ciasto na lato - 1500 przepisów (strona:27/100)

Rogaliki - trafione, zatopione. 495

rogaliki pamiętam od momentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis jest prosty i ciekawy, a rogaliki wyśmienite to dzisiaj prezentacja ich wypieku.0,5kg mąki tortowej, przesianej70g drożdży0,5 szklanki mleka letniego1 łyżka cukru250g tłuszczu, masło, Kasia1 jajkoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu

Kulinarny karnet Christophera
Zebra 196

Pierwszym ciastem jakie w życiu, całkowicie samodzielnie upiekłam była "zebra". Miałam wtedy kilkanaście lat i pamiętam, że po tym debiucie cukierniczym pękałam z dumy, że udało mi się coś upiec, co wcale nie było zakalcem, a i dobrze smakowało. Przepis na "zebrę" znalazłam kiedyś w jednym z zeszytów kulinarnych mojej mamy, która świetnie piecze i gotuje i to dzięki niej(...)jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Kolejno na przemian wylewamy do tortownicy ciasto jasne i ciemne, tworząc kręgi.Zmieniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i wstawiamy ciasto na około 45 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po tym czasie przy pomocy drewnianego patyczka

W mojej holenderskiej kuchni
Sernik królewski 1855

Sama się dziwię, że ten, który dzisiaj proponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na  pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik

Mia Cucina Sofieta
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 239

ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.Składniki:kostka margaryny,około pół kilograma mąki,4 żółtka,3 łyżki cukru,2 budynie (ja użyłam(...)smaku krówki),3 łyżki masła,4 białka,3/4 szklanki cukru pudru,dowolne owoce.Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słodkie środy - śliwkowe ciasto z nutą kokosu 170

Kiedy jesień w pełni czaruje swoimi barwami, a wspomnieniem zarysowuje się przeszłe lato delektujemy się tym soczystym owocem na naszych stołach. Tak... tak.... nasza smaczna śliwka gości w pełnym wydaniu! Jest dość niedocenionym owocem. Tym czasem zapraszam wszystkich na pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej  :) Nuta kokosu nada ciekawy smak ... Śliwkowe ciasto z nutą kokosu SKŁADNIKI: 1 szklanka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 199

niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb i ciasta do dwóch sklepów. W zeszłym roku Erik odkupił sklep, gdyż poprzednia właścicielka po trzydziestu latach postanowiła udać się na zasłużoną emeryturę. Piekarnia jest jednak jeszcze starsza - nie mogłam ustalić dokładniej daty otwarcia, ale nastąpiło to około pięćdziesięciu lat temu. Wtedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 221

dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać przyjemność P. i dzieciaczkom. Nic nie cieszy tak bardzo, jak widok zajadających się z apetytem ukochanych ludzi jedzących dokładki W ciągu tych dwóch lat mój fioł na punkcie gadżetów urósł ogromnie, moja kolekcja jest bardzo uboga, ale nie można wszystkiego mieć od razu. Sterta przepisów do wypróbowania rośnie i rośnie, moja chęć na próbowanie(...)robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao

dom-agi.pl
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 496

jest zbyt popularny w domowych wypiekach :)  Agrest jest owocem, które od zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak latem wyjadałam go prosto z krzaka w ogrodzie :) Dziś mam dla Was przepis na świetne kruche czekoladowe ciasto z agrestem i słodką bezą. Dzięki agrestowi ciasto jest bardzo orzeźwiające. Jego kwaśny smak fajnie łączy się ze słodka bezą i czekoladowym

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 250

już 3 lata! Trzy lata fantastycznej przygody z gotowaniem, blogowaniem i fotografią, które zleciały mi tak, jak nazwa tortu sugeruje: jak po maśle! Dlatego czas na świętowanie! A jakże świętować, jak nie rozpustnym tortem? Z roku na rok lubię podnosić sobie poprzeczkę, dlatego każdy kolejny tort musi być bardziej wyjątkowy od poprzedniego. W tym roku mój wypiek jest mocno maślany(...)masła (dietetycy teraz łapią się za głowę). Ale mimo wszystko warty grzechu! Dominują w nim 3 smaki: wanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem  pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte są kremem maślanym

Food Square
Piernik staropolski dojrzewający 139

Jakoś nigdy nie złożyło się bym wcześniej zrobiła to ciasto na święta, a w tym roku postanowiłam wypróbować wersję na piernik dojrzewający.  Przepis mam już ładnych kilka lat i muszę przyznać, że żałuję, że spróbowałam dopiero teraz. Piernik pięknie wyrasta jest niezwykle pachnący i baaaaardzo smaczny, tylko przygotowanie trwa o wiele za długo.Ale z tej porcji wychodzi

Ciasteczkowy Potwór
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 291

Maślane, wilgotne, pyszne. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjne do herbaty, nie za słodkie… Składniki: kostka masła (200g) 1/2 kg mąki pszennej 100g rodzynek 100g

stajnia gołębie od kuchni
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 171

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem

Słodki Kompromis
Piernik z jabłkiem… 274

Wiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Koktajl truskawkowo-jagodowy 152

Latem grzechem byłoby nie wykorzystać takiej ilości różnorodnych owoców :) Nie tylko do ciast, ale także do koktajli, które mogą nam zastąpić śniadanie lub deser :) Składniki na 2 porcje : 200 g truskawek 100 g jagód 150 ml kefiru 2 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy, przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty :) Prawda, że banalnie proste

My simple kitchen
Misiankowa szarlotka 173

Gazety Wyborczej  Obok zdjęcia szarlotki było również zdjęcie Pani Misi Zielińskiej, właścicielki kawiarenki Misianka z Warszawy. To właśnie od niej pochodzi nazwa tego ciasta. Zaznaczyłam karteczką z nadzieją, że kiedyś do niego wrócę. Ale przez lata się nie składało... Czytaj więcej

bistro mama
Piegusek na białkach 428

" No i po konferencji. Tak, jak w tamtym roku, było bardzo fajnie, choć strasznie żałuję, że nie byłam w stanie być na pierwszej części. Spotkałam wiele

Słodkie Przyjemności
Sos jagodowy do deserów 186

" Lubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z masłem orzechowym 219

"Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W

Słodkie Przyjemności
Prosto, owocowo. Pysznie 167

malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krokiety z wołowiną i rosołem 195

Dzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania