gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek 2 marnować czas, trudzić
Chop w kuchnimoże być to, że przez ponad 10 lat ciągle do niego powracam. Zakochałam się w tym serniku i ja i niektórzy moi znajomi i cała moja rodzina:) Wilgotny, kremowy i najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu:) Polecam! Przepis na formę o wymiarach 33 x 22 cm. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 3 żółtka
In my kitchenuwielbianego przeze mnie i moją rodzinę ciasta. Niektóre rodzaje ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie
upichcicobok makaronu coś, czego przez długie lata nie robiłam. Po pierwszym nieudanym razie doszłam do wniosku, ze nie umiem i nie będę się denerwować. Ale kiedyś sama sobie nadepnęłam na ambicję i sama sobie udowodniłam, ze przecież to wcale nie jest taka trudna sprawa. Trzeba tylko wyczuć ciasto najprostszą na świecie metodą prób i błędów
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo łatwo sie myje, nie trzeba jej szorować ponieważ ciasto nigdzie nie przywiera.Może ktos stwierdzi ze cena produktu jest za wysoka, ja uwazam jednak ze naprawde produkt jest wart tych pieniędzy, ponieważ solidne wykonanie i funkcjonalnośc naprawde na to zasługują. Mam kilka przedmiotów tej firmy juz nawet od 10 lat i ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma
Z Majeczką w kuchniPlacki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu
Z Majeczką w kuchniprzy uchylonych drzwiczkach pozostawić w nim blachę z ciastem na kilkanaście minut. Złota rada dla laików drożdżowych - nie dawać się gniotom, nie poddawać się że twarde jak kamień, eksperymentować do skutku! Po serii prób i błędów, w końcu musi wyjść! A receptura, jaką się w efekcie wypracuje, będzie służyć latami. Jestem tej filozofii najlepszym przykładem
Grunt to przepis!Przepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichconasiebie - dość często. Bo przecież w poprzednich latach nie robiłam ich wcale. Już jeden przepis na moim blogu się pojawił, ale postanowiłam, że wypróbuję inny pochodzący z bloga whiteplate. Powiem szczerze, że poprzedni, bardziej przypadł mi do gustu, ale te były również bardzo smaczne, dlatego podaję dalej! " Składniki na ciasto:1/4 szklanki ciepłej wody5 g świeżych drożdży
Słodkie Przyjemnościrodzi się kolejna okazja do chóralnego Sto lat! Tyle, że tym razem to Ty będziesz obchodzić ten roczek. Dwa. I osiemnastkę... Ale zanim to nastąpi celebrujesz każdy miesiąc. Każdy pojedynczy dzień. Każdą milisekundę. Przynajmniej ja tak mam.Przecież pierwsze pięć miesięcy obchodzi się raz w życiu! Stąd to ciasto. Którego miało teoretycznie nie być. Bo Stwórca
bastalenaniezmiernie miło.A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWEMiałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy to konieczne. Rozmawiałyśmy ze sobą jakbyśmy znały się wiele lat. Zresztą ze mną była jeszcze Nikola, w wieku jedenastu lat oraz
W kuchni Karmel-itkipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Lato w pełni. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mnóstwem owoców. Kupuję, mrożę, kupuję, piekę, kupuję przetwarzam… Zamrażalnik wypełniony jest po brzegi tegorocznymi owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie(...)wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka
Na słodko lub wytrawniesprawiają, że nawet w zimie sypialnia pachnie jak lato. Pewnie jedno i drugie :) Możecie więc tylko sobie wyobrażać jak bardzo się ucieszyłam, kiedy w jednym z internetowych sklepów z przyprawami znalazłam suszone kwiatki lawendy, które można wykorzystać do przygotowania różnych potraw. W mojej głowie od razu pojawił się jednak pomysł na ciasto. I to ciasto nie byle jakie! Przedstawiam
Ciastkozercyteraz, choć wiadomo - w Wielkopolsce są znane od lat. Zaczęła nam je przywozić znajoma, której syn mieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam o istnieniu białego maku. I choć dla niektórych nadzienie jest za słodkie, dla mnie połączenie drożdżowo-francuskiego ciasta z nadzieniem maku, marcepana i bakalii jest idealne.Czytaj więcej
bistro mama"Szykujecie się już do zimy? Tak wiem, śmiesznie brzmi w trakcie pełni sezonu letniego, ale pytam całkiem serio - ja poza wekowaniem, zaczęłam przygotowywanie dodatków do ciast
Słodkie Przyjemności"Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak
Słodkie Przyjemnościprzecież wszyscy jesteśmy dziećmi :) Tego dnia każdy z nas może poczuć się jak dziecko, zabierz siebie, swoich najbliższych, swych przyjaciół, znajomych, koleżanki i kolegów z pracy do tych wspaniałych lat. Zabierz ze sobą łakocie, przekąskę z tamtych cudownych chwil i wróć na moment do dni gdy wszystko było tak proste, tak piękne i takie teraźniejsze na ówczesny czas(...)truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświat dziecięcych lat . A smak konfitury jagodowej przypomina czasy, kiedy to babcia serwowała nam takie słodkości . składniki na 4 porcje 1 kostka masła szklanka gęstej śmietany 3 szklanki mąki słoiczek konfitury jagodowej cukier puder przepis Mąkę dokładnie siekamy z margaryną ,dolewamy po trochu śmietanę i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki, kroimy na małe kwadraciki
Smakowite Daniamrożonych, kupowanych w sklepach. Od wielu lat sama przygotowuję ją w domu z najróżniejszymi dodatkami. Czasem jest to pizza na grubym, puszystym spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka i krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta:2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
Codzienna kuchnia niecodziennamnie niedługo przyjdzie czas :) Ciasto cudownie wyrosło i było puszyste, a połączenie ricotty, miodu i truskawek jest nieziemskie <3Nigdy chyba jeszcze nie wyleniłam się tak jak wczoraj, praktycznie cały dzień spędzony w łóżku/balkonie z książką w dłoni, z przerwami na kolejny odcinek plotkary :P Ciepło, słońce, lato, w końcu. Teraz brakuje mi tylko oficjalnego rozpoczęcia wakacji
More food, love and dreamsmojego dzisiejszego przepisu, kolejnego po panzanelli, celebrującego lato i letnie pomidory. A co dla was przygotowałam? Dziś będziemy jeść galette pomidorowo - bazyliowe - kruche, apetyczne i słoneczne:)Co to jest galette? Galette to rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach, przygotowywanej poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, w celu utworzenia ozdobnych fald
Chilli Czosnek i Oliwa