ciasto na lato - 1500 przepisów (strona:43/100)

Malinowy smak lata 175

koszyka. A później zaczęłam się zastanawiać, jak by je tu wykorzystać... Kilka malinek nie nadawało się już do spożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły.Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam(...)przecież nie sposób się oprzeć.Wyszła mi szklanka jak na zdjęciu, czyli jedna spora porcja. Nie miałam najmniejszych problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek.Koktajl malinowo-brzoskwiniowySkładniki:(na 1 dużą porcję)95 g malin90 g lodów waniliowo-brzoskwiniowych200 ml zimnego mlekaWszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki, gęsty płyn

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką 226

lata już się rozpoczął, ale zanim zawita klimat truskawkowy, jagodowy i malinowy, chciałabym pokazać kilka przepisów, które nazbierały mi się w tym czasie, kiedy tutaj nie publikowałam. Mam nadzieję, że was zainspiruję bezcukrowymi słodkościami, które się tutaj pojawią i upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto

FitKot
Torcik kokosowy z letnimi owocami -bez pieczenia. 297

weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego  , dlatego też powstało to ciasto . Bez pieczenia , bez dodatkowego podnoszenia temperatury w kuchni , co w czasie ciepłych letnich dni też ma znaczenie. Solidna porcja delikatnej , puszystej masy kokosowej na czekoladowym spodzie i mnóstwo kwaskowatych , pachnących latem owoców. Szybko się robi i szybko znika :) Składniki: foremka -tortownica 22cm Spód : 300 g pokruszonych

Malinowa Kawiarenka
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 259

macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia stosujemy legalny cheat day. Co prawda nie jest tak, że dzień rozpoczynamy w McDonald'sie, czy w KFC, śniadanko jemy normalne, zaś później idziemy na największą pizze z podwójną ilością sera, burgery lub inne mało(...)liczymy kalorii, nie patrzymy na ilość cukru - wstawiam wyjątkowy, dość kaloryczny przepis, nie mający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim ciastem, które przygotowałam na Dzień Matki mojej wspaniałej mamusi. Jako, że gustuje w tortach bezowych i jest to jedyne ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego

Be Fit Be Strong
Biszkopt 370

wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu od mojej koleżanki Halinki. Biszkopt – krok(...)ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 376

Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się je piec(...)słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz

Szefowa kuchni
Tortilla patatas z chorizo 159

śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony; w centrum góruje Sagrada Familia Sagrada Familia -wciąż (od 130 lat) niedokończone dzieło Antoniego Gaudi'ego; z tej strony widać jak różne są części współcześnie

Weekendy w domu i ogrodzie
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 219

przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"Gdy piernik jest(...)lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą.I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :)DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE:Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych pysznych, fioletowych smakołyków. Głównie jednak w nasze ręce wpada Węgierka. Wysmażamy powidła różnie aby mieć możliwość wyboru - jedne są mocniej wyrobione, inne mniej

Wypisz Wymaluj
Rogaliki z marmoladą 249

Rogaliki z marmoladą to kruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka…Kruche(...)gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę

Poezja smaku
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 221

przyprawy 5 smaków, a zielona herbata – odrobinę świeżego lub kandyzowanego imbiru. O ile wanilia, migdały, ciemne kakao czy prażony orzech kokosowy kojarzą się na pierwszy niuch nosa z ciepłym ciastem, budyniem, deserem, spokojem i domem, o tyle wszystko to co ostre, takie przyprawy jak czarny i czerwony pieprz, imbir, anyż, cynamon – podkręcają do życia, rozgrzewają, dynamizują.   Indyjska herbata podawana(...)jednak nie do końca będzie tan sam smak.   W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj przepis

Karo in the Kitchen
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 325

kilku już lat, przynajmniej raz w roku, właśnie na Wielkanoc sprawiam mojej Rodzince super przysmak w postaci baby drożdżowej. Co jakiś czas zdarza się iż eksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką

Smaczne Zdrowe
Versatile Blogger Award 178

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko.Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger Award. Bardzo(...)całkiem sporo. Póki co żyje 9, w lepszej lub gorszej kondycji. Całe lato przymierzałam się do przesadzania i ogólnie uczynienia ich egzystencji łatwiejszą, ale... Jakoś nie dałam rady. Może za rok.3. Ostatnio polubiłam orzechowe smaki. Kiedyś podchodziłam do nich jak pies do jeża, teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 200

ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca... Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem. W sumie może to i lepiej - będzie znów na co czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem:  codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko

Food Square
Sernik królewski – mój ulubiony! 162

Taki sernik to moje wspomnienie wakacji na wsi. Tam własnie jadłam go pierwszy raz jako dziecko. Pamiętam, bardzo go lubiłam. Po latach sobie o nim przypomniałam

Polska Zupa
jagodowe ciastko 177

tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.  *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tartaletki z malinami i borówkami 213

Tartaletki. To chyba najbardziej wdzięczny temat do fotografii, a zarazem wypiek, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Bazą jest kruche ciasto przedstawione w poprzednim wpisie. Zwracam jednak

W kuchni wieczorem
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 174

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest

Słodkie Przyjemności
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 174

następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego!Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania