ciasto na lato - 1500 przepisów (strona:23/100)

3 pomysły na wakacyjne desery ze świeżych owoców 212

produkty od sprawdzonych producentów, które często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli

Kuchcik gotuje
Szybka pizza 231

Dopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy

VegUlka
BRZOSKWINIOWIEC – SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ 519

niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki. Wspaniale orzeźwia i z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli serników. Ps. na się lato – idealny! Brzoskwiniowiec idealny w każdym calu! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * kakao – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Faworki 203

Ostatni raz robiłam faworki z mamą, kiedy miałam mniej więcej 15 lat. Oczywiście pisząc "robiłam" mam na myśli, że przekładałam ciasto przez naciętą w nim dziurkę. Smażyć mi ich mama nie pozwalała, bo zawsze mówiła, że tłuszcz za mocno pryska. A tłuszcz nie pryskał wcale. Dziś tak sobie myślę, że ona najzwyczajniej w świecie się o mnie obawiała

bistro mama
Pierogi z borówkami 210

które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :)SKŁADNIKI:CIASTO:600 g mąki pszennej2 żółtka250 ml gorącej wody100 g miękkiego masłaPół łyżeczki soliFARSZ:500 g borówek3,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru+ cukier (około

Serce zamknięte w formie pyszności
ciasto ucierane z rabarbarem 267

Bardzo lubię rabarbar, niezwykle pozytywnie kojarzy mi się z nadchodzącym latem więc gdy zobaczyłam różowe łodygi rabarbaru w sklepie - nie mogłam się powstrzymać. Zastanawiałam się, który z ulubionych przepisów na ciasto z rabarbarem wybrać i ostatecznie zdecydowałam się na szybkie, ucierane, posypane cukrem pudrem. Jest bardzo delikatne, wilgotne, no i ten smak...  składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru

babka w formie
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 133

Ciasto to nie omija u mnie sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka

In my kitchen
Jagodzianki 136

możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników(...)przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto:750 g mąki2 jajka100 ml ciepłego mleka140 g roztopionego masła80 g cukruszczypta soliDo mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

Food Square
Odrywane bułeczki z kruszonką 155

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy … Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi(...)ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.Układamy obok siebie w formie.Odstawiamy na ok. 20 minut.Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 163

wszystkim Pani Walewska zawsze wydawały mi się bardzo pracochłonne i dość skomplikowane - nic bardziej mylnego! Zabierałam się do Pani Walewskiej przez kilka dobrych lat ;) w tym roku się udało i przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 540

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w

Ostra na Słodko
O zielonych pomarańczach i cieście z ich udziałem 212

Pomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w paczkach od Świętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały nieziemsko(...)właśnie te zimowe mają w sobie najwięcej smaku i aromatu. Mi już zawsze będą się kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej więc ucieszyłam się, gdy na styczniowe wspólne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z łososiem i zielonym pesto 174

Ciebie, dla innych i dla siebie też. Bo już niejednokrotnie sama wpisywałam w Google "bistro mama ciasto kruche do tarty" albo "bistro mama ciasto maślankowe z rabarbarem", "bistro mama ciasteczka do pieczątek". Ostatnie sześc lat to blog. Poświeciłam mu dużo czasu, ostatnio trochę zaniedbałam, wygotowałam i napiekłam większość pomysłów, brakuje mi trochę czasu i nowych zdjęć. Będzie wolniej, ale dalej(...)będzie. W końcu w tym tygodniu kończę 40 lat, starość nie radość, nie ma ma już tej energii co kiedyś 😀😀😀 Składniki: 250 g mąki krupczatki 120 g zimnego masła 1 jajko 115 g startego twardego żółtego sera (a najlepiej parmezanu) 1 płaska łyżeczka soli 200 ml śmietany 12 lub 18% albo jogurtu naturalnego  3 jajka 100 g wędzonego łososia

bistro mama
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 166

końcu zdecydowałam się na dość nietypową wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :)Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki:ORGANIZATORKI :PaulinaMartaZAPROSZONE BLOGERKI :MonikaElaMagdaKasiaOliwiaIwonaJustynaRenataEliza...i ja :)No to pora na kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Croissanty 143

dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany przez lata i latami dopieszczany. My na potrzeby naszego Wypiekania na śniadanie skorzystaliśmy z przepisu mistrza Philippe Conticini. Zaczyn: 70 g mąki pszennej tortowej

Marder&Marder Manufacture
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 401

cieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania