cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis
Wędrówki po kuchniliczne grono uwielbiających słodkie wypieki jest zorientowane, że to chodzi o to samo ciasto:) A chodzi tu o ciasto pyszne! Myślę, że rekomendacją dla tego ciacha będzie to, że na stołach polskich gospodyń króluje ono już około 20 lat. Dowód na to? Wpis w moim podręcznym starym, kucharskim zeszycie:) Składniki na formę o wym. 33 x 23 cm: Ciasto
In my kitchenKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie
bistro mama" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie Przyjemności" Zima! Idzie bardzo groźna zima! No dobra, nie wiem czy groźna, ale mimo wszystko nie jestem z tego faktu zadowolona! Nie lubię mrozu, wiatru i chlapy
Słodkie Przyjemności"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemności"Odliczam dni do prawdziwej wiosny! Już się nie mogę doczekać, szczególnie dlatego, że gdy będzie ciepło, będę mogła rozpocząć na całego remont mojego przyszłego gniazdka. Na
Słodkie Przyjemności„Dziś dzień czekolady! Jeden z moich ulubionych sztucznych świąt. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis specjalny – na mleczną kanapkę! Mocno czekoladowy biszkopt i przyjemnie
Słodkie Przyjemności"Chyba nikomu nie muszę przypominać, że zbliża się weekend :) A w następnym tygodniu nawet dłuuugi ostatni weekend majowy :) Szykujecie coś? Jakieś spotkania w gronie znajomych lub
Słodkie Przyjemności"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot
Słodkie Przyjemności"Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę
Słodkie Przyjemności"Nareszcie spadł deszcz. Nie to, żeby mi upały przeszkadzały, ale wieczór bez podlewania ogródka, można spędzić na czymś ciekawszym. Na przykład w kuchni przy piekarniku
Słodkie Przyjemności"Gruszki, gruszki, ciągle gruszki...Nie dziwcie się, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty
Słodkie Przyjemności"Nie trudno stwierdzić, że wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na
Słodkie PrzyjemnościZ góry oświadczam, że tego przepisu sama nie skomponowałam :) Został mi przekazany jako rodzinny sekret idealnego ciasta bratowej - a właściwie jej taty. Ciasto banalne, ale smakowo
Słodkie PrzyjemnościPrzyjemnie jest siedzieć i czekać aż ktoś poda Ci obiad. Mogłabym się przyzwyczaić do tego -zazwyczaj to ja koczuję w kuchni. :) Mając tyle wolnego czasu, patrząc
Słodkie Przyjemnościschować do lodówki do stężenia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa z tylką i nanosić śmietanę na galaretkę ciasto schować do lodówki na kilka godzin, jest bardzo orzeźwiające latem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje . Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ).SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 2 szkl * sól – 0,5 łyżeczki * cukier – 0,5 łyżeczki * kefir
Ostra na Słodkominut podsuszyć pianę aby nie była miękka i nam się nie spaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje
Przepisy i porady kulinarnekolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy, na sosy do pizzy, aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-) Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy, żeby urozmaicić tę potrawę
Anielska Kuchnia Anijest dobrze i czas na nowe wpisy. Jakoś tak moja choroba zbiegła się rocznicą ślubu. Jak ten czas szybko leci, to już 22 lata razem z moim Adamem. Nie szalałam zbytnio bo upiekłam proste ale pyszne ciasto. jest to kostka czekoladowa z dodatkiem wafli Grześki. Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne i łatwe
Ewa w kuchniUwielbiałam je jako dziecko, mając 10-12 lat przygotowywałam oponki z masy twarogowej, ale nawet ta droga na skróty zawsze owocowała furą złotych oponek, które znikały z prędkością światła. Często długie, jesienno-zimowe, sobotnie wieczory zamykałam się w kuchni i chcąc zrobić rodzicom i sobie słodką przyjemność zagniatałam na kolanie szybkie ciasto, by po chwili wypełnić kuchnię zapachem oleju
Słodki KompromisUświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy
Wypisz WymalujBułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku. W okolicznych parafiach tradycją było obchodzenie tzw. odpustów. W ten dzień w parafii urządzano kiermasz, który lud obchodził z zabawą, zapraszając znajomych i krewnych z innych parafii. Tradycją było obdarowywanie odjeżdżających gości jagodziankami, ponieważ bardzo dobrze(...)dostatkiem, cenię sobie tzw. "slow food", a drożdżowe wypieki z pewnością mieszczą się w tej kategorii. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, ciepła i umiejętnego dotyku, a to co ukryjemy w środku niech dyktują zmieniające się pory roku. Jako, że lato w pełni i jagód pełne lasy nie może być inaczej niż jagodowymi klasyk. Składniki na 16 szt Czas przygotowania
Słodki Kompromis