Taki sernik to moje wspomnienie wakacji na wsi. Tam własnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam
Polska Zupatyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTartaletki. To chyba najbardziej wdzięczny temat do fotografii, a zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak
W kuchni wieczoremSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest
Słodkie Przyjemnościnastępnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego!Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodmówić dziecku kiedy tak pięknie prosi. Ciasto z galaretką to w sumie nie tort, ja przynajmniej inaczej kojarzę torty. Jednak jako super mama staje na wysokości zadania i oto jest. Biszkopt przekładany masą malinowo-śmietanową jak prawdziwy tort. A zwieńczeniem jest wymarzona galaretka i maliny.Oczywiście owoce wprost z mojej zamrażarki, Skrawek lata przemycony w sam środek zimy. Sam tort(...)ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej rozmącone żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy połączone ze sobą i przesiane dwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Energiczne mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Gdy biszkopt całkiem wystygnie
Przysmaki Karolkipary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego włożyliśmy. Jednak żeby nie zmęczyć się za bardzo, zawsze możemy skorzystać z pomocy wielofunkcyjnego(...)przez lata. Kitchen Assistent oferuje różne ustawienia, które możesz dostosować do bieżących potrzeb — zależnie od tego, czy gotujesz dla jednej czy dwudziestu osób. Dwa rozmiary misek i dziesięć ustawień prędkości zapewni Ci swobodę wyboru, jakiej potrzebujesz. Urządzenie EKM 4000 w kolorze czerwonym jest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować
karmelowyczytałam, że są pyszne. Nigdy jednak do tej pory nie jadłam ich. W swoim bardzo starym zeszycie z przepisami (założyłam go mając 11 czy 12 lat) miałam przepis, ale jakoś do tej pory nie wykorzystałam go. Przeglądając ulubione blogi trafiłam na przepis u Madame Edith i postanowiłam, że własnie(...)wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli.Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennaGdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej pory roku. Ciasto, które w smutny, szary, zimny dzień daje powód do uśmiechu. Prawda jest taka, że połączenie jabłek i cynamonu jest zawsze smaczne i zawsze trafione, ale w tym wydaniu, to za mało powiedziane. Ta propozycja powinna zachwycić każdego(...)innym jabłkiem owocuje - i to dosłownie - w papkę. Bardzo smaczną, ale wciąż wodnistą papkę), ale smakowo...Z ręką na sercu możemy powiedzieć, że TA szarlotka w naszym domu od lat bije rekordy popularności i powtarzalności. Różnego rodzaju jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy sercem naszej panny szarlotki. Tym razem propozycja owsiana
Wypisz Wymalujuważa się Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie, bo to ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli
mojewypiekiinietylkoszczególnie z marketu. Ciasta nie trzeba zagniatać, nie potrzebna jest maszyna, a zaledwie drewniana łyżka, a co najważniejsze na efekt wyrastania nie trzeba czekać godzinami :) Przygotowanie chleba trwa dosłownie 10 minut, a samo wyrabianie 2 min. Śmiem twierdzić, że to najłatwiejszy i najszybszy przepis na razowy, naturalny chleb jaki istnieje :) Receptura pochodzi z lat czterdziestych XX wieku(...)miód) 450 g letniej wody 1 łyżka białej mąki, do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Lekko nasmarować keksówkę lub wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na czas przygotowania ciasta. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą
Calzonella.comjedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi(...)zupełnie nowy poziom kulinarnej rozkoszy! To jest prawdziwe NIEBO W GĘBIE!!! U mnie to będzie królowa lata 2015;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Kulinarne InspiracjeBRZOSKWINIOWY SERNIK GOTOWANY Sernik gotowany to taki, którego nie trzeba piec w piekarniku. Jest bardzo puszysty z wyczuwalną nutą brzoskwini, przypominającej smaki lata. Ostatnio na
Kuchnia Paulettes"Po wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18
Słodkie Przyjemności"Muffiny podobno wychodzą każdemu. Tak słyszałam. Dlatego wpadłam na pomysł przygotowania jednego z lepszych ciast w formie...babeczek! I wiecie co, nie tylko wyszły, ale smakowały
Słodkie PrzyjemnościDzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master Class, producent daje na swoje produkty aż 20 lat gwarancji! Nieźle, prawda? Produkty nie zawierają szkodliwych związków niklu(...)Dopiero wtedy wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie
Blondynka Gotujebób (musi być obgotowany), kurki i szparagi (muszą być zblanszowane), jagody i poziomki. No cóż, nigdy nie wiem na co mnie najdzie jak przyjdą śniegi, a ja zatęsknię za latem ;) Składniki: 150 g ciasteczek Oreo 70-80 g masła 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)najmniejszych oczkach, tych, których ścieram ziemniaki na placki ziemniaczane) wymieszać z około 70-80 g roztopionego masła - wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej wyjąć ciasto) i włożyć do lodówki. Masa: Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i dodać do masy serowej - można
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!