I kolejne pyszności gotowe! :D Kurde, czy ja czasami nie rozpieszczam Was za bardzo tymi przepisami?! ;) Sycące banany i lekkie, kefirowe ciasto to świetny pomysł na
Ostra na SłodkoSłodziutkie, malutkie, bananowo morelowe, kruche, delikatne, owocowe. Moje mini tarty pod słodką pajęczyną się schowały i smażonymi mini morelami się uśmiechały. Sześć sztuk ich przygotowałam, bo tylko tyle foremek miałam, a szkoda bo szybko zjedzone zostały i wszystkim smakowały. Składniki: składniki na ciasto, (na 6 foremek o średnicy 10 cm): 150 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru
Moniki SmakołykiSezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i
Truskawkowa FiestaSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest
Słodkie Przyjemnościmnóstwo cukrów prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne. Składniki: Ciasto: · 2,5 szklanki mąki tortowej
Kolizje SmakówKolejny przepis na granolę tym razem owocową, bardzo zdrowy, pełny witamin i składników odżywczych posiłek. Granolę możemy używać jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów, ciast czy jako bazy do wypieku ciastek. Szczerze polecam! składniki: - płatki owsiane - opakowanie - płatki jęczmienne - opakowanie - po 3 garście rodzynek, suszonych śliwek, moreli, daktyli (pokroić na małe kawałki) - 4 łyżki pestek z dyni - 4 łyżki
SMYKWKUCHNIpozwoli mi przygotować koktajle dla większej ilości osób. Amica, którą od lat cenię, dała mi możliwość przetestowania ich blendera kielichowego, z którego użyciem przygotowałam dzisiaj pierwszy, bardzo smaczny koktajl owocowo-warzywny. Blender stojący Amica BTK 5011 IN o mocy silnika 800 W pozwala na przygotowanie nie tylko koktajli. Świetnie poradzi sobie z zupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego(...)każdej Pani domu. Elegancki, z podświetleniem ledowym, płynną regulacją prędkości sprosta nawet najtrudniejszym wyzwaniom. Z wykorzystaniem blendera stojącego z linii Amica IN przygotowałam koktajl idealny na jesień. Smakuje jak ciasto marchewkowe i zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin, tak potrzebnych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Marchew to przede wszystkim najbogatsze źródło beta-karotenu. Warto pić np. koktajle czy soki
Moja smaczna kuchniadomu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność(...)puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mlekoposiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinęnapełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułkąpiec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratcew małym garnuszku wymieszać podgrzewając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopni C. Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 11. Górka wiśniowo - czekoladowa Składniki: Biszkopt wiśniowy: 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej(...)wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu
Ciastka - domowe słodkościMoją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Owoce leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus owocowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach
zadanie-gotowaniebiszkopt galaretka, nadał ciastu wilgotności i smaku. Od teraz tylko taka wersja biszkoptu z owocami. Polecam...i zachęcam do popełniania błędów w kuchni. Czasem potrafi wyjść z tego ... "niezłe ciacho" ;) PRZEPIS NA BISZKOPT Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki owocowe ( dodałam brzoskwiniową, cytrynową(...)wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. 4 . Z ostygniętego biszkoptu skroić tzw. "skórkę", czyli wierzchnią warstwę ciasta. Biszkopt ułożyć w tortownicy, wyścielanej folią spożywczą. Biszkopt nasączyć płynną, zimną galaretką. Na cieście ułożyć owoce i wstawić biszkopt do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, zalać owoce na biszkopcie. Biszkopt
kolorowotorcikowoSkładniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek(...)mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować
moj przepis naUwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić
Ze smakiem i z pasjąNależę do tych osób, które uwielbiają klimat świąt, gwar przygotowań i atmosferę z tym związaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia(...)posypka smak owocowy Decorada Delecta - płatki czekoladowe Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowej skorupce Przygotowanie: Ugotowane żółtka jajek ucieramy razem z masłem. Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy
Taste Therapy