dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy z firmą Bifix ( www.bifix.pl ) , która obdarowała mnie paczką z herbatami. Jedną z nich była herbatka owocowa z żurawiną, gdzie wykorzystałam ją do przygotowania koktajlu truskawkowego na bazie(...)się w chwilę relaksu i odprężenia. Herbata została wykorzystana do namoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym
Zdrowie i pysznie na talerzuorzeźwia w upalne dni, jak świeże owoce. Kwaśne cytrusy, soczyste owoce egzotyczne, albo nasze słodkie, rodzime jagodowe :D Tyle dobra latem wylewa się z owocowych stoisk, i chociaż możemy dostać je w dzisiejszych czasach nawet podczas mroźnej zimy, to nic nie dorówna smakom lata ;) Jak wiecie, w moim ulubionym osiedlowym dyskoncie różne rzeczy się kryją i tym razem przyniosłam stamtąd(...)odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo lubiłam ten deser, był lekki owocowy a co ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:) Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała galaretkę to rośnie mój podziw. Ile ja się umarudzę gdy muszę wyrabiać ciasto drożdżowe a to, że ręka boli(...)musiał trochę poczekać na ciasto to wtedy musiało dopiero smakować:D Jakby więc nie patrzyć podziękujmy dzisiejszej technologii za roboty kuchenne, które nam ułatwiają życie:) A tym czasem zapraszam do spróbowania tego deseru:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 3 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru masa: litr śmietany kremówki 30% galaretka owocowa truskawkowa lub malinowa
ciastkarnia na kruchym spodzieMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być(...)smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia. jabłka i figi
Bon Appetit Małgorzatykońcu znudzić! Ale, ale ... Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji? A właściwie zabawić się tematem podwójnie, bo w moim nowym i autorskim przepisie nie tylko ciasto stanowi interpretację! Zresztą, zobaczcie sami! :) Propozycja samego podania jest idealna jako wersja piknikowa, grillowa i lunchowa. Dwie dolne warstwy stanowi dwukolorowe (jaśniejsze i ciemniejsze) Runo Leśne, górna warstwa to krem(...)gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty miksera i dodaj do kremówki serek mascarpone oraz galaretkę. Miksuj tylko do połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku
Garniec Magaliebardzo funkcjonalnego urządzenia, jakim jest blender N’OVEEN Sport Mix & Fit SB1000 X-LINE . Poniżej znajdziecie krótki filmik, na którym zobaczycie działanie blendera. Stworzyłam też przepis na owocowe babeczki, dzięki któremu pokazałam Wam funkcje urządzenia. Pod filmikiem umieściłam bardziej rozbudowaną recenzję oraz dokładny przepis. Zapraszam Nie tylko blender, ale też młynek! Blender jest stworzony głównie do koktajli(...)odmierzanie proporcji. OWOCOWE BABECZKI Składniki: 70 g płatków jaglanych (błyskawicznych) 130 g daktyli 1 łyżka kakao 100 g migdałów 2 małe banany sok z cytryny owoce (kiwi, mandarynki) Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto – ręcznie
Via GustoSkładniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki(...)dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną
Przepisy i porady kulinarnepieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się lekko zrumienić. Do wystudzenia pozostawić w foremce mango obrać ze skóry, odkroić miąższ od pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe(...)mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lato to czas, gdy na naszych stołach króluje lekkie menu, bogate w sezonowe warzywa i owoce. Ochota na dania mięsne i mączne idzie w zapomnienie
kulinarnyJaszklanki mleka 0,5 szklanki musli owocowego Naturalna Spiżarnia 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2 łyżeczki kakao FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPojawiają się owoce! To ten czas! Nareszcie... Długo czekaliśmy, ale w końcu są. Smaczne, soczyste, naturalne. Najlepsze te z targów, od sprawdzonych dostawców. Jest coraz pyszniej i soczyściej. Owocowo, zdrowo, kolorowo. Dlatego podrzucam propozycję na mini przekąskę, bez cukru, z kremem waniliowym, na owsianym spodzie i z masą owoców. Idealną na ciepłe dni. Składniki na ok. 15 babeczek(...)łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy większe kawałki i przekładamy do foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek
Czarnawisienkanadzieję, że wam ich nie brakuje :* SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego jabłka -cynamon (ile lubicie:D) - galaretka (ja zrobiłam swoją z herbaty owocowej 5 piramidek i 45-50g żelatyny) jeśli(...)zrobicie ze zwykłej, cytrynowej DODAJCIE do kaloryczności 280kcal B8 W60 T0 WYKONANIE ZACZYNAMY OD GALARETKI: MOJA WERSJA (DŁUŻSZA): 1) Gotujemy wodę 300ml i zalewamy 5 piramidek owocowej herbaty (u mnie gruszka- toffi) i dodajemy słodzik jeśli mamy ochotę 4-5tabletek 2) 45-50g żelatyny zalewamy do poziomu wodą. 3) Gdy zastygnie żelatyna (ok minuty) zalewamy ją wrzątkiem
fitolarun.blogspot.comjakie potrawy na urodziny w domu tu zrobić. Możesz również pomyśleć nie tylko o cieście, ale również o sałatkach lodowych, wiosennych. To dodatkowo wzmocni Twoją odporność w tym ciężkim czasie, a jednocześnie zjecie coś zdrowszego i dobrego! Mało tego, dlaczego by nie zrobić mały mus owocowy, z masłem orzechowym? Trochę słodkiego ze zdrowym nikomu nie zaszkodziło, a wręcz dobrze będzie
sierotka maRysia w kuchnicałość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze
Banana Smileswymieszać. Metalową formę na muffiny wyłożyć foremkami papierowymi lub sylikonowymi. Każdą foremkę dokładnie wypełnić ciastem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 do 30 minut. Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem. Muffiny kefirowe z owocami Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc muffiny owocowe na bazie kefiru. Muffiny kefirowe z owocami Użyłam formy na 12 muffinów, która wyłożyłam
mecooks