ciasto na lato - 1500 przepisów (strona:36/100)

Placek drożdżowy ze śliwkami 176

mnie pozycja obowiązkowa późnym latem i wczesną jesienią. W tym roku, przynajmniej u nas, śliwki obrodziły wyjątkowo pięknie – duże, soczyste, właśnie teraz jest ich najwięcej i koniecznie trzeba je wykorzystać. Placek drożdżowy ze śliwkami z tego przepisu jest dość wysoki, puszysty, z obłędną chrupiącą kruszonką. Śliwki nie wpadają do środka, nie robi się zakalec, ciasto jest długo świeże

Pociąg Do Kuchni
Biszkopt z truskawkami 154

Dawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek ale i genialnej masy;) Jest idealnym rozwiązaniem kiedy spodziewacie się gości, a nie chce

PatiGotuje
Placuszki z płatkami owsianymi na owocowym jogurcie 256

dodatkami. Do przygotowania placuszków wykorzystałam płatki owsiane górskie ekstra i mąkę koszalińską z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego

Słodkie okruszki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 213

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 216

Myślałem, że po latach prób i błędów, i technik doskonalenia w każdej części przygotowywania pizzy, to ja jestem jej ekspertem i robię najlepsze ciasto na pizzę . Przecież wszystko ma znaczenie...przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Temperatura mleka do drożdży, użyta mąka, sposób i czas wyrabiania ciasta, a nawet kąt padania i odbicia wiązki światła, czyli w jakim miejscu na nasze

BaRepas
Quiche z figami i kozim serem 145

genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :)Kruche ciasto:220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również

Food Square
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 769

krążki cebuli. Ser zmiksowałam z jajkami, jogurtem i gałką muszkatołową (masę rozrzedziłam 2 łyżkami mleka). Masą serowo- jajeczną zalałam ciasto. Finalnie oprószyłam tymiankiem i prażoną cebulką. Całość zapiekłam kolejne 20-25min. Quiche nie powstało na potrzeby durszlakowej akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD.Ale jeśli już zrobiłam, a akcja nadal trwa, to je tam wrzuciłam. W bombie grzebię

bastalena
Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem 203

jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki

Słodkie Przyjemności
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 189

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W

W kuchni Karmel-itki
Kokosanki z dzieciństwa 442

wiem ilu z Was pamięta smak kokosanek? Mnie ostatnio zbiera na wspomnienia. Przez ten świąteczny okres, całą rodziną wspominaliśmy smaki z dzieciństwa. Z moim rodzeństwem wróciliśmy do szkolnych lat i przypomnieliśmy sobie jak nasza mama zawsze na szkolne imprezy robiła nam kokosanki. Moi koledzy i koleżanki byli nimi zachwyceni, mam nadzieję że przypomnę Wam ten smak albo przedstawię coś nowego(...)szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)polewaWszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną idealne ale do kawy też są bombowe. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto królewiec 740

pokazywać na blogu nie tylko moje kompozycje przepisowe, ale również przepisy tradycyjne, od lat spotykane w wielu domach. Cieszę się, że nic nie zmieniłam, ponieważ smak królewca zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują, tworząc cudowne połączenie smaków i konsystencji. Królewca, jak każde ciasto z dodatkiem blatów miodowych, powinno się przygotować na 1-2 dni wcześniej przed

Smakołyki Bereniki
BUDYŃ JAGLANY Z MALINAMI 216

Już nieraz Wam mówiłam ,że uwielbiam kaszę jaglaną – zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Desery , ciasta , ciasteczka , zapiekanki albo kotlety z jej dodatkiem smakują fenomenalnie! Dziś mam dla Was pyszną, jaglaną propozycję. Budyń jaglany z owocami lata jest świetnym pomysłem na początek dnia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko roślinne – 3/4 szkl * maliny

Ostra na Słodko
Domowe orzeszki w karmelu 223

Orzeszki w karmelu kojarzą mi się z wakacjami i spacerami po Łazienkach. Mam nadzieję, że wiosna nadciąga a za nią długie lato. Dzisiaj szybki sposób na

Niezły Młynek
Papaya crunchy flans 211

ciasto: 2 jajka 20 dkg margaryny, najlepiej Kasi 2 szklanki mąki odrobina cukru do smaku nadzienie: 1 mała puszka papai w lekkim syropie Przygotowanie: Masło ucieramy

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania