silikonową łopatką, gdyż ciasto jest lepkie. 4. Rozpłaszcz powstałe ciasto i włóż do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 15-20 min. 5. Blat do wałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka. 6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości(...)dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat Potas 3% Cynk Wapń 11% 2% Magnez 11% Żelazo 6% Witamina A 17% Witamina E Witamina C 8% 0% Kwas foliowy 7% Witamina B1 9% Witamina B2 Witamina B3 6% 7% Witamina B6 5% Witamina B12 4% *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty
Vroblewska-fitlifetaka jesienna sobota na przykład to czas idealny na wspólne pieczenie. Tu powinnam zacytować kolejną listę pt. mamooo a ona... ale daruję sobie ;) Foremki do tych ciastek kupiłam kilka lat temu, nie wiem czy są gdzieś jeszcze dostępne. To 9-częściowy komplet foremek o kształcie liści firmy WILTON . składniki: na ok. 25 szt. ciasteczek 125 g masła(...)szczypta soli oraz powidła śliwkowe do przełożenia Przygotowanie: Miksujemy cukier z masłem, dodajemy jajko i śmietanę. Na koniec mąkę, szczyptę soli i proszku do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka foremką o kształcie liści (lub każdym innym kształcie). Każde ciastko powinno mieć swoją parę - jedno pozostawiamy całe, a w drugim
bistro mamajuż wiecie (w końcu piszę o tym nieustannie), rozpoczęłam praktyki w cukierni. Dzisiaj podpisałam kontrakt na dwa lata i sześć miesięcy (tyle trwa nauka); za ten czas (który pewnie zleci szybciej, niż bym sobie tego życzyła) zostanę profesjonalistą! Ogromnie jestem podekscytowana. W każdym razie, od ponad miesiąca, piekarnika zamieniła się w małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder(...)vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów! I gdy tak układałam na blachach setki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwszych odważnych, spacerujących w koszulkach z krótkimi rękami. Nie uważacie, że to trochę dziwne...? W jednej chwili pełnia zimy, która niepostrzeżenie zamienia się nie tyle w wiosnę, co niemal lato? Z kozaków wskoczę od razu w baleriny, pomijając etap półbutów, płaszcz zimowy zamienię nie na wiosenny, ale na letnią sukienkę, czapkę - niezwłocznie! - na okulary przeciwsłoneczne. Zwariowana ta pogoda(...)Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto zagniatałem w mikserze planetarnym dlatego nie sprawiło mi to dużo kłopot. Po tym na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne(...)linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień w ciepłym miejscu, a po tym zwinąłem w ,,koszyczki" (jak na zdjęciu). Taki wysuszony makaron możemy przechowywać przez 2 lata. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaWydawały mi się zdrowsze niż zwykła mąką, dlatego ich użyłam. Za nim przejdę do przepisu przedstawię Wam moją ukochaną Harissę, czyli suczkę owczarka niemieckiego. Jest ze mną już 5 lat i choć to straszna wariatka to ją uwielbiam. To dla niej te pyszności!!! Harissa tuż przed czesaniem... oj nie lubi tego, nie! Przysmak dla psa.0,5 kg wątróbki drobiowej(...)mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zarodków pszennych. I zagniatamy. Tak aby powstałe ciasto miało konsystencję dość zwartą i odchodzącą od rąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później postępujemy jak z kopytkami - robimy wałeczki i tniemy ok. 1,5 cm. Rozkładamy na blasze
MiksturownikZapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w
Mała CukierenkaTarta limonkowa jest idealna na letnie dni. Jest dość słodka ale jednocześnie kwaskowa a w dodatku prosta do przygotowania. Można ją zresztą przygotować nawet jak jest
UgotujmyTo.plwoda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego z jajkiem - czytajmy skład ! Bo czasem jest on jajeczy tylko z nazwy - a w skłądzie(...)FIRMIE: Wytwórnia Makaronów "WIELICKICH" J.G. MAJKA powstała w Wieliczce w 1996 roku, jako spółka rodzinna Jerzego i Grażyny MAJKA. Makaron był produkowany w kuchni Państwa Majków już kilkanaście lat wcześniej, widząc nisze na rynku, postanowili podzielić się Swoim tradycyjnym rodzinnym produktem z ludźmi. Początki produkcji były bardzo trudne, stopniowo zwiększano liczbę załogi, dopracowywano technologie suszenia, przeprowadzano systematyczne badania
kolorowotorcikowodruga szanse, by zatrzec te niemile, choc dosc smieszne, wspomnienia. Tym razem jednak dobralam im inne towarzystwo gdy o sos chodzi. Mysle, ze to byla dobra decyzja, gdyz po latach moge stwierdzic, ze czeskie knedliki wcale nie sa takie zle. Wszystkim nam bardzo smakowaly :)skladniki na 2 dosc spore knedliki:400g maki2 czerstwe bulki2,5 dkg masla1 jajko1 szklanka mocno(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle.W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy.Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny.Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki)Gotujemy je pol godziny we wrzatku, w dosc
Przysmaki KarolkiDziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)ludu Hunzów, znanych z długowieczności i doskonałego zdrowia. Ponadto morele podobnie, jak rokitnik polecane są na nadkwasotę. Zimą nie mamy, aż tak dużego dostępu do świeżych owoców, jak latem, czy jesienią, dlatego warto urozmaicać dietę przetworami, owocami suszonymi, czy liofilizowanymi. Jednak o tej porze roku często sięgamy po świeże cytrusy, ja dziś użyłam kumkwatów, które są wyjątkowo aromatyczne
Quinoa Raz!gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno(...)jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi z ciasta śniadaniowego, na które przepis znajdziecie tutaj). My obcinając kalorie podajemy są samą. Składniki: ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 0,5 kg gotowanego kurczaka podzielnego na mniejsze kawałki
Pociąg Do Kuchnigulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno(...)jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana jest ze specjalnymi ciasteczkami (przygotowanymi z ciasta śniadaniowego, na które przepis znajdziecie tutaj). My obcinając kalorie podajemy są samą. Składniki: ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 0,5 kg gotowanego kurczaka podzielnego na mniejsze kawałki
Pociąg Do Kuchnitego przepisu korzystam już od lat. Jest to taki przepis, że choćby człowiek się starał żeby biszkopt nie wyszedł to i tak wyjdzie :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę następnie cały czas miksując dodaje stopniowo cukier, żółtka(...)koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Na spód blachy o średnicy 26 cm wykładam papier do pieczenia. Całę ciasto przelewam na blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez ok 20-30 minut, zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy będzie suchy to znaczy, że biszkopt jest już gotowy :) Następnie wyłączam piekarnik i zrzucam biszkopt
Kuchnia Vikizakwasy od śmiechu. ;) Od kilku już miesięcy miałam ochotę na knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 słoiczek wiśni z zalewy(...)przez maszynkę do mięsa. Przekładamy je na stolnicę. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jedno jajko i wsypujemy sól. Dobrze wyrabiamy, na bieżąco dodając mąkę pszenną i kilka łyżek ziemniaczanej. Ciasto nie może być zbyt twarde, ale nie powinno kleić się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie
Kuchenna Kontrrewolucyaniedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli za stołem i delektowali się tradycyjnymi duńskimi przysmakami. Był więc gløgg, czyli grzane czerwone wino z korzennymi przyprawami, migdałami i rodzynkami. Mmm, bardzo lubię. Cudownie rozgrzewa, pięknie pachnie, a napęczniałe, pijane rodzynki są wyśmienite(...)więcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu, które mają za zadanie skleić całość. Posiłek jest zgodny z dietą Montignaca jako posiłek tłuszczowy. Dla osób które na diecie nie są jak moja córka, a która je uwielbia tez je polecam. Są szybkie(...)wymagają wiele pracy. Wychodzą bardzo delikatne, lekko słodkie, więc dla zaostrzenia smaku proponuje dodać więcej czosnku, papryki, może chilli. Przepis z forum diety.mm sprzed kilku lat. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbabę skorzystać... wertowałam... studiowałam... i wybór padł na ten tradycyjny ... Mojej Mamy :) Pewnie dlatego, że każde święta przywołują u mnie wspomnienie domu rodzinnego, a będąc od wielu lat poza granicami kraju - tym bardziej z rozrzewnieniem wspominam tamten niecodzienny i jakże cudowny czas.... Składniki:0.5 kg przesianej mąki pszennej (najlepiej luksusowej)125g masła0.5 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtkaaromat cytrynowy(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichcenie