latach dziewięćdziesiątych, uchodził za piosenkę niezwykle romantyczną. Zakochany po uszy facet obserwuje każdy krok i oddech ukochanej. Która z nas by takiego nie chciała...? Dzisiaj zostałby uznany za najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLAT! ;) ;* Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru rozkruszone tabletki stewi wg. smaku Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy (dodając stewię wg. smaku) jajko dokładni roztrzepujemy, dodajemy budyń i stewię (ja dałam 3 rozkruszone tabletki) dokładnie mieszamy kiedy mleko zacznie lekko wrzeć po brzegach wlewamy kluski (ciasto jest dość
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtatę lata temu.Składniki:1,5 szklanki mąki3 jajka300 g waniliowego serka homogenizowanego (u mnie Danio)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki spirytusu +olej lub smalec do smażenia cukier puder po posypaniaSposób przygotowania:1. Serek miksujemy z jajkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i spirytus i miksujemy dokładnie.2. W rondlu rozgrzewamy mocno olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta
Kuchnia domowa Aniwiele lat moje pierogi byly bielusienkie.Tak jak zmieniala sie swiadomosc tego co jem i zaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3 to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego placki zbliżone wielkością do dłoni, na środek wkładamy kawał mięsa i całość zlepiamy formując podłużną pyzę. Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę zmniejszamy płomień i gotujemy ok 20 min.Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu, pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.U nas podawane zawsze z ogórkami. Latem królują
Malinowe Pocałunkikilku latach przebywania w słonecznej Italii, nauczyłam się podglądać i modyfikować oraz...uwaga- robić wiele rzeczy na oko i z przeczuciem! Dziś zrobimy kopytka, ale po włosku . Polega to na tym ...ale po kolei... Składniki- -1 kg ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę
Z Kuchni Do Kuchnilat i mała Lusia, którą przygarnęliśmy.. Lusia jest kotką. która w swoim krótkim życiu wiele przeszła. Postanowiliśmy dać jej dom i dużo miłości. I tak trwało zaprzyjaźnianie się obu kotek i trwa do dziś, ale już teraz potrzebują mniej uwagi, bo chyba pomału zaczynają się dogadywać :) A zatem ja mogę powrócić do kuchni. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego
Kuchnia w opałachpokrywkę, która nadal zabezpiecza nasz deser przed zapachami i nie uszkadza go poprzez kontakt, Jeśli chodzi o resztę z listy naszych wymagań, to przed nami jeszcze przetestowanie robienia ciasta i sałatek. W sumie, nie tylko tego. Ps. Astmatyczne niedotlenienie spowodowało, że szanowna Pani Matka postanowiła przywłaszczyć misę i trzymać w niej leki. Była wojna. Misa została w kuchni. :) Misę możecie(...)obejrzeć i (co najważniejsze) kupić tutaj: TUPPERWARE Macie certyfikat matki i córki oznakowany plakietką "Polecamy". Jesteśmy, lekko mówiąc, zadowolone. Ten śmietanowiec wraca do nas regularnie od lat. Przerobiłyśmy wiele kombinacji tego deseru i ta jest jedną z naszych ulubionych. Mocno śmietanowy, jeszcze bardziej galaretkowy, o odpowiedniej konsystencji. Nie za słodki, nie za mdły. Powiedziałybyśmy, że jesteśmy nieobiektywne
Wypisz WymalujMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka GotujeZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam(...)błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem? Z kim masz do czynienia. Ile mam lat. Czym sięzajmuję, prócz gotowania i prowadzenia bloga. Zapewne nie. To właśnie zaleta (chociaż tez poniekąd wada) internetu. Jestem,ale nikt nie wie kim. Anonimową duszyczką, która gotuje, robi zdjęcia, pisze. MINI
W kuchni Karmel-itkiciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym się przytulić kiedy jest mi ciężko. Chciałabym jej pokazać jak gotuję, czy byłaby ze mnie dumna? Może podpowiedziałaby mi coś? Jednak nie zapytam już. Wierzę tylko, że mama widzi mnie tam z góry.... Od 14 lat
Blondynka Gotujepobudkę domu. Na słońce, które wchodzi przez okno tarasu i pędzlami promieni maluje mieszkanie. Na rozmowy, słuchanie. Na to co nowe i na to, co powtarza się od lat. I na un peu de bonheur, domową boulangerie . Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami. To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo(...)serwetki i wręczam pierwszym spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz! Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień! CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów
KUCHARNIADzisiaj ostatni przepis z ostatnich lat, który chciałam Wam przypomnieć. Od soboty całkiem nowe propozycje na nadchodzące święta. Porcja na 6 osób: 7 woreczków ryżu 660 g szparag w zalewie 140 g bekonu 400 g śmietany 200 g mozarelli 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli(...)Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie po formie do pieczenia. Szparagi owijamy bekonem i układamy na ryżu. Jeśli zostanie wam troche bekonu możecie rozłożyć
noteskulinarnyfigaoknem piękne lato, duże upały od kilku dni u nas goszczą, w betonowej patelni to coś strasznego dlatego bardzo cieszę się że mieszkam daleko od centrum w zacisznym, spokojnym miejscu pośród lasów ;) dzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ(...)ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką... Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru
NaKońcuJęzykadziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki(...)ogromne znaczenie nie tylko dla mnie (bo nie posiadam kuchennej wagi), ale też dla dzieci! Przepisy wydrukowane na kartach dostosowane są do gotowania z dziećmi w wieku 4-9 lat. Kiedy dziecko, które czynnie uczestniczy w gotowaniu i pieczeniu, usłyszy (lub samo przeczyta jak starsze), że ma wlać szklankę mleka, to w tej samej sekundzie załapie o co chodzi
Kolorowy Przepisownikktóry zostaje poświęcony w kościele. Nie może w nim zabraknąć jajek, które są symbolem narodzenia i nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstałego Chrystusa, chleba, soli, wędliny, chrzanu i świątecznego ciasta. Nadchodzi Wielka Niedziela , rezurekcja i świąteczne śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów(...)deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała. W czasie świąt pisankami obdarowuje się rodzinę i przyjaciół, co ma im zapewnić zdrowie, siłę oraz powodzenie. Potem lany Poniedziałek i śmigus
Kuchnia Beatyowocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają. U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami SKŁADNIKI (na 6 sztuk): 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy(...)dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę(...)Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów
CiastkozercyPyszna tarta z truskawkami z lekkim kremem z serca mascarpone. Tarta była robiona latem, gdy jest sezon na truskawki. Można zrobić z tymi truskawkami co się pojawiają teraz w sklepach, jednak to nie to samo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem(...)mascarpone, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 300 g truskawek.Przygotowanie: Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy je do zamrażarki na 30 min. Ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwając ją widelcem. Formę musimy wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto
Aga w kuchni