autorski // 3 duże i grube placki w kształcie serc (lub ok. 6 okrągłych zakładając proporcje 1 1/2 łyżki masy = 1 placek) ~2-3 łyżki suszonej żurawiny (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) ~2 łyżki whiskey ~gorąca woda Żurawinę zalać alkoholem i wodą kilka milimetrów ponad jej poziom i zostawić na ok. 20 minut. ~1/2 szklanki mąki (70g), u mnie pół(...)łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć z płynów) i polać rozpuszczoną czekoladą. Podawać. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji: PRZEPIS BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE WALENTYNKOWYM FOODMANIA I OWOCOWY
chili & sugarJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchniMiętowy sernik z granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z owocowym sosem
Wanilia i Kardamon"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18
Słodkie Przyjemności"Jestem znana z mało tradycyjnych tortów urodzinowych. Po pierwsze sama nie przepadam za ciężkimi kremowymi ciastami, po drugie te klasyczne są takie oklepane! Tym razem na
Słodkie Przyjemnościwersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo.Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo, Martynosia i Justinka. Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały.Malinowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej100 g cukru1/4 łyżeczki soli125
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)Jadalna krew: pół szklanki czerwonego syropu owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem". Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje
Zawsze głodna!takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: ok 500 ml jagód owocowa galaretka (moja(...)Część jagód wysypać na wierzch, delikatnie wcisnąć w jogurt, odstawić do stężenia. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. schłodzić, kiedy zacznie tężeć wymieszać z resztą jagód, wyłożyć na wierzch ciasta
6niebokratkę piekarnika – zostaną ciepłe kiedy skończycie smażyć ostatnią partię ciasta. Z tej proporcji składników zawsze wychodzi mi 36 placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne! Podajcie je z odrobiną cukru pudru, sałatką owocową, albo z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Ja bardzo lubię
Karo in the Kitchenpowierzchni unosić się będą oka z oleju. Przed nabraniem porcji ciasta dobrze jest zamieszać łyżką całość, gdyż mąka lubi osiadać na dnie miski. Z takiej ilości składników wychodzi zwykle 8-10 średnich naleśników. Doskonale smakują polane rozpuszczonym masłem klarowanym i miodem. Dla maluchów można je podać z musem owocowym dla starszaków z owocami pokrojonymi w kawałki. Naleśniki bez nadzienia doskonale
Dieta bez mlekainne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego . Składniki na około 60 pierogów: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać
Ugotowaćszklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka. Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynicia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną i ze śliwkami oraz herbatką. U mnie herbata ARONIA classic BiFix . Herbatka owocowa Aronia to doskonałe połączenie owoców aronii z suszonym jabłkiem i kwiatem
Z Kuchni Do Kuchnisparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki Dalej postępować według przepisu jaki jest na torebce Żelfixu Gorącą masą owocową napełniać czyste, suche słoiczki, do pełna. Dla pewności pasteryzowałam je przez 5 min. Dżemu będę używać do przekładania ciast i nie tylko
Proste Potrawydopiero niedawno odkryłam to danie... i na pewno będę dużo eksperymentować z tartami. Zarówno tymi na słodko - bo sezon owocowy się zaczyna, jak i tymi słonymi. Dziś polecam Wam tartę porową z dodatkami Tarta z porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży
kolorowotorcikowoalternatywę dla tego typu kremów w proszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła(...)gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjami