostrożnie wypełnić środek otworu kwiatka truskawkowym puree (zanurzać pałeczkę w puree i pozwolić mu powoli spływać do otworu, uważajać by sos nie rozprysnął się na ciasto i nie zrujnował jego wyglądu) . Umieść każde „ciastko

Jem więc Jestem
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 269

jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć(...)krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka , mascarpone , soki owocowe

https:KKuchniaMniam
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 261

łyżek mleka ok. 300-350 g cukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty z sokiem z 1/2 cytryny Do dekoracji: ok. 750-1000 g (w zależności od koncepcji) lukru plastycznego w różnych kolorach (ja użyłam gotowego) Zaczynamy od upieczenia biszkoptów. Ja przygotowałam(...)mniejsza część to będzie głowa naszego ludzika, a z drugiej, dłuższej wycinamy ręce. Kitkę wycinamy z pozostałej, jednej warstwy dużego biszkoptu. Ciasta powinno wystarczyć w sam raz. Każdy element bardzo delikatnie nasączamy i przekładamy kremem owocowym. Odstawiamy do lodówki. Ja boki wszystkich elementów również pokryłam warstwą tego kremu, żeby całość nieco wyrównać i ukryć niedoskonałości powstałe przy krojeniu biszkoptów oraz

Ratunku obiad
Owocowe przekąski – Bob Snail 421

Lekkie, słodkie przekąski zawsze warto mieć przy sobie w razie gdyby naszła nas ochota na małe co nieco. Ostatnio w prezencie od Gosi z bloga Pani

Candy Pandas
Brzoskwiniowa świeżość 88

Brzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami

Słodki sentyment
Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 144

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem

codojedzenia
Suszone mango i ananas - Puffins 113

Oto part II związany z produktami od Puffins. Pamiętacie na czym polegała metoda puffingu? Jeśli nie zapraszamy do part I gdzie opisywałyśmy banany oraz owoce goji

Candy Pandas
Mus z pigwy BIO - Zwergenwiese 102

Pigwa oprócz ciekawej nazwy jest też bardzo ciekawym owocem, który wydobywa swój charakterystyczny smak po odpowiedniej obróbce. Kiedyś mama robiła nam syrop z pigwy na przeziębienie

Candy Pandas
Suszona miechunka i jabłko – Puffins 110

Nadeszła ta oczekiwana przez nas chwila czyli już ostatni   part III owoców od Puffins ! Czas publikacji się nieco przedłużył, ponieważ szalałyśmy po mieście w poszukiwaniu

Candy Pandas
Woda kokosowa – RiRi Acqua di cocco 133

Dla każdego sportowca pytanie " Co pić aby odpowiednio nawodnić swój organizm?" jest wręcz podstawą. Np.  Monika praktycznie co rano biega po 10km po

Candy Pandas
Koncentrat probiotyczny chmiel/głóg/owoce leśne – Sunvio 136

Dzisiaj trochę nietypowo, bo bez wypieku a także bez słodkiej recenzji 😉 Chcemy przedstawić Wam produkt, który może nie nada się do niedzielnej kawki ale spożyty przed

Candy Pandas
Mus z truskawek i rabarbaru 251

Mus z truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki

Smakołyki Bereniki
sałatka owocowa z roszponką 159

s kładniki: 2 pomarańcze 1 garść winogron 1 brzoskwinia 100 g świeżych liści roszponki wykonanie: Listki roszponki myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomarańcze obieramy z

Domowy Smak Jedzenia
owocowe szaszłyki z sosem toffi 139

składniki: 2 twarde gruszki 2 twarde jabłka 25 d masła niesolonego, rozpuszczonego 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1 cytryny dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 470

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z delikatnym, lekkim  kremem na bazie śmietany kremówki oraz aromatycznych i uwielbianych przez wielu malin to idealne połączenie smaków i świetny

Słodka Strona
smoothie owocowe 137

składniki: 1 brzoskwinia, dojrzała 150 g malin mrożonych 1 banan, dojrzały 300 g soku pomarańczowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik malinowy 553

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały

Marta Gotuje
Tarta dyniowo-orzechowa z serkiem owocowym i śliwkami 157

Trochę lata, trochę jesieni a wszystko tak świetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g

Mienta blog