Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki(...)znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego i pokrajanego na kwadratowe kawałki o bokach 2-3 cm, w które zawija się farsz. Uszka są chlubą polskiej kuchni i stanowią dodatek do tradycyjnego postnego barszczu wigilijnego
Tradycyjna Kuchniajajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru Masa budyniowa 1 budyń 40g 1,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa owocowa 5 jabłek 2 galaretki agrestowe Masa śmietanowa 200 ml śmietany 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie(...)sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki. Budyń rozpuścić w 1/2 szklance mleka, resztę
magiczna kuchnia Kasipodanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody 3 łyżki(...)Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotując aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: na pierwszy placek wykładamy połowę musu porzeczkowego, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy krem budyniowy (jeśli jest bardzo rzadki chłodzimy go 10 minut w lodówce), przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę
Cynamonowe szczęściepobyt w kuchni bardziej owocowy. Do mojej dzisiejszej propozycji można dorzucić dowolne ulubione owoce. Ja zrobiłam ją głównie z jabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła
dom-agi.plDziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels . Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney Coffee(...)Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości papilotki (u mnie czubata łyżka). Babeczki wkładamy
Słodkie okruszkipatelnię i wyrównać. Wybrane owoce pokroić w paski, krążki lub kostkę, wyłożyć na ciasto. Całość przykryć pokrywką z dziurką i smażyć do momentu aż wierzch całkowicie się zetnie. Gotową „pizzę” zsunąć na talerz. Przed podaniem polać miodem lub ulubionym syropem. Smacznego „Pizza” owocowa z patelni „Pizza” owocowa z patelni „Pizza” owocowa
Smaki Arminewłaśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem. Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu na bazie truskawek
Fabryka pomysłówletnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne
Wanilia i Kardamonodrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkosci prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce wyłożonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się schładzać nawet 2 godziny w zamrażalniku. Nie miałam na to czasu. Dlatego wymieniłam je na to sprawdzone w innym moim przepisie ( Torcik kokosowo-owocowy ), również wzorowanym na przepisie Mistrza cukierników. Polecam serdecznie
Anioszek w kuchnibyć..Miało być w sumie co innego, a wyszło co wyszło. Razem ze mną ciasto piekły: Marzenka , Joanna , Joasia , Ala .. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy
Moje domowe kucharzeniegryczaną i tą, którą najczęściej przyrządzam na słodko: mannę . Z kaszy tej robię zarówno ciasta, desery, jak i obiady czy podwieczorki na słodko. Jest smacznie! Jest szybko! Jest zdrowo! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekaną kaszę mannę o waniliowym smaku …. z owocowym budyniem. Do jego zrobienia śmiało możecie użyć owoców mrożonych , tak jak ja to zrobiłam
Ostra na Słodkobiałek -230g cukru -płatki migdałowe Białka ubijamy z dodatkiem soli na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier porcjami i miksujemy 5 minut. Ubite białka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. Bita śmietana: - 1 l śmietany 36% -2 śmietan fix -2 łyżki cukru pudru -1 cukier(...)wykładamy na upieczony spód. Masa owocowa: -2 galaretki owoce leśne -700g jagód/borówek Galaretkę przygotowujemy według przepisu, do lekko stężałej galaretki dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aż będzie lekko gęsta. Taką masę układamy na bitej śmietanie, następnie dodajemy znów bitą śmietanę i na górę drugi spód. Uwagi: ciasto pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Spody dobrze przygotować
Receptura smakuidealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie(...)Jeśli batoniki nie rozpuszczą się całkowicie możemy masę przelać przez sitko i rozetrzeć pozostałe w sitku kawałki batoników. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię
Słodki Pomysłwymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki na foremkę 16cm Omlet Banan 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej Odrobina sody(...)szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu z dwóch stron Gotowego omleta włożyć do foremki (u mnie mała tortownica 16 cm) Warstwa serowa Banany
HealthyCreations